Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Nyhedsartikel2. marts 2021Repræsentationen i Danmark3 min læsetid

EU-varslingssystem fjerner farlige covid-19-produkter

Kommissionen har offentliggjort sin årsrapport om Safety Gate, som er EU's hurtige varslingssystem for farlige forbrugsgoder til fjernelse af farlige nonfoodprodukter fra markedet.

Didier Reynders

Af rapporten fremgår, at antallet af tiltag, der gennemføres af myndighederne som følge af varslinger stiger for hvert år og nåede i 2020 helt op på 5 377 mod 4 477 tiltag i 2019. 9 % af alle varslinger i 2020 vedrørte produkter relateret til covid-19, hovedsagelig masker, der burde beskytte, men som ikke gjorde det. Andre eksempler på farlige covid-19-relaterede produkter, der er anmeldt i Safety Gate, er desinfektionsmidler med indhold af giftige kemikalier, såsom methanol, der kan føre til blindhed eller sågar dødsfald, hvis de indtages, eller UV-desinfektion, der udsætter brugerne for kraftig stråling med hudirritation til følge.

Rapportens hovedkonklusioner

Overvågningsindsatsen har været fokuseret på de covid-19-relaterede produkter, der er vigtige for os forbrugere, og i 2020 var der således 161 varslinger om masker, 3 varslinger om specifikt overtrækstøj, 13 varslinger om hånddesinfektionsmidler og 18 varslinger om UV-lamper, der skulle fungere som sterilisatorer. De varslinger, der allerede er udsendt i systemet, vil også være der i år.

I 2020 udvekslede myndigheder fra de 31 deltagerlande i netværket Safety Gate (EU-landene samt Norge, Island, Liechtenstein og Det Forenede Kongerige) i alt 2 253 varslinger om foranstaltninger, der er truffet med hensyn til farlige produkter. De reagerede med 5 377 opfølgende tiltag. Dette svarer til en stigning på mere end 20 % i forhold til antallet af opfølgninger i 2019.

Ifølge rapporten var legetøj den produktkategori med flest varslinger (27 % af alle varslinger), efterfulgt af motorkøretøjer (21 %) og elektriske apparater og udstyr (10 %). Dette viser, at markedsovervågningen i EU har et særligt fokus på børn, der er en udsat forbrugergruppe. De produkter, der forårsager skader, f.eks. benbrud eller hjernerystelse, var overordnet set den bekymring, der hyppigst blev udsendt varsling om (25 %), efterfulgt af kemiske bestanddele i produkter (18 %) og kvælningsrisiko for børn (12 %).

Sammenlignet med sidste år har flere onlinemarkedspladser nu forpligtet sig til at øge sikkerheden af de produkter, de sælger. To nye markedspladser underskrev i går hensigtserklæringen om produktsikkerhed, nemlig Joom og Etsy. De lover dermed at kontrollere, at de produkter, der er anmeldt på Safety Gate, ikke sælges på deres websteder og at handle hurtigt, hvis de nationale myndigheder meddeler dem, hvilke farlige produkter der bør fjernes.

Næste skridt

Kommissionen belønner virksomheder, der gør noget ekstra for at beskytte forbrugerne, med EU's produktsikkerhedspris. Det blev i går offentliggjort, at pristildelingen i år vil have fokus på ansøgninger om initiativer, der især tager sigte på at beskytte udsatte forbrugere, og på anvendelsen af nye teknologier til forbedring af produktsikkerheden. Ansøgningsfristen er den 30. april. Yderligere oplysninger findes her.

Baggrund

Siden 2003 har Safety Gate muliggjort hurtig udveksling af oplysninger mellem EU/EØS-landene, Det Forenede Kongerige og Europa-Kommissionen om farlige nonfoodprodukter, der udgør en risiko for forbrugernes sundhed og sikkerhed. På denne måde kan der træffes passende opfølgende tiltag, og produkter kan forbydes på markedet.

Samtidig med offentliggørelsen af rapporten oplyser Kommissionen, at Safety Gates offentlige websted nu har fået et nyt design med en moderne og brugervenlig grænseflade for at lette anmeldelsesprocessen. Siderne oversættes løbende til alle EU-sprog, islandsk og norsk. Virksomhederne kan også bruge Business Gateway til hurtigt og effektivt at informere de nationale myndigheder om sikkerhedsproblemer i forbindelse med et markedsført produkt.

Et andet tiltag vedrørende forbrugerbeskyttelse er "Product Safety Pledge", der omfatter specifikke frivillige tiltag for markedspladser med henblik på hurtigt at kunne fjerne tilbud om usikre produkter fra deres platforme. Følgende 11 onlinemarkedspladser har allerede underskrevet erklæringen om at samarbejde med medlemsstaterne om at fjerne farlige produkter fra deres websteder: bol.com, eMAG, Wish.com, AliExpress, Amazon, eBay, Rakuten France, Allegro, Cdiscount og i dag Etsy og Joom.

Detaljer

Publikationsdato
2. marts 2021
Forfatter
Repræsentationen i Danmark