EU i dagens aviser
27. januar 2017
Fredagens EU-tophistorier
Udenrigspolitik: Trump og May mødes i Washington
I dag mødes USA’s præsident, Donald Trump, med den britiske premierminster, Theresa May, i Det Hvide Hus. Ifølge Jyllands-Posten står der meget på spil. Trump og May skal forsøge at bevare det såkaldte ”special relationship” mellem de to lande, og i tillæg hertil skal May lægge fundamentet til en frihandelsaftale med USA. En sådan aftale vil blive afgørende for Sorbritannien efter Brexit. Kristeligt Dagblad skriver ligeledes, at der på mødet vil være stor fokus på, om de to kan indgå en handelsaftale. Ifølge avisen har May udtalt til BBC, at valget af Trump sammen med briternes kommende EU-exit kan gøre de to til en ny lederduo i verden. Weekendavisen stiller spørgsmålstegn ved, om Trump vil være villig til at gå særlig langt i en eventuel aftale med briterne, da han hverken har fremstået som en forsvarer for frihandel eller udvist særlig stor begejstring for EU. Politiken skriver, at Trump vil bruge mødet med May til at teste sin nye handelspolitiske strategi, der går ud på at gå efter bilaterale handelsaftaler i stedet for multilaterale og regionale aftaler. Kristeligt Dagblad skriver desuden, at May på mødet vil gøre det klart over for Trump, at Storbritannien ikke støtter anvendelse af tortur eller inhuman behandling af fanger.
Kilder: Jyllands-Posten, s. 15; Kristeligt Dagblad, s. 1 og s. 7; Weekendavisen, s. 12; Weekendavisen, Faktisk, s. 4; Politiken, s. 10
Retlige anliggender: Dansk datalogning er imod EU’s regler
Kort før årsskiftet fastslog en EU-dom, at masseindsamling af danskernes teleoplysninger er i strid med EU’s regler. Information skriver, at tidligere justitsminister Søren Pind (V) sidste år lagde op til en udvidelse af mængden af oplysninger, der skulle registreres, men nu ser opgaven for Justitsministeriet helt anderledes ud. Tidligere på ugen antydede nuværende justitsminister Søren Pape Poulsen (K), at der vil ske ændringer på baggrund af dommen, når et nyt lovforslag om logningsregler skal fremlægges til foråret. Han slog dog også fast, at det nuværende system skal fortsætte, indtil et nyt er fundet – også selvom det er i strid med EU’s regler. Jacob Mchangama, direktør i tænketanken Justitia, foreslår, at man som alternativ til de nuværende regler laver et mere målrettet logningssystem, der har fokus på bekæmpelse af grov kriminalitet. Andre alternativer er ifølge Information, at man kun logger lokaliseringsdata, eller at man helt afskaffer logningskravet til teleselskaberne. I Politiken understreger Sarah Vormsby, analytiker ved Tænketanken Europa, at EU-dommen ikke fjerner muligheden for at logge data om mistænkte kriminelle, da domstolen anerkender vigtigheden af logning som et efterforskningsredskab for politiet. Berlingske fortæller deusden, at den danske databeskyttelsespris, der uddeles i anledning af Den Europæiske Databeskyttelsesdag, i år gik til EU-Domstolen.
Kilder: Information, s. 12 og s. 13; Politiken, Kultur, s. 5; Berlingske, Business, s. 7
Andre EU-historier: Prioriterede emner
Migration: Grænsekontrollens fremtid er uvis
Europa-kommissionen har anbefalet, at Danmark og fire andre Schengen-lande skal have lov til at forlænge deres midlertidige grænsekontrol indtil midten af maj, men det er usikkert, om kontrollen vil kunne fortsætte ret meget længere, skriver Politiken. Ifølge EU-kommissær for migration og interne anliggender Dimitris Avramopoulos er målet at vende tilbage til den frie bevægelighed så hurtigt som muligt. Danmarks tidligere EU-ambassadør, Poul Skytte Christoffersen, tror, at dette sker i 2017. Han påpeger, at flygtningeaftalen med Tyrkiet har virket, og at EU har succes i forhandlingerne om en lignende aftale med flere nordafrikanske lande.
Kilde: Politiken, s. 11
Migration: Et stigende antal mennesker flygter fra Kosovo
Kosovo er præget af stigende frustration grundet massiv arbejdsløshed og manglende samarbejde med EU, skriver Weekendavisen. Befolkningen har svært ved at få visum til en række EU-lande, hvilket fører til manglende håb og et stigende antal flygtninge til andre europæiske lande.
Kilde: Weekendavisen, s. 13
Andre EU-historier
Indre anliggender: EU vil forhindre, at våben bruges til terror
Efter en afstemning i Europa-Parlamentet ser det ud til, at strammere våbenlovgivning i EU kan blive en realitet, skriver Politiken. Stramningerne skal forhindre, at deaktiverede våben bliver ombygget og brugt til terror.
Kilde: Politiken, s. 12
Institutionelle anliggender: Venstrepopulisme er forkert modsvar på højrenationalisme
De højrenationalistiske partier i flere EU-lande står til at gå frem ved en række valg senere i år, skriver Klaus Rothstein i Weekendavisen. Han påpeger, at selvom flere mener, at venstrepopulistiske partier er det bedste modsvar til de højrenationalistiske partiers fremgang, er dette ikke rigtigt. Han mener i stedet, at det bør være klassiske socialdemokratiske, konservative og socialliberale partier, der har dette ansvar, men disse følger blot den yderste højrefløjs eksempel. De højrenationalistiske partier fører sig generelt frem på en blanding af EU-modstand, nationalisme og fremmedhad.
Kilde: Weekendavisen, s. 5
Interne anliggender: Søren Gade kan være på vej til EU
Mange tror nu, at Søren Gade vil holde sig fra et fremtidigt kampvalg om formandskabet i Venstre, skriver Ekstra Bladet. Derimod nævnes Gade som muligt spidskandidat for Venstre til det kommende valg til Europa-Parlamentet.
Kilde: Ekstra Bladet, s. 20
Interne anliggender: Tyskland frygter Le Pen
Oven på brexit og valget af Donald Trump som ny amerikansk præsident frygter tysk erhvervsliv for et muligt valg af Marine Le Pen som ny præsident i Frankrig, skriver Børsen. De tre lande udgør tæt på 25% af de tyske virksomheders eksport, og Frankrig er en af Tysklands vigtigste partnere i EU.
Kilde: Børsen, s. 25
Interne anliggender: Schulz bliver kanslerkandidat for SPD
Martin Schulz, tidligere formand af Europa-Parlamentet, vil stille op kanslerkandidat for de tyske socialdemokrater, SPD. Dermed afløser han den umiddelbare kandidat, partilederen Sigmar Gabriel. Martin Schulz skal således prøve at vinde vælgerne tilbage efter længere tids frafald blandt socialdemokratiske vælgere.
Kilde: Weekendavisen, s. 12
Konkurrence: Dronevirksomhed anklager konkurrent for misbrug af offentlige midler
Dronebranchen er under udvikling i Danmark, og flere andre brancher undersøger muligheden for implementeringen af droner i deres arbejdsudførelse, skriver Berlingske. Ifølge Europa-Kommissionen peger estimater på, at droner kan komme til at udgøre 10% af luftfartsmarkedet i 2024. For at bemande en drone skal man have et såkaldt dronekørekort, og dem udsteder MyDroneAcademy, landets første droneskole, der blev godkendt af Trafik- og Byggestyrelsen. Kort før jul klagede MyDroneAcademy til EU-Kommissionen over konkurrenten UAS Danmark med den påstand, at UAS har misbrugt offentlige midler. Peter Vesterdorf, ekspert i EU’s statsstøtteret, mener, at MyDroneAcademy har en god sag, da ”det ser ud som en overtrædelse dels af EUs statsstøtteregler i form af krydssubsidiering og salg til underpris”.
Kilde: Berlingske, Business, s. 4
Kultur: Kulturbyer modvirker opbrud i Europa
Ifølge Jens Nymand Christensen, som er vicegeneraldirektør i EU’s Generaldirektorat for Uddannelse og Kultur, bygger idéen om EU's kulturhovedstæder på, at der skal bygges broer på tværs af grænser og kulturer, skriver Politiken. Jens Nymand Christensen mener, at kulturhovedstæderne kan være med til at styrke fællesskabet i en tid, hvor blandt andet brexit peger på splittelse i det Europæiske samarbejde. Kulturhovedstæderne skal minde europæerne om, at EU ikke kun handler om handel og landbrugsstøtte, tilføjer han.
Kilde: Politiken, Kultur, s. 3
Naboskabspolitik: Ukraine må ikke blive glemt
I et debatindlæg i Jyllands-Posten minder udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) om, at konflikten i Ukraine måske er blegnet i omtale, men ikke i omfang. Han påpeger, at konflikten har kostet 10.000 ukrainere livet, og at 22.000 er blevet såret. Anders Samuelsen ønsker, at EU fortsat skal stå sammen om at fastholde sanktionerne mod Rusland og samtidig hjælpe Ukraine videre mod fred, frihed og fremskridt. Han nævner, at Ukraines handel med EU er vokset, og at landet har udsigt til moderat vækst i 2017.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 19
Udenrigspolitik: EU og Rusland
I en analyse skriver Berlingske, at det kan få betydning for den skrøbelige europæiske enighed om sanktioner mod Rusland, hvis vice-kansler og økonomiminister Sigmar Gabriel bliver Tysklands næste udenrigsminister. Gabriel hører til blandt de socialdemokrater, der er skeptiske over for sanktionerne mod Rusland. Berlingske fortæller desuden, at den russiske regerings rådgivere i en ny rapport forudser, at det kriseramte EU vil blive tvunget til at opbløde sanktionerne mod Rusland, da stærke protestpartier vil svække sammenholdet i Europa. Weekendavisen skriver, at det russiske billede af et dekadent EU går igen blandt danske debattører på den EU-skeptiske højrefløj. Ifølge tidligere presse- og informationschef på EU-repræsentationen Søren Liborius er det meget effektivt for Rusland, når Vesten på den måde kritiserer sig selv. Avisen beretter også, at den såkaldte East StratCom Task Force sidste uge gjorde status over sin kortlægning af manipulation i russiske medier samt medier i EU's østlige partnerskabslande, og konklusionen blev, at desinformationskampagnen udgør en organiseret pro-Kreml-strategi. Ifølge medlem af Europa-Parlamentet Petras Austrevicius skal EU ikke etablere et moralsk informationspoliti, men i stedet sætte fokus på at levere ægte fakta.
Kilder: Berlingske, s. 15 og s. 19; Weekendavisen, s. 3
Udvidelse: Anerkendelse af folkedrab
For at få Tyrkiet til at anerkende den osmanske fordrivelse af armenerne i 1915 som et folkedrab skal Danmark og EU fastholde forhandlingsprocessen med Tyrkiet om muligt EU-medlemskab, skriver Erik Boel i et læserbrev i Information.
Kilde: Information, s. 16
Økonomi: Nyt samarbejde skal hjælpe cirkulær økonomi på vej
EU-Kommissionen indleder nu et samarbejde med den Europæiske Investeringsbank for at gøre det mere attraktivt for entreprenører at investere i nye forretningsmuligheder med fokus på genbrug og såkaldt cirkulær økonomi, skriver Jyllands-Posten og Metroxpress.
Kilder: Jyllands-Posten, Erhverv, s. 15; Metroxpress Aarhus/Vest, s. 14
Detaljer
- Publikationsdato
- 27. januar 2017
- Forfatter
- Repræsentationen i Danmark