Alle dokumente til forårspakken
Baggrund:
Det europæiske semester er tilpasset den ændrede EU-situation og den globale kontekst og har hjulpet medlemsstaterne med at reagere på de socioøkonomiske konsekvenser af forskellige kriser, herunder covid-19-pandemien eller Ruslands aggressionskrig mod Ukraine. Det er fortsat den centrale politikkoordineringsramme for håndtering af de vigtigste økonomiske, sociale og beskæftigelsesmæssige udfordringer i medlemsstaterne.
Det er den første forårspakke for det europæiske semester, efter at den nye ramme for økonomisk styring trådte i kraft. De nye regler styrker gældsbæredygtigheden og fremmer bæredygtig og inklusiv vækst og beskæftigelse i medlemsstaterne.
Dette års pakke fokuserer på EU's og medlemsstaternes langsigtede konkurrenceevne, velstand og lederskab på den globale scene. Den gør status over gennemførelsen af genopretnings- og resiliensplaner og samhørighedsprogrammer. Den omfatter også reaktivering af finanspolitiske regler i den reviderede ramme for økonomisk styring.
Pakken dækker følgende:
- Meddelelse om det europæiske semester, som vil præsentere de vigtigste elementer i pakken (herunder genopretnings- og resiliensfaciliteten, industriplanen for den europæiske grønne pagt og REPowerEU)
- 27 landerapporter, som skal indeholde en analyse af den økonomiske og sociale udvikling i medlemsstaterne
- Forslag til 27 landespecifikke henstillinger med retningslinjer til medlemsstaterne om håndtering af de socioøkonomiske udfordringer, der er skitseret i landerapporterne, og fremme deres konkurrenceevne og velstand.
- Forslag om retningslinjer for medlemsstaternes beskæftigelsespolitikker, herunder for uddannelse, nye teknologier og kunstig intelligens.
- Omnibusrapport i henhold til artikel 126, stk. 3, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde for 12 medlemsstater, som skitserer disse landes overholdelse af underskuds- og gældskriteriet.
Hvad er det europæiske semester?
Det europæiske semester udgør en ramme for koordinering af medlemsstaternes økonomiske politikker og beskæftigelsespolitikker. Siden det blev indført i 2011, har det udviklet sig til et veletableret forum for drøftelse af EU-landenes finanspolitiske, økonomiske og beskæftigelsesmæssige udfordringer inden for en fælles årlig tidsplan. Det spiller fortsat denne rolle i genopretningsfasen og med hensyn til at fremme den grønne og den digitale omstilling.
Kilder
Detaljer
- Publikationsdato
- 19. juni 2024
- Forfatter
- Repræsentationen i Danmark