Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Supplerende information6. januar 2017Repræsentationen i Danmark7 min læsetid

Fredag den 6. januar

EU i dagens aviser

6. januar 2017

Fredagens tophistorier

Institutionelle anliggender: May klar til at forlade EU’s indre marked – eller er hun?

Den britiske premierminister Theresa May er parat til at trække Storbritannien ud af EU’s indre marked, hvis EU insisterer på, at briterne fortsat skal give adgang for EU-arbejdere, skriver Børsen. Premierministeren er klar til helt at forlade det toldfrie samarbejde, lyder det. May ventes inden for få uger at holde en større tale, der skal udstikke den britiske kurs for brexit-forhandlingerne. Weekendavisen skriver derimod, at Storbritanniens premierminister Theresa Mays nytårstale indikerer, at den britiske regering nu stiler efter et mindre dramatisk Brexit end før antaget, hvilket kan muliggøre en specificeret handelsaftale med EU. Tim Bale, politolog ved Queen Mary University i London, siger, at premierministerens udmelding tyder på, at hun har indset, at tilgangen til brexit har været for hård. Den britiske regering vil således muligvis gå efter et mere ”blødt” brud med EU og måske endda ligefrem betale EU for adgang til visse områder af EU-samarbejdet. Også Mark Carney, direktør for den britiske nationalbank Bank of England, har gjort det klart over for EU-Kommissionen, at en flydende overgang er i alles interesse. Information skriver, at den forhenværende formand for det største, britiske oppositionsparti Labour, Neil Kinnock, mener, at Storbritannien fortsat skal arbejde sammen med EU efter brexit, ligesom partiet skal være et parti for både dem stemte for brexit, og dem der stemte imod.

Kilde: Weekendavisen, s. 9, Børsen, s. 22, Information, s. 8

Institutionelle anliggender: Ny britisk ambassadør arver EU's ondeste job

Storbritannien har udpeget Tim Barrow som ny EU-ambassadør, skriver Jyllands-Posten. Politiken skriver, at Barrow overtager positionen fra Ivan Rogers, der trak sig tilbage tidligere på ugen. Det sker, efter han har kritiseret den britiske regering for sin tilgang til exit-forhandlingerne med EU, hvilket har fået politiske modstander til at mene, at han var for pro-europæisk til at repræsentere Storbritannien ordentligt i exit-forhandlingerne med EU. I forbindelse med sin opsigelse opfordrede Barrow de ansatte på den britiske EU-ambassade til at udfordre "dårlige argumenter" og magthaverne. Jyllands-Posten skriver, at det i december kom frem, at Rogers internt havde givet udtryk for, at brexit kunne tage op til 10 år at forhandle på plads, hvilket bragte ham på kant med premierminister Mays inderkreds.

Kilde: Politiken, s. 10, Jyllands-Posten, s. 14

Andre historier: Prioriterede emner

Migration: Asylansøgere i Sverige forsvinder, når de bliver sendt til Danmark

Sverige besluttede sidste år at sende 196 asylansøgere tilbage til Danmark, hvor de først var blevet registreret som asylansøgere, oplyser Migrationsverket ifølge Berlingske. Ifølge den svenske integrationsmyndighed er det dog ikke lykkedes at få dem alle sendt tilbage, da 63 er blevet væk for de svenske myndigheder. Kun 101 af asylansøgerne er kommet til Danmark og indgår dermed i de danske asyltal. De resterende 32 er stadig under sagsbehandling i Sverige. Weekendavisen skriver i en ledende artikel, at en nyudkommet statistik fra Eurostat viser, at flygtningepresset mod EU-landene ikke stilnede af i 2016. Statistikken er blevet nævnt af både højre- og venstrefløje, selv om den er misvisende på grund af de benyttede registre, lyder det. Avisen peger således på, at mange flygtninge, der ankom til Tyskland i 2015 først er blevet registreret i 2016, og antallet af asylansøgere er derfor faldet markant fra 2015 til 2016.

Kilde: Berlingske, s. 4, Weekendavisen, s. 14

Migration: Bagsiden af den fri bevægelighed

Udvandringen fra Øst- og Centraleuropa begyndte kort efter Murens fald og i dag er der mere end tre millioner rumænere og bulgarere i de gamle EU-lande, heraf ca. 300.000 i Storbritannien og lidt over to millioner i Spanien og Italien tilsammen, skriver Weekendavisen i en analyse. Derudover har Polen også omkring 2,5 millioner migranter i de gamle EU-lande. Den fri bevægelighed har været god for Danmark. På trods af at venstrefløjen og Dansk Folkeparti ikke er vilde med udenlandsk arbejdskraft, så har indvandrere fra Øst-og Centraleuropa gjort os rigere, lyder det. De afhjælper mangel på arbejdskraft som følge af den tidlige danske pensionsalder, og at mange danskere og særdeles relativt mange ikke-vestlige indvandrere i den arbejdsdygtige alder ikke er i arbejde, lyder det.

Kilde: Weekendavisen, s. 6

Andre historier

Administration: Messerschmidts rådgiver stopper

Europaparlamentariker Morten Messerschmidts (DF) rådgiver og pressechef gennem seks år, Kristian Wederkinck, stopper, skriver Ekstra Bladet, BT og Metroxpress. Wederkinck bekræfter over for BT, at han har opsagt sin stilling i EU-Parlamentet og som rådgiver for Morten Messerschmidt. I stedet skal han være presserådgiver for minister for offentlig innovation i Finansministeriet, Sophie Løhde. Til Ekstra Bladet siger Wederkinck, at han ikke har nogen kommentar til sin beslutning om at gå, mens Messerschmidt er sygemeldt og skandaleplaget. Han pointerer dog, at Meld- og Feldsagen nu har været verserende i 16 måneder.

Kilde: Ekstra Bladet, s.17, BT, s.6, Metroxpress, s.10

Handel: Bøfkrig blusser op og truer eksport

En gammel handelskrig er ved igen på ny at bryde ud mellem EU og USA, skriver Jyllands-Posten. Obama-administrationen har netop meddelt, at man vil lægge en straftold på særlige produkter fra EU såsom svinekød fra Danmark. Knud Buhl, direktør for Danske Slagteriers kontor i Bruxelles, håber, at EU kan forhandle en løsning på plads med USA. Indførelsen af straftold kommer som et led i en mangeårig strid. USA er blandt andet utilfreds med, at EU har etableret et forbud mod import af amerikansk oksekød, der er behandlet med hormoner.

Kilde: Jyllands-Posten, Erhverv, s. 8

Institutionelle anliggender: EU kommer ud i politisk storm i 2017

EU-Kommissionen har chikaneret medlemslandene Østrig, Ungarn, Storbritannien og Danmark, skriver forretningsmand Asger Aamund i et debatindlæg i Berlingske. Han mener, at EU tager del i et politisk hævntogt i kampen om den fremtidige magt i det europæiske samarbejde. Tysklands kansler Angela Merkel og Frankrigs præsident Francois Hollande har mistet initiativet til de nødvendige reformer, og derfor har EU-Kommissionens formand Jean Claude Juncker and EU-Parlamentets formand Martin Schultz overtaget styringen. Det er givet, at 2017 vil blive et turbulent år for EU, lyder det. "De tysk/franske reformplaner for EU bør opnå dansk støtte. Det er i vores bedste interesse at få en politisk og militært styrket EU-føderation for dem, der vil dette. Og et stærkt markeds-EU for os andre. Alt andet end Junckers golde månelandskab." konkluderer Asger Aamund. Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, kritiserer i et debatindlæg i Information MF Holger K. Nielsen (SF). Skipper påpeger, at Holger K. Nielsen har kritiseret Enhedslistens EU-politik for blandt andet indirekte at støtte den nationalistiske højrefløj gennem partiets EU-modstand. Hun påpeger, at dette ikke er tilfældet og mener, at SF bør arbejde sammen med Enhedslisten for at skabe et alternativ til den nuværende EU-politik, der er baseret på venstrefløjsværdier, ligesom Enhedslisten er i gang med sammen med en række internationale søsterpartier.

Kilde: Berlingske, s. 28 og 32, Information, s. 1 og 12

Interne anliggender: Mange tusinder briter har søgt om irsk pas

Berlingske og BT skriver, at efterspørgslen efter det irske pas blandt briter er steget kraftigt, efter Storbritannien stemte for at forlade EU. Således er antallet af personer fra Storbritannien, der har ansøgt om irsk pas i 2016 steget med 42%.

Kilde: Berlingske, s. 6, BT, s. 24

Iværksætteri: Bankerne sender de små virksomheder ud i kulden

Det er utrolig svært for danske iværksættere og små selvstændige at rejse kapital til den simple opstart til en solid vækstvirksomhed, skriver Jyllands-Posten. Bankerne siger ofte nej, eller også kommer der høje renter på lånet sammenlignet med de renter, som iværksættere i andre EU-lande får, viser EU-Kommissionens nye opgørelse over adgangen til kapital for de små og mellemstore virksomheder.

Kilde: Jyllands-Posten, Erhverv, s. 4

Konkurrence: Vestager åbner ny sag fra chefens fortid

EU-kommissær for konkurrence Margrethe Vestager satte i går en undersøgelse i gang af en hemmelig skatteaftale i Luxembourg, som ifølge EU-Kommissionen har givet den franske energikoncern GDF Suez ulovlige skattefordele, skriver Politiken. Margrethe Vestager udtaler, at forfordeling af selskaber på den måde ikke hører til i Europa. Luxembourg har svaret EU-Kommissionen, at skatteaftalerne er i overensstemmelse med landets skattelove. Sagen vil igen blive ubehagelig for Margrethe Vestagers chef, formanden for EU-Kommissionen Jean-Claude Junkcer.

Kilde: Politiken, s. 8

Sundhed: Frankrig indfører neutrale cigaretpakker

Politiken skriver, at Frankrig med udgangspunkt i nye muligheder gennem EU’s nye tobaksvaredirektiv har besluttet at indføre neutrale cigaretpakker i håbet om at få flere til at kvitte smøgerne.

Kilde: Politiken, s. 9

Detaljer

Publikationsdato
6. januar 2017
Forfatter
Repræsentationen i Danmark