Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Supplerende information23. marts 2018Repræsentationen i Danmark8 min læsetid

Fredag den 23. marts

Dagens EU-tophistorie

Frihandelsaftale med USA: EU slipper med skrækken
Flere medier kan i dag fortælle, at EU ikke vil blive ramt af USA´s protektionisme og straftold på eksempelvis stål og aluminium. Politiken, Berlingske og Børsen skriver, at USA's præsident Donald Trump har besluttet at sætte straftolden 'på pause' for de lande, som USA forhandler handelsaftaler med. Det betyder, at EU sammen med Canada, Mexico, Australien, Argentina, Sydkorea og Brasilien i hvert fald i første omgang slipper for den amerikanske straftold på stål og aluminium, der er på henholdsvis 25 og 10 procent. EU-lederne er tydeligt lettede over den amerikanske beslutning, men på et pressemøde i aftes lagde EU-præsident Donald Tusk ikke skjul på sin utryghed over den amerikanske handelspolitik under Donald Trump.
”Der er behov for at undgå protektionisme globalt. Dette er en kæmpe trussel mod jobs, og ikke kun i EU. Og her er nøglen dialog med USA,” sagde Donald Tusk. Børsen fortæller, at udsigten til, at landene i den europæiske alliance undgår en handelskrig for nu, vækker begejstring i dansk erhvervsliv. "Der er ingen tvivl om, at det er en kæmpe lettelse, at det foreløbigt er lykkedes os at bevare status quo," siger Michael Bremerskov Jensen, chefkonsulent for EU og international handel hos Dansk Erhverv. Kristeligt Dagblad, beretter, at USA vil ramme Kina hårdt. Donald Trump indfører nu straftold på kinesiske varer af værdi af omkring 50 milliarder dollars. De nye afgifter på importvarer vil ramme industrier, hvor "Kina har forsøgt at sikre sig en fordel gennem unfair tilegnelse eller tvungen overførsel af teknologi fra amerikanske virksomheder,” forlyder det fra Det Hvide Hus.
Kilder: Politiken, s. 4; Berlingske, s. 7; Børsen, s. 24, 26, 27; Kristeligt Dagblad, s. 7; Jyllands-Posten, s. 12; Altinget

Andre EU-historier: Prioriterede emner

Institutionelle anliggender: Brexit overgangsordning er forhandlet på plads
Flere medier fortæller, at tidligere på ugen indgik UK og EU aftale om en overgangsordning efter Brexit. Weekendavisen skriver, at nu skal EU tage stilling til et udspil til en frihandelsaftale med Storbritannien. Men hverken EU-Kommissionens udkast eller premierminister Mays udspil giver erhvervslivet grund til jubel. I et debatindlæg i Berlingske skriver Birger Riis-Jørgensen, tidligere ambassadør, seniorrådgiver i Rasmussen Global: ”Det er positivt for dansk erhvervsliv, at EU og Storbritannien nu har færdigforhandlet store dele af skilsmissebetingelserne og dermed åbnet for en udskydelse af den britiske udtrædelse af det indre marked og toldunionen til 1. januar 2021. Alle ved deres fulde fem ønsker, at det lykkes at finde en god fremtidig løsning. Man behøver blot at se på et verdenskort for at forstå, at tæt politisk og økonomisk samarbejde tjener os alle bedst. Med den foreløbige aftale har forhandlingsparterne vundet mere tid, og vi er kommet nærmere en endelig løsning på skilsmisseforhandlingerne. Den store knast er dog stadig Nordirland.” Information fortæller, at briterne vil løse det nordirske grænsespørgsmål ved at gøre det til en del af en frihandelsaftale. Børsen beretter, at Brexit-forhandlingerne står øverst på dagsordenen fredag på andendagen af EU-topmødet, men på vej ind til mødet torsdag lagde May størst vægt på truslen fra Rusland og understregede, at Storbritannien står skulder ved skulder med EU om Europas sikkerhed.
Kilder: Weekendavisen, s. 10; Information, s. 10-11; Børsen, s. 28; Berlingske, s. 15; Altinget

Det digitale indre marked: Regeringen vil styrke datasikkerheden for borgerne
Flere medier skriver om borgernes datasikkerhed og EU´s tiltag på området. Børsen fortæller, at på torsdagens topmøde var digital beskatning øverst på dagsordenen i kølvandet på EU-Kommissionens forslag om at stramme skatten på digital værdiskabelse. Forslaget om at beskatte selskaber som Apple, Facebook og Google på deres omsætning i de lande, hvor de er aktive, og ikke kun i det land, hvor de har hovedsæde, har mødt stor opbakning fra både den tyske forbundskansler, Angela Merkel, men især også den franske præsident, Emmanuel Macron. I et debatindlæg i Politiken skriver Danmarks justitsminister Søren Pape Poulsen (K): ”I en tid med Facebook på mobilen, netbank, borger.dk og post fra det offentlige e-boksen har beskyttelsen af borgernes data aldrig været mere aktuel. Derfor har regeringen på baggrund af nye EU-regler fremsat forslag til en ny databeskyttelseslov, der aktuelt behandles i Folketinget. EU-reglerne og det nye lovforslag handler om, at vi skal beskytte borgernes oplysninger meget bedre end i dag. Det gør vi for eksempel ved, at både virksomheder og offentlige myndigheder fremover kan få høje bøder, hvis de ikke passer godt nok på vores data.” Flere medier belyser også sagen om Facebook og Cambridge Analytica´s datamisbrug. I et debatindlæg på Altinget skriver Marie Krarup (DF), forsvarsordfører: ”Der er ingen tvivl om, at Danmark skal have opbygget et cyberforsvar, så vi kan undgå fjendtlig hacking af følsomme oplysninger og funktioner i det danske samfund.”
Kilder: Børsen, s. 12, 26; Berlingske, s. 14, 15; BT, s. 8; Jyllands-Posten, s. 13, 28; Kristeligt Dagblad, s. 8; Altinget

Udenrigspolitik: EU retter hårde ord mod Rusland
Weekendavisen bringer flere artikler omhandlende EU’s hårde kritik af Rusland ovenpå giftattentatet i Salisbury, England. EU har skærpet retorikken over for Putin, men de konkrete handlinger udebliver. Det er svært at samles om fordømmelse af Rusland efter giftangreb i Storbritannien. ”Danmark vil melde sig ind i den indre debat i morgen på det hold, der hedder, at hårdt skal mødes med hårdt,” sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen forud for mødet mellem EU’s stats- og regeringschefer torsdag og fredag. Weekendavisen skriver ligeledes, at
den største årsag er, at Rusland og de vestlige lande er i konflikt med hinanden. Rusland har invaderet Ukraine, og EU og USA har besluttet at straffe Rusland økonomisk.
Kilde: Weekendavisen, s. 4, 7, 11

Andre EU-historier

Interne anliggender: Fire grunde til at Italien kan udløse et uvejr over EU
Berlingske skriver, at det nyligt overståede valg i Italien har sendt chokbølger igennem EU. For hovedkvarteret i Bruxelles var chokket til at tage og føle på, da resultatet efter valget i Italien 4. marts lå klar - i hvert fald ifølge La Repubblica, der bag talsmændenes officielle ”pokerface” kunne konstatere dyb bekymring. ”Dette er et slag, der kan sprænge Unionen,” vurderede en anonym repræsentant for EU-systemet.
Kilde: Berlingske, s. 18

Interne anliggender: Tyskland vil forlænge grænsekontrol
Berlingske skriver, at så længe EU ikke kan sikre de ydre grænser, må Tyskland bevare kontrollen med de indre grænser. Det mener Tysklands indenrigsminister, Horst Seehofer. Dermed har den danske regering rygdækning fra Berlin, når grænsekontrollen til maj skal genforhandles. ”Kontrollen med EU’s ydre grænser er mangelfuld og utilstrækkelig, og der er ingen umiddelbare tegn på forbedring. Kontrollen med de indre grænser skal håndhæves, så længe EU ikke effektivt er i stand til at beskytte og kontrollere sine ydre grænser. I øjeblikket kan jeg ikke se, at det kan lykkes inden for en overskuelig fremtid,” sagde Seehofer søndag til avisen Die Welt. I Danmark, Norge, Sverige, Frankrig, Tyskland og Østrig udløber den midlertidige grænsekontrol til maj. Den danske regering ønsker som de øvrige lande at forlænge grænsekontrollen. Kristeligt Dagblad beretter, at 76 procent af tyskerne støtter, ifølge en meningsmåling, Horst Seehofer udtalelser om, at islam ikke hører til i Tyskland. Kansler Angela Merkel indrømmer fejl i flygtningepolitikken, men understreger, at islam med tiden er blevet en del af Tyskland.
Kilder: Berlingske, s. 10; Kristeligt Dagblad, s. 10

Migration: EU kan gøre mere i Afrika
I et debatindlæg i Jyllands-Posten, skriver Naser Khader (K), MF: ”Vesten burde investere i de forskellige afrikanske lande og sørge for at skabe grobund for handel hen over Middelhavet. Det ville skabe vækst og fremdrift. Forholdene i Afrika er ikke perfekte, og der er et demokratisk underskud flere steder, men på mange områder går det den rigtige vej. Det er tid til refleksion og et nyt syn på et helt kontinent. Det er på tide, at vi i Europa får et mere nuanceret billede af Afrika."
Kilde: Jyllands-Posten, s. 28

Udvidelse: Norge tilslutter sig EU-pakke
MetroXpress skriver, at efter en tre timer lang ophedet debat besluttede Stortinget i Oslo i går, at Norge skal tilslutte sig EU's tredje pakke for energimarkedet. Tilslutningen er en betingelse for at være fuldt medlem af EU's indre marked. Den borgerlige trepartiregering fik støtte af Arbeiderpartiet til at få forslaget vedtaget.
Kilde: MetroXpress, s. 12

Handel: Manglende velvilje svækker konkurrenceevnen
I et debatindlæg på Altinget, skriver Bendt Bendtsen (K), medlem af Europaparlamentet: ”Danmark er en lille åben økonomi, der nyder godt af frihandel og EU's indre marked. Vi er dybt afhængige af omverden og dens købekraft. Derfor er det mig dybt uforståeligt, at man fra politisk side samtidig tillader forringelse af den danske konkurrenceevne. Mange danske virksomheder betaler i dag tårnhøje gebyrer for grænseoverskridende transaktioner sammenlignet med virksomheder fra andre EU-lande. Dette på trods af at muligheden for reducering af gebyrerne foreligger - og faktisk har gjort det lige siden 2009. Det eneste problem? Manglende dansk velvilje.”
Kilde: Altinget

Migration: Danmark skal gå forrest for at løfte Afrika
I et debatindlæg på Altinget, skriver Nick Hækkerup (S), udenrigsordfører: ”Altingets debatserie om Socialdemokratiets Marshallplan for Afrika har afstedkommet mange gode, saglige og spændende indlæg. Jeg har noteret mig et interessant mønster. Ikke kun i denne debatserie, men i det hele taget: Nogle mener, at vores plan er urealistisk, fordi visionerne er for store, mens andre kritiserer den for være uambitiøs, fordi visionerne er for små. Måske er det en god indikator for, at vi har ramt en balance mellem konkrete forslag og store ambitioner. Jeg medgiver gerne, at et historisk løft af Afrika ikke er en let opgave. Det er heller ikke en opgave, Danmark kan løfte alene. Men vi kan gå foran for at få EU og det internationale samfund til at samle sig om en markant større og ny indsats.”
Kilde: Altinget

Detaljer

Publikationsdato
23. marts 2018
Forfatter
Repræsentationen i Danmark