Den 25. marts 2017 fylder Romtraktaterne 60 år og i anledning af #EU60 arrangerer #EUiDK følgende:
- School Road Trip til fem handelsgymnasier rundt i landet fra den 20.-24. marts 2017 med fokus på EU, Romtraktaten (de fire friheder) og Investeringsplanen gennem hele dagen. Dette kulminerer i en EU-videofilm-konkurrence og paneldebat med MEP'ere og danske politikere om Danmark i EU. Ugen forventes dækket af pressen og vil blive præsenteret på vores hjemmeside og i vores sociale medier, inklusiv videofilmene om EU.
- Konkurrence om at producere den bedste videofilm om EU's Investeringsplan og betydningen af de fire friheder under Rom-Traktaten, samt overrækkelse af pris til vinderne den 30. marts 2017.
- Samling af de danske medlemmer af Det Europæiske Solidaritetskorps ultimo marts 2017
- diplomatisk repræsentation
- lørdag 25. marts 2017, 01:00 (CET)
Praktiske oplysninger
- Hvornår
- lørdag 25. marts 2017, 01:00 (CET)
- Sprog
- dansk
Beskrivelse

Andre Romtraktatfødselsdagsfejringsarrangementer som vi kender til:
Kender du til yderligere markeringer af 60-året for Romtraktaten?
I så fald hører vi meget gerne om det...!
Europa, hvad nu? Debat i anledning af Rom-traktatens 60-års-jubilæum - København
Arrangører: Europa-Parlamentets Informationskontor i Danmark og Magasinet Europa.
Rom-traktaten fylder 60 i år. Det fejrer vi med en eftermiddagsdebat i Europa-Huset den 24. marts, hvor vi stiller MEP’ere, politikere og meningsdannere spørgsmålet: Europa, hvad nu?
For 60 år siden, den 25. marts 1957, underskrev seks europæiske lande Rom-traktaten, der er grundlaget for det EU, vi kender i dag. Siden er traktaten i flere omgange blevet udvidet, og EU har fået mange flere medlemmer – lige indtil nu, hvor Storbritannien er på vej ud. Med en ny præsident i USA, højrepopulistiske vinde blæsende i Europa og nye indre og ydre udfordringer for EU er der god grund til at bruge 60-års-jubilæet som anledning til at spørge: Europa, hvad nu?
Vi inviterer derfor til debat om fremtidens EU. Her får du mulighed for at høre journalist Per Nyholm give en opsang til Europa og debattere visioner for Europa med medlem af Europa-Parlamentet Morten Løkkegaard, tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen og EU-ekspert Marlene Wind.
Debatten foregår fredag den 24. marts kl. 13.30-15.15 i Europa-Huset, Gothersgade 115, 1123 København K.
Deltagelse er gratis, men der er lukket for tilmelding.
Program:
13:30-13:50: Ankomst, kaffe og netværk
13:50-14.00: Velkomst ved Magasinet Europa og Europa-Parlamentet
14:00-14:30: "Opsang til Europa" ved Per Nyholm, Jyllands-Postens erfarne udenrigsreporter
14:30-15:15: "Europa, hvad nu?" - Paneldebat med:
Morten Løkkegaard (medlem af Europa-Parlamentet for Venstre, næstformand i den liberale ALDE-gruppe)
Holger K. Nielsen (medlem af Folketinget for SF, tidligere udenrigsminister)
Marlene Wind (professor i statskundskab og leder af Center for Europæisk Politik ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet).
Ordstyrer: Claus Kragh, EU-redaktør på Mandag Morgen
Arrangementet er støttet af Europa-Nævnet.
Pulse of Europe - København
Arrangører: Europabevægelsen, Europæisk Ungdom, Nyt Europa, Danmarks Socialdemokratiske Ungdom København, Venstres Ungdom, Alternativet, Europabevægelsen København/Frederiksberg
Populismen vokser. Efter Brexit og Trump – og med de kommende valg i Frankrig og Tyskland – er vores institutioner, vores demokrati og vores frihedsrettigheder truet. Vi ved, at langt de fleste danskere går ind for et fælles og samarbejdende Europa og ikke vil hverken den nationalistiske eller protektionistiske vej. Vi vil en vej, der beskytter den europæiske alliance og sikrer fred, frihed og retfærdighed. Desværre råber de negative og destruktive stemmer højt i den offentlige debat, og derfor er det nu tid til at stå sammen om de fælleseuropæiske løsninger.
Alle har et ansvar for fremtiden. Blot at håbe på, at alt vil gå godt uden at engagere sig er ikke nok. Derfor: Lad os sammen hæve stemmen og blive synli...ge. Os, der vil samarbejdet, fællesskabet og de demokratiske løsninger. Lad os få den europæiske puls til at banke over hele Europa.
Pulsen banker allerede i Tyskland, Frankrig og Holland - og nu skal Danmark med! Vores mål er at samle så mange pro-europæiske kræfter som muligt til en fredelig gåtur for at vise vores opbakning til et samlet Europa imod nationalisme, populisme og protektionisme. Vi starter i København foran Europahuset og går i samlet flok til Christiansborg. Der vil hverken være fadølsvogne, scener eller mikrofoner. Vi vil bare gå med Dannebrog og Europaflag i hænderne. Og vi håber du vil gå med!
Derfor: Tag gåskoene på, en ven under armen og lad os sammen gå for Europa. Vi mødes søndag d. 26. marts kl. 14.00 foran Europahuset, Gothersgade 115, 1123 København K. og slutter, når vi er nået Christiansborg. Europa-Kommissionen vil stå klar med kaffe og flag ved start, men tag endelig selv ekstra flag med, konfetti eller andre humørspredende ting :-)
Om #PulseOfEurope
#PulseOfEurope startede i Tyskland og bredte sig hurtigt til både Frankrig og Holland. Det er et civilsamfundsinitiativ, hvor alle mødes, der bakker op om Europa på tværs af politisk overbevisning. Vi demonstrerer ikke imod noget. Vi viser opbakning til fælles løsninger på tværs af grænser.
Du kan læse meget mere om initiativet på: pulseofeurope.eu
Vi planlægger at lade pulsen banke igen i Aarhus d 30. april.
https://www.facebook.com/events/1366849436706712/
60 året for Rom-traktaten - Kom og fejr med EUK! - København
Arrangører: Europæisk Ungdom København og Europæisk Ungdom
Kom og fejr Rom-traktaten's 60 års fødselsdag med Europæisk Ungdom København!
I anledningen af at Rom-traktaten for 60 år siden lagde grundstenen til det EU, som vi kender i dag, inviterer EUK til fejring med et spændende oplæg om EU's udvikling, et lækkert spil Jeopardy med EU i centrum, og masser af fest på Toga fra kl. 19.00.
Eventet vil blive opdateret med en inspirerende oplægsholder snart, så stay tuned!
Det bliver en solid fejring af vores allesammens traktat og EU - Save the date!
Reception og boglancering ifm. Romtraktatens 60 år - København
Arrangør: Nyt Europa
60 året for Romtraktaten er blevet kaldt Europas skæbneår. Men mere korrekt er nok, at 2017 er et skæbneår for alle os, der bor på vores hjørne af jordkloden. Udfordringerne er store og kendte med stigende nationalisme, Brexit, flygtninge og migrationspres, Trump, Putin’s Rusland, ulighed, klima osv. Men vigtigst er det måske, at det ser ud til, at vi i Europa er blevet i tvivl om, hvem vi selv er, hvad der binder os sammen, og om de værdier og institutioner vi har opbygget i fællesskab siden anden verdenskrig. Som om selvtilliden svigter. Det gælder i høj grad os danskere, selv om vi, der jo kom med senere, også er blevet vant til EU – samarbejdet. Vi optræder i statistikkerne som meget positive overfor samarbejdet. Vi er heldigvis også kritiske, men har nok vænnet os selv til - i stedet for kritisk medvirken - mere at brokke os over alt det, der lugter af EU. Og så siger vi jo ofte nej til yderligere samarbejde.
Det er de udfordringer Nyt Europa nu griber for at bidrage til debatten om fremtidens Europa med en e-bog. Vi har derfor bedt en bred kreds skrive om det europæiske samarbejde ud fra spørgsmålet: Hvis EU er svaret, hvad er så spørgsmålet? Netop for at kunne sætte fokus på alt det, som vi hver for sig går og tumler med i de her år.
Kom til lancering af e-bogen på 60 årsdagen for underskrivelsen af Romtraktaten og hør Steen Gade, Formand for Nyt Europa, Peter Wivel, Politikens Europakorrespondent og Andreas Kamm, Generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp.
Øvrige forfattere til bogen; Margrethe Vestager, Lizette Riisgaard, Bente Sorgenfrey, Connie Hedegaard, Suzanne Brøgger, Malte Frøslee Ibsen, Bjørn Nørgaard, Morten Kjærum, Rasmus Brygger, Tarja Cronberg, Jon Kvist, Ask Krogh Hesby, Lone Loklindt, Britta Thomsen, Jakob Erle, Peder Kyst, Anne Mette Wehmüller og Søren Keldorff, som vi alle sender en stor tak til.
Bogen vil blive offentliggjort til lanceringen. Bogens forside er illustreret af kunsteren Bjørn Nørgaard.
Receptionen finder sted: lørdag d. 25. marts kl. 11.00-13.00 hos KLUB, Linnesgade 25, 1361 København K.
Tilmelding er nødvendig via https://nyteuropa.nemtilmeld.dk/4/
Kontakt Daniel Branislav Christensen på student@nyteuropa ifm. pressehenvendelser og øvrige spørgsmål.
Rom-traktaten 60 år - er der noget at fejre? - Odense
Arrangører: Europabevægelsen Fyn og Europe Direct Odense
Europabevægelsen Fyn og Europe Direct Odense inviterer til fejring i anledning af Rom-traktatens 60 års-jubilæum. Vi spørger: er der noget at fejre?
Torben Hangaard sætter Rom-traktatens underskrivelse for 60 år siden i perspektiv i relation til Roms historie. Poul Breyen trækker hovedlinjer fra Rom-traktatens underskrivelse til offentliggørelsen af deklarationen i Rom i år og Kommissionens hvidbog om 5 scenarier for EU's fremtidige udvikling.
Torben Hangaard er pensioneret præst og Rom-elsker. Han har levet og studeret i Rom og afholdt talrige foredrag om den evige, ligesom han har været rejseleder for et stort antal rejser til Rom.
Poul Breyen er cand.scient.pol., født og opvokset i Rom og rejseleder til Italien. Har undervist i italiensk sprog, kultur og samfundsforhold på Studieskolen, CBS, Aalborg Universitet blandt andet og debattør.
Forud for debatmødet har Europabevægelsen Fyn reserveret et bord til frokost kl. 11.30 på Mammas i Klaregade 4, 5000 Odense C. Det er for egen regning, men hvis du har lyst til at deltage skal du sende en mail til skrivtil@eubevfyn.dk senest torsdag d. 23. marts.
Debatmødet er støttet af Europa-Nævnet
EU har fødselsdag – Kolding:
Arrangører: Socialdemokratiet, Alternativet, Radikale Venstre, Konservative og Venstre i Kolding
”EU HAR FØDSELSDAG // Lørdag den 25. marts fylder EU 60 år og det skal fejres! Socialdemokratiet, Alternativet, Radikale Venstre, Konservative og Venstre inviterer til kaffe, kage og en snak med de folkevalgte politikere fra vores lokalområde.
Det hele foregår på Akseltorv, Kolding foran rådhuset fra 10.30 til 12.15 og alle er velkommen!
Kom og mød:
Radikale Venstre: Rune Christiansen
Konservative: Niels Flemming Hansen Alternativet: Bjarne Aasø
Venstre: Eva Kjer Hansen (MF)
60 år med Romtraktaten – Aalborg:
Arrangør: Aalborg Universitet
Commemorating 60 Years Treaties of Rome at Aalborg University
On the 25th of March 1956 the treaties establishing the European Economic Community and the European Atomic Energy Community were signed in Rome, important steps towards the European Union.
To mark this event we would like to invite all interested to a small seminar on Monday 27th of March, 12.30 until 14.00. After an introduction to the background, researchers from Political Science and European Studies will give short presentations on central current questions relating to the European Union.
Program:
Professor Søren Dosenrode: Why and how it all began
Associate professor Lise Rolandsen Agustín: Gender equality in the genes of the EU?
Associate professor Mads Peter Klimt: EU and the labor market, friends or foe?
PhD-Fellow Anita Nissen: Right-wing Euroscepticism
Associate professor Wolfgang Zank: EU an emerging superpower
Open discussion: Europe quo vadis?
Venue: Room 1.121, Kroghstræde 3
Time: 12.30-14.00
March for Europe – Aalborg:
Arrangører: Stand Up For Europe, Europæisk Ungdom & Europæisk Ungdom Nordjylland
Rom-traktaten markerede et vigtigt vendepunkt i historien, og det skal fejres d. 25 marts 2017 ved dets 60 års jubilæum. Ved denne lejlighed ønsker vi at fremhæve de resultater, som vi i en forenet
Europæisk Union har opnået under de 60 år. Vi ønsker at vise i tider med mange nationalistiske bevægelser, flygtningekrisen og stigende kritik af den europæiske idé, at vi står sammen for et forenet Europa i fremtiden.
Vi tror på det europæiske projekt, der har bragt os fred, økonomisk vækst, og individuelle rettigheder! Vi mener at en stærk og demokratisk EU er vores fremtid!
Sammen med Europæere i Rom, Berlin, Düsseldorf, og andre byer, vil vi fejre dagen og give et klart håb for at næste 60 år også fortsætter med et forenet Europa.
Marker dagen på din kalender, og deltag sammen med os, dine venner eller familie. Enhver alder og nationalitet er velkommen til at deltage i vores fredelige demonstration.
12.00 Workshop på International House for at lave plakater mv.
13.00 Marchen starter ved Toldbod Plads langs fjorden og tilbage til Gammeltorv
Gammeltorv: Forskellige taler om EU