Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Nyhedsartikel14. februar 2018Repræsentationen i Danmark1 min læsetid

Kommissionen fremlægger idéer til et mere effektivt EU

Forud for ledernes uformelle møde den 23. februar 2018 har Kommissionen i dag fremlagt forslag til en række praktiske foranstaltninger, der skal gøre EU's arbejde mere effektivt og forbedre forbindelsen mellem EU-institutionernes ledere og borgerne....

Demokratiske ændringer

I den forbindelse udtalte Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, at: "I Europa har man med Bratislavakøreplanen, Romerklæringen og nu ledernes dagsorden med rette koncentreret sig om at opbygge en union, der skaber konkrete og håndgribelige resultater for borgerne på de områder, som er vigtige for dem. Vi skal fortsætte ad dette spor. Jeg har altid sagt, at indhold skal komme før form – dette er ikke det rette tidspunkt for langvarige diskussioner om at reformere institutionerne eller ændre traktaterne. Der er dog en række skridt, som vi kan tage for at gøre vores arbejde endnu mere effektivt med hensyn til at skabe resultater på de områder, som vi prioriterer højest. Der er mange muligheder, men målet skal være det samme: at opbygge et Europa, der skaber resultater."

Kommissionens forslag omfatter en række ideer til, hvordan man kan forbedre de demokratiske processer og institutionelle set-up i EU – fra valg af spidskandidater til Kommissionsformandsposten, over transnationale lister til EP-valget til tanken om en fælles formand for Kommissionen og Rådet.

Samtidig forbedres borgernes adgang til toppolitikkerne i EU frem til EP-valget i maj 2019, hvor Kommissionen skruer markant op for antallet af offentlige debatter mellem borgere i medlemslandene og medlemmer af Kommissionen, Europa-Parlamentet, nationale regeringer, lokale og regionale myndigheder og repræsentanter for civilsamfundet.

Du kan også tage del i debatten om Europas fremtid. Find en borgerdialog nær dig her.

Læs mere:

Meddelelse: Et Europa, der skaber resultater: Institutionelle muligheder for at gøre EU's arbejde mere effektivt

Henstilling: om at give valget til Europa-Parlamentet i 2019 en mere europæisk karakter og gennemføre det mere effektivt

Europa-Kommissionens rapport om valget til Europa-Parlamentet i 2014

Rapporten fra 2018 om europæiske og kommunale valg

Faktablade

Detaljer

Publikationsdato
14. februar 2018
Forfatter
Repræsentationen i Danmark