Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Nyhedsartikel27. juni 2024Repræsentationen i Danmark3 min læsetid

Det Europæiske Råd i Bruxelles

EU's stats- og regeringschefer mødes til topmøde i Bruxelles den 27.-28. juni 2024 og emnerne er bl.a. den strategiske dagsorden 2024-2029, den næste institutionelle cyklus, Ukraine, Mellemøsten, sikkerhed og forsvar og konkurrenceevne 

DER

Topmødet starter torsdag kl. 13 og slutter ud på fredagen...

Indbydelse fra Charles Michel

Deltagerliste

Foreløbig dagsorden:


Ukraine

EU's ledere skal behandle Ruslands angrebskrig mod Ukraine i alle dens dimensioner. I lyset af Ruslands nylige eskalering og intensiverede angreb på civile og kritisk infrastruktur skal lederne drøfte EU's omfattende støtte til Ukraine, navnlig militær støtte. I den forbindelse vil de drøfte initiativer iværksat af medlemsstaterne vedrørende ammunition og missiler og støtte under den europæiske fredsfacilitet.

Lederne forventes også at drøfte fremskridtene med at bruge Ruslands indefrosne aktiver til at støtte Ukraine og dets genopbygning.

De skal også drøfte Ukraines vej mod at blive medlem af EU på baggrund af den første tiltrædelseskonference 25. juni 2024.

Mellemøsten

EU's ledere skal drøfte den seneste udvikling i Mellemøsten og de allervigtigste prioriteter, herunder:

EU er fast besluttet på at samarbejde med partnere om at bringe krisen i Gaza til ophør hurtigst muligt og undgå en yderligere optrapning af spændingerne i regionen og på at opnå en varig og holdbar fred baseret på tostatsløsningen.

Sikkerhed og forsvar

EU's ledere vil fortsætte drøftelserne om, hvordan EU's overordnede forsvarsberedskab og -kapacitet kan øges.

De skal også drøfte, hvordan landets forsvarsteknologiske og industrielle grundlag kan styrkes yderligere. I denne forbindelse vil de gennemgå fremskridtene med hensyn til mulighederne for at mobilisere flere midler til den europæiske forsvarsindustri.

Konkurrenceevne

På grundlag af Det Europæiske Råds møde 17.-18. april 2024 vil EU's ledere vende tilbage til kapitalmarkedsunionen og gennemgå fremskridtene med tiltag for at:

Migration

EU's ledere skal drøfte migration.

Udenrigspolitik

EU's ledere skal drøfte situationen i Georgien og EU's holdning, navnlig i lyset af loven om udenlandske agenter.

De skal drøfte fortsat støtte til Moldova med henblik på at tackle de udfordringer, der følger af Ruslands krig mod Ukraine, og Moldovas vej mod at blive medlem af EU med henblik på den første tiltrædelseskonference 25. juni 2024.

De skal også drøfte, hvordan der kan opbygges en strategisk tilgang til Sortehavet.

Alt efter situationen vil Det Europæiske Råd muligvis drøfte specifikke udenrigspolitiske spørgsmål.

Hybride trusler

Det Europæiske Råd skal drøfte EU's reaktion på stigende hybride aktiviteter rettet mod EU, dets medlemsstater og partnere. Dette omfatter intimidering, sabotage, udenlandsk informationsmanipulation og indblanding, desinformation, ondsindede cyberaktiviteter og tredjelandes instrumentalisering af migranter.

Den næste institutionelle cyklus

EU's ledere forventes at vedtage den strategiske dagsorden for 2024-2029, en politisk plan, der fastlægger EU's retning og mål. I løbet af det seneste år har formand Charles Michel ført drøftelser med EU's ledere om udfordringer og fremtidige prioriteter, der skal medtages i den strategiske dagsorden baseret på tre søjler:

Lederne forventes også at vedtage en køreplan for det fremtidige arbejde med interne reformer, som EU skal gennemføre for at opfylde de langsigtede ambitioner og styrke dets kapacitet til at håndtere stadig mere komplekse udfordringer. Dette arbejde vil foregå parallelt med EU's udvidelsesproces.

Efter det uformelle møde mellem lederne 17. juni 2024 vil de træffe afgørelse om udnævnelserne for den næste institutionelle cyklus. Det Europæiske Råds rolle går i henhold til traktaten om Den Europæiske Union (TEU) ud på at: Enhver afgørelse truffet af Det Europæiske Råd skal afspejle EU's mangfoldighed med hensyn til geografi, landestørrelse, køn og politisk tilhørsforhold 

Kilder

Detaljer

Publikationsdato
27. juni 2024
Forfatter
Repræsentationen i Danmark