Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Nyhedsartikel14. marts 2017Repræsentationen i Danmark1 min læsetid

Dom i sagerne om brug af hovedtørklæde i arbejdstiden m.m.

Den ene sag vedrører, om en ansat kan fyres for at gå med hovedtørklæde eller slør på arbejdet i modstrid med arbejdsgiverens tydeligt fastlagte politik.

torklaede-bla-thinkstockphotos-istock-web.jpg

Baggrund:

Fr. Bougnaoui, som er softwareudvikler, havde ved ansættelsen fået besked på, at selv om arbejdsgiveren respekterede hendes religiøse overbevisning, var kunne det ikke garanteres, at hun kunne at bære slør i alle tilfælde, da hun skulle have kundekontakt. Ni måneder efter hun havde tiltrådt sin stilling var hun i kontakt med en af virksomhedens kunder. Derefter bad kunden om, at der ikke ville blive "båret slør næste gang". Fr. Bougnaoui blev oplyst om dette af arbejdsgiveren, som mindede hende om virksomhedens politik med nødvendig neutralitet. Da hun blev spurgt, om hun kunne overholde denne politik og var indforstået med ikke at bære slør, afviste hun det. Hendes arbejdsgiver besluttede derefter, at dette gjorde det umuligt for hende at udføre sine opgaver og opsagde hende. Fr. Bougnaoui tog sagen om opsigelsen op i det franske retssystem.
Den franske domstol har stillet EU-Domstolen en række spørgsmål for at kunne fastslå, om afskedigelsen er i modstrid med direktivet om lige behandling på arbejdspladsen, som fastlægger en generel ramme til bekæmpelse af forskelsbehandling som følge af religion, tro, handicap, alder eller seksuel orientering.

Sag C-157/15 Achbita:

I sagen om fr. Achbita, som var henvist af en belgisk domstol, havde hendes arbejdsgiver, en sikkerhedsvirksomhed, en politik, der oprindelig ikke var nedskrevet, som forbød alle ansatte at bære tydelige tegn på politiske, filosofiske og religiøse standpunkter på arbejdspladsen. Da fr. Achbita efter tre års ansættelse begyndte at gå med hovedtørklæde på arbejde, ændrede virksomheden sine regler til også at omfatte denne regel i nedskrevet form. Da fr. Achbita bekræftede, at hun havde til hensigt fortsat at bære hovedtørklæde, blev hun afskediget. Hun sagsøgte derefter arbejdsgiveren.
Den belgiske domstol har stillet EU-Domstolen et spørgsmål for at kunne fastslå, om afskedigelsen er i modstrid med direktivet om lige behandling på arbejdspladsen, som fastlægger en generel ramme til bekæmpelse af forskelsbehandling som følge af religion, tro, handicap, alder eller seksuel orientering.

Detaljer

Publikationsdato
14. marts 2017
Forfatter
Repræsentationen i Danmark