Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Nyhedsartikel10. juli 2023Repræsentationen i Danmark

Databeskyttelse – ny aftale om dataoverførsler mellem EU og USA

Europa-Kommissionen vedtog mandag en ny afgørelse om dataoverførsler mellem EU og USA. Ifølge afgørelsen kan USA garantere et sikkerhedsniveau for personoplysninger, der overføres fra Europa til amerikanske virksomheder, svarende til standarden i EU.

kvinde foran computer

Den nye ramme for dataoverførsler indfører nye bindende garantier, der imødekommer de betænkeligheder, som EU-Domstolen gav udtryk for i sin dom i den såkaldte Schrems II afgørelse fra juli 2020. Blandt andet bliver de amerikanske efterretningstjenesters adgang til data fra EU begrænset til, hvad der er nødvendigt og rimeligt, og der oprettes en databeskyttelsesappelret (DPRC), som enkeltpersoner i EU vil få adgang til.   

Europa-Kommissionens formand Ursula von der Leyen udtaler: "Den nye EU-USA-databeskyttelsesramme vil garantere sikre datastrømme for europæerne og skabe retssikkerhed for virksomheder på begge sider af Atlanten. Efter at præsident Biden og jeg nåede til principiel enighed sidste år, har USA gennemført hidtil usete tilsagn om at etablere den nye ramme. I dag tager vi et vigtigt skridt for at give borgerne tillid til, at deres data er sikre, for at uddybe vores økonomiske bånd mellem EU og USA og for samtidig at bekræfte vores fælles værdier. Det viser, at vi ved at arbejde sammen kan tackle de mest komplekse spørgsmål."

Kilder

Detaljer

Publikationsdato
10. juli 2023
Forfatter
Repræsentationen i Danmark