
Ordningen vil bidrage til EU's klimamål i overensstemmelse med den europæiske grønne pagt og REPowerEU-planens mål om at mindske afhængigheden af russiske fossile brændstoffer og fremskynde den grønne omstilling.
Teresa Ribera, ledende næstformand med ansvar for ren, retfærdig og konkurrencedygtig omstilling: " Denne ordning til en værdi af 1,7 mia. EUR vil sætte skub i produktionen af vedvarende gas i Danmark. Foranstaltningen vil hjælpe Danmark med at opfylde sine emissionsreduktionsmål og mindske afhængigheden af importerede fossile brændstoffer. Den vil også bidrage til den grønne omstilling og samtidig begrænse en eventuel fordrejning af konkurrencen"
Den danske ordning
Danmark har til Kommissionen anmeldt sin plan om at indføre en ordning med et anslået budget på ca. 1,7 mia. EUR (13 mia. DKK) til støtte for produktionen af opgraderet biogas og e-methan, der skal tilføres det danske net. Foranstaltningen forventes at støtte en produktion af vedvarende gasser svarende til 7,9 petajoule om året.
Med ordningen vil man støtte opførelsen af nye anlæg samt udvidelsen af eksisterende. Biogasanlæggene skal opfylde de bæredygtigheds- og drivhusgasemissionsbesparelseskriterier, der er fastsat i direktivet om vedvarende energi, mens der skal foreligge dokumentation for, at e-methananlæggene opfylder de kriterier for produktion af vedvarende brændstoffer af ikkebiologisk oprindelse, der er fastsat i de delegerede EU-retsakter om vedvarende brint.
Støtten inden for rammerne af ordningen ydes i form af et pristillæg pr. gigajoule produceret vedvarende gas, der betales oven i markedsprisen for naturgas over en periode på 20 år. Støtten vil blive tildelt via en udbudsprocedure, hvor støttemodtagerne vil afgive bud med det pristillæg, der er nødvendigt for at gennemføre deres projekt. Danmark planlægger at gennemføre fem budrunder fra 2024 til 2030. Anlæggene skal være tilsluttet nettet senest tre år efter ydelsen af støtten.
Ordningen forventes at reducere drivhusgasemissionerne med ca. 450 000 ton CO2 årligt fra 2033. Den vil også bidrage til den danske indsats for at reducere landets drivhusgasemissioner med 70 % inden 2030 i forhold til 1990-niveauet og opnå CO₂-neutralitet senest i 2050.
Kommissionens vurdering
Kommissionen har vurderet ordningen på grundlag af EU's statsstøtteregler, navnlig artikel 107, stk. 3, litra c), i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, som giver medlemsstaterne mulighed for at støtte udviklingen af visse erhvervsgrene på visse betingelser, samt på grundlag af retningslinjerne for statsstøtte til klima, miljøbeskyttelse og energi 2022 (CEEAG).
Kommissionen fandt, at:
- ordningen er nødvendig og hensigtsmæssig, når det drejer sig om at lette produktionen af opgraderet biogas og e-methan i overensstemmelse med EU's mål, jf. den europæiske grønne pagt og REPowerEU-planen
- støtten har en tilskyndelsesvirkning, da støttemodtagerne ikke uden offentlig støtte ville foretage investeringer i anlæg til vedvarende gas i samme omfang
- Danmark har indført tilstrækkelige sikkerhedsforanstaltninger for at sikre, at ordningens indvirkning på konkurrencen og samhandelen i EU er begrænset. Støttemodtagerne vil navnlig blive udvalgt efter en åben, gennemsigtig og ikkediskriminerende udbudsprocedure, og støtten vil blive holdt på det minimum, der er nødvendigt for at gennemføre projekterne
- støtten har positive virkninger, der opvejer enhver potentiel fordrejning af konkurrencen og samhandelen i EU.
Kommissionen har på denne baggrund godkendt den danske ordning i henhold til EU's statsstøtteregler.
Baggrund
CEEAG 2022 indeholder vejledning om, hvordan Kommissionen vurderer foreneligheden af foranstaltninger inden for miljøbeskyttelse, herunder klimabeskyttelse, og energistøtte, der er omfattet af anmeldelsespligten i artikel 107, stk. 3, litra c), i TEUF.
Med meddelelsen om den europæiske grønne pagt i 2019 fastsatte Kommissionen et mål om nettonulemission af drivhusgasser i 2050, som er nedfældet i den europæiske klimalov. Klimaloven trådte i kraft i juli 2021 og fastsætter ligeledes det mellemliggende mål om at reducere nettoemissionen af drivhusgasser med mindst 55 % frem til 2030 set i forhold til 1990-niveauet. Ved vedtagelsen af "Fit for 55"-lovgivningsforslagene, har EU indført retligt bindende klimamål, der dækker alle centrale sektorer i økonomien.
I maj 2022 offentliggjorde Kommissionen REPowerEU-planen, hvori der er fastsat en række foranstaltninger til hurtigt at mindske EU's afhængighed af russiske fossile brændstoffer ved at fremskynde omstillingen til ren energi. REPowerEU-planen er baseret på tre søjler: energibesparelser, produktion af ren energi og diversificering af EU's energiforsyning.
Den ikkefortrolige version af afgørelsen vil kunne findes under sagsnummer SA.102206 i statsstøtteregistret på Kommissionens websted for konkurrence, når eventuelle spørgsmål om fortrolighed er afklaret. Nye offentliggørelser af statsstøtteafgørelser på internettet og i Den Europæiske Unions Tidende kan findes via Competition Weekly e-News.
Kilder
Detaljer
- Publikationsdato
- 17. december 2024
- Forfatter
- Repræsentationen i Danmark