Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Supplerende information19. januar 2018Repræsentationen i Danmark7 min læsetid

Fredag den 19. august

Dagens EU-tophistorier

Dansk indflydelse trues af mulig tysk regeringsdannelse
Flere medier skriver i dag om den politiske situation i Tyskland og dets konsekvenser. Børsen skriver, at Danmark sandsynligvis bliver sendt helt ud i EU's udkantsområde, hvis socialdemokraterne i SPD siger ja til en ny koalitionsregering med forbundskansler Angela Merkel. Det vurderer EU-chef i Dansk Industri, Anders Ladefoged, der med spænding vil følge søndagens afgørende partikongres i SPD. "Danmark vil alene på grund af vore forbehold blive klemt og skubbet yderligere væk fra kernelandene," siger Anders Ladefoged. Han peger på, at der er lagt op til et meget tættere sikkerheds- og forsvarspolitisk samarbejde. Og især til at de 19 eurolande skal have deres økonomier yderligere integreret. I sin analyse af den politiske situation i Tyskland, skriver Børsens udenrigsredaktør Hakon Redder: ”Lederne af Tysklands tre store partier er nu enige med sig selv - og i store træskolængder også med Frankrigs præsident - om tiltag til tillidsskabende integration af eurozonen. Men Emmanuel Macrons ambitioner er urealistiske med et politisk lammet Tyskland.” Kristeligt Dagblad fortæller, at selvom Tyskland langt om længe skulle få en regering og dermed komme ud af næsten fire måneders politisk krise, kan den europæiske supermagt allerede om to år stå i samme kaos som i dag.
Kilder: Børsen, s. 26, 27; Kristeligt Dagblad, s. 7

Dansk Energi kræver handling fra EU
Flere medier skriver i dag om EU miljøpolitik og dets konsekvenser. Information fortæller, at Dansk Energi går i rette med et lammet CO2-kvotesystem. Efter ti år med alt for lave CO -priser må man se i øjnene, at der ikke kan skabes EU-enighed om et kvotesystem, der sikrer grøn omstilling. Derfor må Danmark tage andre ambitiøse lande i hånden og indføre en CO -afgift for alle sektorer, foreslår Dansk Energi. ”EU's paralyserede CO2-kvotesystem kan ikke sikre den skærpede klimaindsats, som Paris-aftalen fordrer af Europa. Vesteuropæiske lande med klimaambitioner bør i stedet gå sammen om en fast skat på CO2-udledningerne,” siger Lars Aagaard, administrerende direktør i energiselskabernes interesseorganisation Dansk Energi. Altinget bringer et debatindlæg af Christian Ege og Lone Mikkelsen henholdsvis sekretariatsleder og seniorrådgiver i kemikalier i Det Økologiske Råd. De skriver, at politikerne gør ikke nok for at komme forureningen fra plastik til livs. Der skal investeres i ny forskning, så Danmark bliver en frontløber på området. ”Vi venter fortsat på egentlig handling fra dansk side, da miljø- og fødevareministeren afventer udspillet fra EU-Kommissionen. Denne tøven er sket på trods af, at man alt for ofte har kunnet læse om nye undersøgelser, der påviser en massiv plastikforurening af vores miljø. EU-strategien er ikke helt så ambitiøs, som vi havde håbet, og fokus er noget ensidigt med hovedvægt på genanvendelse,” skriver de.
Kilder: Information, s. 4; Altinget; Børsen, s. 2; Politiken, s. 2

Andre EU-historier: Prioriterede emner

Udenrigspolitik: EU skal genforhandle fiskeriaftale med Marokko
Flere medier kan fortælle, at EU skal genforhandle en fiskeriaftale med Marokko, da den hidtidige aftale er erkendt ulovlig af EU-Domstolen. Berlingske kan beretter, at i dag beder udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og fiskeriminister Karen Ellemann (V) derfor om mandat i Europaudvalget, så Danmark kan give grønt lys til, at forhandlingerne går i gang. Næsten 92 procent af de fisk, EU fanger i dag i henhold til aftalen, kommer ifølge Ngo’en Afrika Kontakt fra Vestsahara og altså ikke fra Marokko, og EU-Domstolen mener, at aftalen er lovlig. Så sent som i sidste uge fastslog EU-Domstolens generaladvokat, Melchior Wathelet, at EU ikke har ret til at indgå fiskeriaftaler, der inkluderer vandene ud for det besatte Vestsahara.
Kilder: Berlingske, s. 16; Altinget

Institutionelle anliggender: Brexit splitter ikke May og Macron
Jyllands-Posten skriver, at torsdagens topmøde mellem Frankrig og Storbritannien vil styrke kampen mod illegal migration i Calais og udvide deres forsvarssamarbejde. Selvom Brexit spøger i kulissen. Det var ikke kun Macron, der fik, hvad han kom efter på torsdagens topmøde mellem de to nabolande. Theresa May, som i den kommende tid står overfor svære Brexitforhandlinger med EU, brugte ligeledes mødet til at understrege, at selvom Storbritannien er på vej ud af unionen, rykker det ikke ved et fortsat tæt og godt samarbejde med franskmændene. ”Frankrig og Storbritannien vil for altid være naboer,” lød det fra premierminister May.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 12

Økonomiske anliggender: Apple flytter sin skjulte formue hjem til USA
Politiken fortæller, at Apple har annonceret, at man vil flytte en stor del af sin kæmpeformue, der er parkeret i skattely i udlandet, hjem til USA ved at betale en engangsskat på omkring 230 milliarder kroner. Det kan svække EU- kommissær Margrethe Vestagers sag mod Irland, vurderer Rasmus Corlin Christensen, der er ph.d.-studerende ved Copenhagen Business School og forsker i international beskatning. Apple havde ved udgangen af september sidste år placeret hele 1.600 milliarder kroner uden for USA, fremgik det af firmaets regnskab. Det er penge, som er tjent blandt andet i Europa og på grund af Apples sindrige virksomhedskonstruktion formodentlig beskattet med mindre end 10 procent.
Kilde: Politiken, s. 12-13

Andre EU-historier

Interne anliggender: EU skal snart vedtage nyt budget
På Altinget skriver Jens Rohde Medlem af Europa-Parlamentet (R) i et debatindlæg: ”Tiden nærmer sig endnu en gang de første sværdslag om det europæiske budget, som altid fastsættes for syv år ad gangen i EU. Til maj fremsætter EU-Kommissionen forslag til ny budgetperiode efter 2020. Der bliver mange udfordringer denne gang, men den helt store af slagsen er naturligvis, at en stor bidragyder til budgettet, Storbritannien, er væk i næste budgetperiode. Samtidig pålægger medlemsstaterne til stadighed fællesskabet nye og omkostningstunge opgaver. Faktum er, at Danmarks EU- politik heller ikke i budgethenseender hænger sammen.
Kilde: Altinget

Grundlæggende rettigheder: Handicappede anker dom
Flere medier skriver om en historisk dom i Højesteret. Jyllands-Posten skriver, at fire psykisk handicappede tabte torsdag en sag i Højesteret om at få adgang til at stemme ved folketingsvalg. Christian Dahlager, der er advokat for de fire, fortæller efter samtale med en af klienterne Martin Rosenlid, at de agter at tage sagen videre til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. ”Der er en meget klar menneskeret, der siger, at man ikke automatisk må fratage stemmeretten fra folk, der søger om økonomisk beskyttelse. Der er klar støtte i Strasbourg for, at det er forkert, hvad vi gør i Danmark,” siger Christian Dahlager og fortsætter.
Kilder: Jyllands-Posten, s. 2; Kristeligt Dagblad, s. 2; Politiken, s. 11

Migration: S-rådgiver: Lav asylpolitikken om
Kristeligt Dagblad fortæller, at migrationsekspert Morten Lisborg, der rådgiver blandt andre Socialdemokratiet, nu kritiserer Danmark og de øvrige EU-landes håndtering af asyl- og flygtningeudfordringerne. "Problemet i dag er, at vi hjælper det, der er foran os, men i stedet glemmer det overordnede billede. Vi hører om, hvor kritiske forholdene er i udrejsecentrene. Men vi misser fuldstændig, at situationen er langt, langt værre for de mennesker, der befinder sig i flygtningelejrene og nærområder. Vi hører om dem, der har ressourcer og kommer herop, og dem, der har en advokat til at støtte deres sag, og på den måde fylder de mere i forhold til dem, der er mindre højrøstede. Det synes jeg dybest set er inhumant og uretfærdigt," siger Morten Lisborg. Han foreslår, at EU's medlemslande uafhængigt af migrationspresset selv skal kunne beslutte, hvor mange og hvilke flygtninge og migranter man vil tage imod.
Kilde: Kristeligt Dagblad, s. 3, 10

Retlige anliggender: TV2 søges solgt
Politiken kan fortælle, at Venstre i går bekræftede, at regeringen går efter at sælge 49 procent af den statsejede tv-station TV 2. Det fortalte partiets medieordfører, Britt Bager, på en konference på Christiansborg. ”Vi har foreslået en konkret model, hvor der skal sælges 49 procent af TV 2 - altså et minoritetssalg - og det afventer vi EU-Kommissionens afgørelse på, om det er lovligt,” siger Britt Bager.
Kilder: Politiken, s. 2; Berlingske, s. 6; MetroXpress, s. 14

Interne anliggender: Eurogruppen får ny formand
I et debatindlæg i Weekendavisen skriver Jakob Vestergaard, seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS): ”Mario Centeno tager over som ny leder af Eurogruppen på et tidspunkt, hvor udsigten til reformer af Eurozonen ser lysere ud end længe. Ikke mindst som følge af de tyske regeringsforhandlinger, hvor Merkel er gået med til at give mere magt til de fælles europæiske institutioner.” Han påpeger blandt andet, at der eksisterer en hidtil uset tysk opbakning til vidtgående reformer af eurozone-samarbejdet.
Kilde: Weekendavisen, s. 10

Klima: EU vil nedsætte et uafhængigt miljøråd
Altinget fortæller, at Europa-Parlamentet vil udrydde al tvivl om Unionens uafhængighed, når der gives dispensationer til sprøjtemidler i EU. Derfor sammensætter Parlamentet et nyt udvalg, der skal vurdere EU's procedurer for godkendelse af pesticider. Udvalget nedsættes som reaktion på, at EU i november efter års politisk slåskamp gav pesticidet glyphosat, der er aktivstoffet i verdens mest udbredte sprøjtemiddel, Roundup, fem år mere på de europæiske marker.
Kilde: Altinget

Detaljer

Publikationsdato
19. januar 2018
Forfatter
Repræsentationen i Danmark