Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Supplerende information13. april 2018Repræsentationen i Danmark8 min læsetid

Fredag den 13. april

Tophistorier

Ny persondatalov får store konsekvenser
Flere medier skriver i dag om EU´s kommende persondatalov (GDPR), der træder i kraft den 25. maj i år, og dens konsekvenser. I et debatindlæg i Berlingske skriver Peter Scheuer, administrerende direktør, DPOware, at loven udgør en økonomisk risiko for mange virksomheder og organisationer: ”I vores optik er det de omkostninger, der er relateret til virksomheders og organisationers håndtering af de registreredes rettigheder, der udgør den største finansielle risiko. For at illustrere den finansielle risiko kan man tage et tænkt eksempel. Hvis en større virksomhed eller organisation får ti indsigtsbegæringer om dagen, og det tager ti timer at behandle hver begæring med en intern lønomkostning på 300 kroner i timen, vil de årlige omkostninger løbe op i næsten 11 millioner kroner. Ikke alene er beløbet større end potentielle bøder. Sandsynligheden for, at omkostningen vil ramme en virksomhed eller organisationen, er også tusinde gange større og dermed er behovet for at implementere effektive og sikre persondata-processer blevet endnu større.” Berlingske skriver også, at forbrugernes rettigheder sikres langt bedre med den nye lov, og at databeskyttelsen lægger således kraftige stramninger ned over især Facebook og Google, der fungerer som datamaskiner, som opsamler læssevis af oplysninger om, hvad vi foretager os online, hvad vi besøger, hvem vi kommunikerer med hvor og hvornår, hvad vi interesserer os for, og hvad vi laver. Torsdag meddelte de 28 EU-landes datatilsyn da også, at de nu kaster sig over Facebook. ”En social medieplatform, der er mange milliarder dollar værd, og som siger, at man er ked af det, er simpelthen ikke nok,” siger Andrea Jelinek fra det østrigske datatilsyn, som står i spidsen for de 28 datatilsyns samarbejde. Det britiske datatilsyn står i spidsen for undersøgelsen af dataskandalen, eftersom det politiske analyseselskab Cambridge Analytica er hjemmehørende i Storbritannien. Politiken skriver, at regeringer er kommet i vanskeligheder vedrørende implementering af sin databeskyttelseslov, der implementerer EU's databeskyttelsesforordning. Dansk Folkeparti vil nemlig ikke lægge stemmer til loven. Det fortæller retsordfører Peter Kofod Poulsen (DF).
Berlingske, s. 14, 16; Politiken, s. 7; Børsen, s. 8 (13.04.2018)

EU skal være et fyrtårn for frihandel
Flere medier skriver i dag om handelskrigen med USA. I et debatindlæg i Jyllands-Posten skriver Morten Løkkegaard, EU-parlamentariker (V), Kristian Jensen, finansminister (V) og Anne H. Steffensen, administrerende direktør, Danske Rederier: ”Siden 2008 har verdens 20 største økonomier indført over 1.200 handelshindringer. Handel på tværs af landegrænser kan på ingen måde tages for givet. Midt i en tid hvor overskrifterne taler om America First, stigende protektionisme og risiko for regulær handelskrig mellem USA og Kina - ja, der er der god grund til at minde om, at frihandel er værd at kæmpe for. Og kæmpe hårdt, om nødvendigt. […] Når det er muligt for danske virksomheder at tage markedsandele uden for Danmarks grænser, skyldes det, at det over flere generationer er lykkedes at åbne verdensmarkedet gennem handelsaftaler. Her har særligt EU været en motor for frihandel i årtier, hvor både det indre marked- og handelsaftaler med andre lande gradvist har givet danske iværksættere og virksomheder nye muligheder. Derfor er det i dag 80 procent af Danmarks handel, der er inden for EU's indre marked eller EU's handelsaftaler med tredjelande. En væsentlig del af vores velstand er således forankret i vores EU-medlemskab og den markedsadgang, som det giver os.” Berlingske skriver, at mange danske topledere mener, at deres virksomhed vil blive ramt, hvis den verserende handelskrig mellem USA og Kina breder sig til også at omfatte EU.
Jyllands-Posten, s. 27; Berlingske, s. 8-9; Weekendavisen, s. 10 (13.04.2018)

Prioritede historier

Merkel hjælper Danmark i strid om gasledning
Flere medier skriver i dag om Nordstream 2 rørledningen og det udenrigspolitiske spil forbundet med gasledningen i Østersøen. Børsen skriver for første gang har Danmark udsigt til at få Tyskland som mulig allieret i striden om en omstridt russisk gasledning i Østersøen. "Nord Stream 2 er et kommercielt projekt, med et sikkert juridisk grundlag. Men det har også politiske implikationer, og det har jeg diskuteret med både Petro Porosjenko, Ukraines præsident og med Vladimir Putin. Nu arbejder vi sammen med Danmark om det," siger forbundskansler Angela Merkel torsdag. MetroXpress fortæller, at Finland netop har givet tilladelse til Nord Stream 2.
Børsen, s. 28; MetroXpress, s. 12 (13.04.2018)

Danmark mister sin beskyttende storebror ved Brexit
Flere medier fortæller om Danmarks nye EU-kurs. Politiken skriver, at Danmark snart mister beskyttelsen i EU fra storebror Storbritannien. Brexit rykker EU's magtbalance sydpå og tvinger Danmark til at opsøge uvante partnere. Danmark har i mange år ligget trygt i læ af Storbritannien i EU. Briterne har, som EU's næststørste økonomi, haft muskler til at slås for mange interesser, som også er danske. Og Danmark har med glæde ladet storebror tage slagsmålene for budgetmådehold og imod protektionisme, større EU-integration og eurozonedominans. ”Når Storbritannien som en af Danmarks vigtigste allierede forlader EU, skal Danmark agere på en helt ny måde i EU. Selv i partnerskab med vores nordeuropæiske venner er vi for små til at sikre indflydelse i EU, og derfor må Lars Løkke ud i Europa for at finde nye venner, forklarer professor Rebecca Adler-Nissen, Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.
Politiken, s. 14; Berlingske, s. 14; Børsen, s. 29; Weekendavisen, s. 11 (13.04.2018)

Institutionelle anliggender

Fødevaresikkerheden skal ensrettes i EU
MetroXpress kan fortælle, at nu skal det skal være slut med, at Nutella er mindre cremet i Bulgarien end i Tyskland, eller at det samme mærke yoghurt indeholder en mindre andel af jordbær i Slovenien sammenlignet med i Østrig. Det mener EU-Kommissionen, der efter heftige klager fra en stribe central- og østeuropæiske lande vil forbyde såkaldte dobbeltstandarder på fødevareområdet i unionen. Historierne om forskellen på produkter, der ellers markedsføres som identiske, begyndte at rulle sidste år efter en række undersøgelser i de nyere EU-medlemslande i Central og Østeuropa. ”Vi skærer det ud i pap, at dobbeltstandard inden for fødevarekvalitet er forbudt,” lyder det fra EU's forbrugerkommissær, tjekkiske Vera Jourova.
MetroXpress, s. 18 (13.04.2018)

Interne anliggender

Proformaægteskaber er styret af organiserede bander
Giftefogederne på de danske rådhuse vier hvert år tusindvis af udenlandske par, men en del af ægteskaberne mellem tredjelandsborgere og EU-borgere er næppe født ud af kærlighed, men snarere af ønsket om en permanent opholdstilladelse i EU til tredjelandsborgeren. Der er tale om organiseret kriminalitet, slår Rigspolitiet fast i en ny undersøgelse. I dag kan udenlandske par nemt og hurtigt blive viet i Danmark sammenlignet med andre europæiske lande. Børne- og socialminister Mai Mercado (K) forhandler fredag med partierne om strammere regler for vielser af udlændinge i Danmark.
Berlingske, s. 13 (13.04.2018)

Sverige vil forlænge grænsekontrol
Den svenske regering vil fortsætte med at kontrollere rejsende, der krydser den dansk-svenske grænse i yderligere seks måneder. Det skriver Sveriges Radio. Grænsekontrollen skulle egentlig ophøre 11. maj, men nu går den svenske regering til EU med henblik på en forlængelse af kontrollen. ”Vi ser stadig en trussel mod intern sikkerhed og et behov for at styre rejsestrømme til Sverige,” siger justitsminister Morgan Johansson. Kontrollen omfatter rejsende fra Danmark og færgerejsende fra Tyskland. Danmark har haft grænsekontrol siden den 4. januar 2016. Den er blevet forlænget adskillige gange, foreløbig frem til den 12. maj.
Berlingske, s. 11 (13.04.2018)

Valgresultatet i Ungarn er en trussel mod demokratiet
Demokratiet og retsstaten er truet i Ungarn, skriver Berlingske. ”Det ungarske folk kan ikke længere regne med de fundamentale rettigheder, som vi tager for givet i resten af Europa,” har Judith Sargentini sagt. Hun er medlem af Europa-Parlamentet for det hollandske parti GroenLinks, og de er gengivet på parlamentets hjemmeside. Hun fremlagde i går et forslag for parlamentets udvalg om borgerrettigheder (LIBE), og her anbefales det, at der indledes en sanktionssag mod Ungarn efter EU-traktatens paragraf 7, stk. 1 om unionens grundværdier.
Berlingske, s. 11 (13.04.2018)

Migration

Løkke laver plan for at dæmme op for flygtningestrømmen
Altinget beretter, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil styrke EU's Emergency Trust Fund for Afrika.Fonden håndterer immigrationsstrømmen ved blandt andet at udvikle projekter, som forbedrer levegrundlaget for mennesker i fattige og konfliktfyldte områder af Afrika.Men indsatsen hæmmes af, at fonde arbejder med alt for ustabile budgetter, mener Lars Løkke Rasmussen."Medlemslandenes bidrag til for eksempel Afrika Trustfonden er helt frivillige. Det betyder, at det er helt op til de enkelte medlemslande, hvor meget de vil give. Nogle giver meget, mens andre giver mindre. Det fører desværre nogle gange til, at der ikke er penge nok i fonden. Og så kommer hatten rundt. Det er ikke en særlig bæredygtig finansieringsmodel," siger han.Derfor så han gerne, at fonden blev en fast del af EU-budgettet, så landene ikke skal skændes om, hvem der skal finansiere håndteringen af flygtninge i Syrien og Tyrkiet.
Altinget (13.04.2018)

Retlige anliggender

Danmark frifundet af EU-Kommissionen
Danmark bliver frifundet for brud på EU's regler for udenlandske chaufførers kørsel med fragt på danske veje. Sådan lyder den endelige afgørelse fra EU-Domstolen. Det skriver Jyllands-Posten i dag. EU-Domstolen mener, at EU's regler for såkaldt cabotagekørsel er uklare. Og derfor har Danmark lov til at fortolke dem på sin måde. Det er EU-Kommissionen, der har anklaget Danmark for at bryde reglerne. I forbindelse med en international transport må udenlandske chauffører ifølge EU-reglerne have tre cabotagekørsler i et andet medlemsland inden for en uge. Det er der enighed om. Men EU-Kommissionen mener, at de udenlandske chauffører både kan losse af flere steder og læsse på flere steder på samme tur. Og det tillader Danmark ikke.
Jyllands-Posten, s. 12 (13.04.2018)

Detaljer

Publikationsdato
13. april 2018
Forfatter
Repræsentationen i Danmark