Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Nyhedsartikel31. august 20212 min læsetid

70 % af EU's voksne befolkning er nu fuldt vaccineret

EU har nu nået en afgørende milepæl, idet 70 % af den voksne befolkning nu er fuldt vaccineret. I alt har over 256 millioner voksne i EU gennemført et komplet vaccinationsforløb.

Kommissionen godkender endnu covid-19 vaccine

Kommissionens mål blev nået allerede for syv uger siden, hvilket var tidligere end planlagt. Målet var at give EU-landene tilstrækkelige vaccinedoser til fuldt ud at vaccinere 70 % af EU's voksne befolkning inden udgangen af juli måned.

Globalt samarbejde og global solidaritet

Hurtig og komplet vaccinering af alle befolkningsgrupper — i Europa og på verdensplan — er nøglen til at få kontrol over pandemiens virkninger. EU har stået i spidsen for den multilaterale indsats. EU har eksporteret omkring halvdelen af de vacciner, der produceres i Europa, til andre lande i verden, dvs. lige så meget som den har leveret til sine egne borgere. Team Europe har bidraget med næsten 3 mia. EUR til COVAX-faciliteten for at forsyne 92 lav- og lavindkomstlande med mindst 1,8 mia. vaccinedoser. COVAX har nu leveret over 200 mio. doser til 138 lande.

Derudover agter Team Europe at fordele mindst 200 mio. doser, i henhold til EU's forhåndskøbsaftaler, til lav- og mellemindkomstlande indtil udgangen af 2021, navnlig gennem COVAX, som led i EU's fælles indsats.

Rustet til nye virusvarianter

I betragtning af truslen om nye varianter er det vigtigt fortsat i de kommende år at sikre tilstrækkelig vaccinetilgængelighed, også af nyudviklede vacciner mod nye varianter. Derfor undertegnede Kommissionen den 20. maj en ny kontrakt med BioNTech-Pfizer om levering af 1,8 mia. vaccinedoser mellem ultimo 2021 og 2023. I samme øjemed har Kommissionen desuden benyttet sig af muligheden for endnu en kontrakt om 150 mio. doser fra Moderna. EU-landene har mulighed for at videresælge eller donere doser til trængende lande uden for EU eller gennem COVAX-faciliteten, hvilket bidrager til retfærdig adgang til vacciner i hele verden. Der kan evt. indgås yderligere kontrakter fremover. Dette er EU's fælles forsikring mod eventuelle fremtidige covid‑19-bølger.

Baggrund

En sikker og effektiv vaccine er vores bedste chance for at besejre coronavirusset og vende tilbage til en normal tilværelse. Europa-Kommissionen har arbejdet utrætteligt på at sikre doser af potentielle vacciner, som kan deles ud til alle.

Kommissionen har indtil videre sikret op til 4,6 mia. doser covid‑19-vacciner og forhandler om levering af endnu flere. Kommissionen arbejder desuden sammen med lægemiddelindustrien om at udvide kapaciteten til vaccineproduktion.

Samtidig har Kommissionen taget kampen op mod nye virusvarianter og satser på hurtigt at udvikle og fremstille effektive vacciner mod disse varianter i stor målestok. HERA Incubator hjælper med at imødegå denne trussel.

Detaljer

Publikationsdato
31. august 2021