Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Supplerende information9. marts 2018Repræsentationen i Danmark10 min læsetid

Fredag den 9. marts

Tophistorier

Trump truer EU med handelskrig
Flere medier skriver i dag om den amerikanske præsident Donalds Trump øget protektionisme og dets konsekvenser for verdensøkonomien. Børsen skriver, at ECB-chefen Mario Draghi ser Donalds Trumps protektionisme som den største trussel mod udviklingen i den globale økonomiske vækst. "Hvis man indfører importtold overfor alle sine allierede, kan man kun undre sig over, hvem fjenderne er," kommenterer Draghi med direkte henvisning til præsident Donald Trumps varslede importtold på stål og aluminium. "Det er et meget europæisk svar. Draghis skarpe svar på Trumps brovtende handelskrigs-retorik er et retorisk spørgsmål. Svaret er selvfølgelig, at alle er dine fjender. Og ECB-chefen understregede, at det er et nulsums-spil at indlede en handelskrig. Ingen vindere, kun tabere, kommenterer David Lamb, investeringschef i Fexco Corporate Payment, i The Guardian. Weekendenavisen fortæller, at det nu står klart, at America First lever i bedste velgående som økonomisk doktrin, selv om kræfter omkring Trump ihærdigt har arbejdet på at udvande den. Blandt de mest prominente var Gary Cohn, den tidligere Goldman Sachs-leder, der i denne uge trak sig som præsidentens øverste økonomiske rådgiver efter at have advaret forgæves mod det dramatiske tiltag. Berlingske fortæller, at de store danske rederier er stærkt bekymrede over den amerikanske præsident Donald Trumps trusler om at indføre told på stål og aluminium. Det kan føre til modsanktioner fra blandt andre EU og Kina og indlede en omfattende handelskrig. Både EU og Kina har gjort sig klar til at indføre modsanktioner, hvis amerikanerne beslutter den nye told. Onsdag sagde Pierre Moscovici, EU's kommissær for økonomiske og finansielle anliggender, at et »arsenal af modsvar« var på plads. Blandt andet pegede han på told på appelsiner, tobak, bourbon og andre varer, der især bliver produceret i valgkredse, hvor Trump står stærkt. Også kineserne har sagt, at nye amerikanske toldmure vil bliver imødegået. BT skriver, at den danske udenrigsminister Anders Samulelsen (LA), mener at Trump begår en stor fejltagelse. ”Handelstarifferne er en dårlig beslutning. Og vi bliver nødt til at sende det signal til Trump, at det ikke er den vej, vi bør gå. I den lange ende er det de amerikanske og de europæiske forbrugere, der kommer til at betale regningen,” siger han.
Børsen, s. 9, 26, 27, 28; Weekendavisen, s. 11; Berlingske, s. 2, 10-11, 11, 33; BT, s. 16; Information, s. 2; Politiken, s. 1, 13 (09.03.2018)

Prioritede historier

ECB sender renten på rutsjetur
Flere medier skriver, at en overraskende ændring i tonen hos Den Europæiske Centralbank, ECB, efter torsdagens rentemøde i banken, trak kortvarigt de europæiske renter op. Berlingske skriver, at i forbindelse med rentemødet opjusterede ECB endvidere sit skøn for den økonomiske vækst i eurozonen i 2018 til 2,4 procent fra 2,3 procent. Jyllands-Posten skriver, at opjusteringen skyldes, at væksten i Eurozonen er kraftigere end forventet.
Jyllands-Posten, s. 2, 20; Berlingske, s. 17 (09.03.2018)

Grønne politikere frygter gigantisk fusion
Information kan fortælle, at hvis EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager i næste måned godkender den planlagte fusion mellem de to agrokemiske koncerner Bayer og Monsanto, kan resultatet blive en økonomisk set yderst sårbar gigant. Og samtidig en gigant, hvis model for fremtidens landbrug primært vil blive bestemt fra USA via Monsantos nuværende hovedkvarter i St. Louis, Missouri. Det skaber frygt blandt europæiske landmænd, og en række grønne medlemmer af Europa-Parlamentet, som netop har henvendt sig til Margrethe Vestager for at påpege farerne, inden løbet er kort.
Information, s. 8 (09.03.2018)

EU kræver yderligere milliarder af briterne
Flere medier skriver, at EU kræver 2,7 milliarder euro af briterne for ikke at have slået hårdt nok ned på snyd med told. Jyllands-Posten skriver blandt andet, at EU truer med at stævne Storbritannien for retten for at få opkrævet milliarder i mistede indtægter på grund af snyd med told. Det fremgår af EU-Kommissionens månedlige oversigt over nye retslige skridt som følge af brud på EU's regler. Kommissionen mener, at briterne har ignoreret alle advarsler om omfattende snyd med told på import af tøj og sko fra Kina. Berlingske skriver, at internt i Storbritannien volder Brexit fortsat bekymring. Der er voksende bekymring i Storbritannien over, at den britiske handelsminister, Liam Fox taler om fiktive aftaler med resten af verden og prøver at undgå enhver aftale med EU.
Jyllands-Posten, s. 14; Berlingske, s. 14; Politiken, s. 7; MetroXpress, s. 3 (09.03.2018)

Digitalisering

EU´s persondatalov er tiltrængt
I et debatindlæg i Berlingske skriver, Niels Martin Brøchner, administrerende direktør, Contractbook: ”Tænk på den nye persondataforordning som den digitale økonomis udgave af en miljølov, hvor skærpede krav skabte nye væksteventyr. Hvis data er det nye olie, kan man sammenligne dataetikken med en form for en ny miljøbevægelse. EU skriver selv, at forordningen sigter mod at styrke forbrugernes tillid til den digitale økonomi. Hvis vi skal undgå fremtidig mislede, at blive overhalet af nye firmaer med respekt for forbrugernes privatliv eller sågar en renæssance for manuelle løsninger, så bliver den digitale industri nødt til at ændre adfærd. Gør vi det snart, har vi til gengæld også lagt os i poleposition til dataetikkens tid.”
Berlingske, s. 15 (09.03.2018)

Interne anliggender

Sydeuropa frygter tysk magtposition i EU
Berlingske beretter, at udnævnelsen af den 47-årige tysker Martin Selmayr til posten som generalsekretær for EU-Kommissionens 33.000 embedsmænd har i Bruxelles udløst anklager om uigennemsigtige og i værste fald udemokratiske metoder i EU-toppen. Uden forudgående varsel blev den 47-årige jurist Martin Selmayr, der hidtil har været stabschef for kommissionsformand Jean-Claude Juncker, i sidste uge præsenteret som generalsekretær. I den franske avis Libération omtaler EU-korrespondenten Jean Quatremer udnævnelsen af Martin Selmayr som et »statskup«. ”Hvis dette var sket i Burkina Faso, ville støtten til landet blive afbrudt, og vi ville sige: Sådan regerer man ikke et land,” siger den hollandske Hans van Baalen, der er medlem af Europa-Parlamentet og formand for det europæiske liberale parti, ALDE, ifølge EU Observer.
Berlingske, s. 16 (09.03.2018)

Juridiske anliggender

Danske rederier kritiserer EU lovgivning for ophugning
Jyllands-Posten skriver, at EU's kommende hvidliste over værfter, der er godkendt til ophugning af europæiske skibe, har indtil videre flere mangler, ifølge Danske Rederier, der har lavet en beregning på den kommende liste, som træder i kraft næste år. I dag er 18 EU-værfter godkendt på listen, og ifølge Danske Rederier kan de håndtere 12 pct. af de EU-flagede skibe, der hvert år bliver ophugget, mens 9 procent af værfterne kan håndtere skibe på over 200 meter. ”Vi har gode ophugningsværfter i Danmark til mindre skibe, men de store handelsskibe har behov for at blive ophugget steder, der kan håndtere størrelsen,” siger Maria Skipper Schwenn, direktør i Danske Rederier.
Jyllands-Posten, s. 9 (09.03.2018)

Regeringen ønsker Natura 2000 ophævet
Kristeligt Dagblad og MetroXpress fortæller, at regeringen har bedt EU-Kommissionen om lov til at ophæve Natura 2000-beskyttelsen for en del af det beskyttede areal på kyststrækningen ved Lønstrup i det nordvestlige Jylland, hvor områdets mange sommerhuse ligger. Det skal gøre det muligt for sommerhusejerne at lave hård kystsikring, forklarede miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V). "Det er et område, der bare forsvinder i havet, hvis vi ikke gør noget. Derfor giver det god mening at fjerne Natura 2000-beskyttelsen, så vi kan få lavet hård kystsikring," siger ministeren.
Kristeligt Dagblad, s. 3; MetroXpress, s. 6 (09.03.2018)

Landbrug

EU-Kommissionen foreslår at skære i landbrugsstøtten
Altinget skriver, at EU-Kommissionen har foreslået at skære i landbrugsstøtten. Blandt andet har Kommissionen til et uformelt topmøde mellem stats- og regeringscheferne i februar lavet et debatoplæg, hvor den opstiller tre mulige scenarier for landbrugsudgifterne på det kommende flerårige budget for perioden 2021 til 2027. To af forslagene skærer i landbrugsstøtten. Det mest drastiske forslag for landmændene er et forslag, der vil skære 30 procent af den samlede støtte til landbrugspolitikken, svarende til en reduktion på 120 milliarder euro. "Det vil ifølge Kommissionens beregninger indebære en reduktion i den gennemsnitlige landmands indkomst på mere end 10 procent i en række EU-lande. I særlige sektorer kan faldet blive endnu større," skriver Folketingets EU-konsulent i et notat til Europaudvalget, Finansudvalget og Skatteudvalget. Det er dog også et resultat, som er svært at se for sig, mener professor i fødevare og landbrugspolitik Carsten Daugbjerg ved IFRO, Københavns Universitet.
Altinget (09.03.2018)

EU-Kommissionen foreslår at skære i landbrugsstøtten
Altinget skriver, at EU-Kommissionen har foreslået at skære i landbrugsstøtten. Blandt andet har Kommissionen til et uformelt topmøde mellem stats- og regeringscheferne i februar lavet et debatoplæg, hvor den opstiller tre mulige scenarier for landbrugsudgifterne på det kommende flerårige budget for perioden 2021 til 2027. To af forslagene skærer i landbrugsstøtten. Det mest drastiske forslag for landmændene er et forslag, der vil skære 30 procent af den samlede støtte til landbrugspolitikken, svarende til en reduktion på 120 milliarder euro. "Det vil ifølge Kommissionens beregninger indebære en reduktion i den gennemsnitlige landmands indkomst på mere end 10 procent i en række EU-lande. I særlige sektorer kan faldet blive endnu større," skriver Folketingets EU-konsulent i et notat til Europaudvalget, Finansudvalget og Skatteudvalget. Det er dog også et resultat, som er svært at se for sig, mener professor i fødevare og landbrugspolitik Carsten Daugbjerg ved IFRO, Københavns Universitet.
Altinget (09.03.2018)

Migration

Vi skal investere i Afrika
I et debatindlæg på Altinget, skriver Mette Frederiksen, formand for Socialdemokratiet: ”Både for Afrikas, migranternes og vores egen skyld bliver vi nødt til at stabilisere det afrikanske kontinent. Vi kan ikke hjælpe alle i Europa, men Europa kan hjælpe flere end i dag, hvis vi nytænker hjælpen. Netop nu har vi muligheden. Socialdemokratiet har fremlagt ti konkrete forslag til, hvordan vi i EU løfter Afrika. De kan læses i vores udspil til en samlet udlændingepolitik for Danmark. Pladsen tillader mig nemlig ikke at gå i dybden med alle forslagene her. Men kernen er, at vi vil bruge færre penge på landbrugsstøtte og strukturfonde og i stedet investere mere i unge afrikaneres uddannelse, bane vejen for private investorer og løfte den langsigtede udviklingsbistand til Afrika markant.”
Altinget (09.03.2018)

Sikkerhedspolitik

EU skal samarbejde mere omkring cybersikkerhed
I et debatindlæg på Altinget, skriver De Radikales forsvarsordfører, Martin Lidegaard, at det er på høje tid at regeringen øger samarbejdet omkring danskernes sikkerhed på nettet med de øvrige EU-lande. ”Under alle omstændigheder bliver det helt afgørende, at regeringen går ind i udarbejdelsen af sin overordnede strategi med den helt klare bevidsthed, at cybersikkerhed både handler om at beskytte os mod angreb udefra - og om at beskytte os mod os selv og vores gode intentioner, som vejen til helvede som bekendt er brolagt med,” skriver han.
Altinget (09.03.2018)

Udenrigspolitik

Forsker siger ja til russisk gasledning
I et debatindlæg på Altinget, skriver Hans Mouritzen, seniorforsker, DIIS: ”Der er meget forskelligartede statsinteresser på spil vedr. Nordstream II. Men det er kun Danmark, der kan sætte en stopper for den planlagte linjeføring ved at sige nej til Nordstreams ansøgning fra april 2017. Det er en af de vigtigste beslutninger i dansk udenrigspolitik efter Den Kolde Krig. Udsat for krydspres har Danmark i samarbejde med blandt andre Sverige forsøgt at skubbe den delikate beslutning til EU. Det er imidlertid mislykkedes. Et nej til Nordstream II vil være en udenrigspolitisk dumhed i alle henseender. Selv før Brexit var Tyskland formentlig vor vigtigste partner i EU.
Altinget (09.03.2018)

Myanmar langer ud efter EU
Politiken fortæller, at den burmesiske regering advarer EU om, at landet vil knytte sig til Kina, hvis EU straffer Myanmar for forfølgelsen af rohingyaerne. Anders Samuelsen kalder kritikken for »absurd«. ”På vegne af hele Myanmars regeringen vil jeg appellere til EU. Lad være med igen at isolere os,” siger Aung Hla Tun, der er Myanmars viceinformationsminister, i et interview med Politiken. Flere fremtrædende amerikanske politikere presser på, for at USA skal indføre endnu bredere sanktioner. I sidste måned fulgte EU's udenrigsministre trop og er nu også ved at planlægge sanktioner, der skal ramme burmesiske generaler, så de hverken kan rejse til Europa eller have penge stående i europæiske banker. Samtidig har EU's udenrigsministre gjort det klart, at de er parat til flere sanktioner, hvis situationen bliver forværret.
Politiken, s. 1 (09.03.2018)

Detaljer

Publikationsdato
9. marts 2018
Forfatter
Repræsentationen i Danmark