Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Nyhedsartikel16. januar 2024Repræsentationen i Danmark1 min læsetid

Alliancen for kritiske lægemidler

Kommissionens Myndighed for Kriseberedskab og -indsats på Sundhedsområdet (HERA) har lanceret en åben indkaldelse af interessetilkendegivelser med henblik på at deltage i alliancen for kritiske lægemidler

Lægemidler

Alliancens oprettelse er et af de vigtigste tiltag til forebyggelse og afhjælpning af manglen på kritiske lægemidler, som Kommissionen bebudede i oktober 2023.

Pressemeddelelse

Alliancens websted

HERA's websted

Det Europæiske Lægemiddelagenturs liste over kritiske lægemidler

Næste skridt

Alliancen vil vare i 5 år. Den forventes at påbegynde sit arbejde dette forår og offentliggøre sine første henstillinger om, hvilke foranstaltninger der skal træffes for at forbedre forsyningen af kritiske lægemidler inden dette efterår.

Baggrund

Kommissionen vedtog den 24. oktober 2023 en meddelelse med foranstaltninger til bedre forebyggelse og afhjælpning af kritisk mangel på lægemidler i EU til vinter og derefter. Den seneste kritiske mangel, herunder på visse antibiotika, viser, at der er behov for en fortsat koordineret indsats for at gøre Europas forsyningskæder for lægemidler mere modstandsdygtige på lang sigt.

Meddelelsen sætter særligt fokus på de mest kritiske lægemidler, for hvilke forsyningssikkerheden i EU til enhver tid skal sikres.

Meddelelsen bygger på arbejdet under den europæiske sundhedsunion, navnlig Det Europæiske Lægemiddelagenturs styrkede mandat og den nyligt offentliggjorte lægemiddelreform. Det følger en kraftig opfordring fra medlemsstaterne på Det Europæiske Råds møde i juni 2023, der blev bekræftet i Granada i oktober 2023, og fra Europa-Parlamentet.

Detaljer

Publikationsdato
16. januar 2024
Forfatter
Repræsentationen i Danmark