UK har inviteret ledere fra Australien, Indien, Sydkorea og Sydafrika til at deltage i en del af mødet som gæstelande.
Ved topmødets afslutning ventes lederne at vedtage et ledernes kommuniké.
Det britiske formandskabs overordnede tema er "bedre genopbygning" efter pandemien. Dette vil blive afspejlet på alle 6 arbejdsmøder.
Baggrund:
G7-topmødet er et forum, der spiller en vigtig rolle i udformningen af globale løsninger på globale udfordringer, og er et supplement til den globale økonomiske koordinering, som G20 foretager.
Det samler ledere fra EU og følgende lande:
Canada
Frankrig
Tyskland
Italien
Japan
Det Forenede Kongerige
USA
Det seneste G7-topmøde blev holdt i 2019 i Biarritz, Frankrig. Der blev ikke afholdt G7-topmøde under det amerikanske G7-formandskab i 2020.
Lederne har mødtes i G7-formatet siden 2014, efter at Den Russiske Føderation krænkede Ukraines suverænitet og territoriale integritet.
EU som G7-medlem
I 1977 var der på Londontopmødet for første gang repræsentanter for det daværende Europæiske Fællesskab. Oprindelig var EU's rolle begrænset til de områder, hvor det havde enekompetence, men denne rolle er med tiden blevet udvidet.
EU er gradvis blevet inddraget i alle de politiske drøftelser på topmødedagsordenen og har fra og med Ottawatopmødet (1981) deltaget i alle topmødets arbejdsmøder.
EU har alle de ansvarsområder, der følger med et medlemskab. Topmødekommunikéet er politisk bindende for alle G7-medlemmerne.
Det roterende formandskab er som følger: Canada i 2018, Frankrig i 2019, USA i 2020, Det Forenede Kongerige i 2021, Tyskland i 2022, Japan i 2023 og Italien i 2024.
Detaljer
- Publikationsdato
- 11. juni 2021
- Forfatter
- Repræsentationen i Danmark