Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Nyhedsartikel16. marts 2021Repræsentationen i Danmark1 min læsetid

EU, Norge og Det Forenede Kongerige har indgået fiskeriaftaler om Nordsøen

Den trilaterale ordning mellem EU, Det Forenede Kongerige og Norge om fiskebestande forvaltet i fællesskab i Nordsøen i 2021, fastsætter de samlede tilladte fangstmængder (TAC) kvotedeling for mere end 636 000 ton fisk. Parallelt hermed har EU og...

EU, Norge og Det Forenede Kongerige indgår vigtige fiskeriaftaler om Nordsøen

De tre parter har efter Det Forenede Kongeriges udtræden af EU efter mere end to måneders forhandlinger i går underskrevet en aftale, som muliggør en fælles forvaltning af følgende bestande: torsk, kuller, sej, hvilling, rødspætte og sild.

Aftalen om kvoter for fem af disse seks bestande er fastsat til et maksimalt bæredygtigt udbytte (MSY-niveau) i overensstemmelse med videnskabelig rådgivning fra Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES).

De tre parter har også aftalt at samarbejde om overvågning og kontrol, som for første gang nogen sinde er organiseret trilateralt.

Derudover underskrev EU og Norge i går også tre bilaterale aftaler om kvoteudveksling og gensidig adgang i Nordsøen og til pelagiske bestande. Begge parter har dermed fornyet ordningen om gensidig adgang til de bestande, der forvaltes i fællesskab i Nordsøen. En af disse bilaterale ordninger drejer sig om fastsættelsen af den samlede tilladte fangstmængde (TAC) og kvoteudveksling Skagerrak og Kattegat vedrørende torsk, kuller, hvilling, rødspætte, pandalus, sild og brisling, samt bilateral gensidig adgang i området.

Aftalerne vil muliggøre den længe ventede genstart af EU’s fiskeri i norske farvande og omvendt, hvilket har været delvist ophørt siden den 31. december 2020.

Detaljer

Publikationsdato
16. marts 2021
Forfatter
Repræsentationen i Danmark