Dette følger de positive skridt i forbindelse med afslutningen af de indledende forhandlinger med Sanofi-GSK den 31. juli og med Johnson & Johnson den 13. august. Kommissionen har nu aftalt grundlaget for en kontrakt på køb af 300 mio. doser af AstraZeneca's vaccine, så snart vaccinen har vist sig at være sikker og effektiv over for covid-19, med mulighed for at købe 100 mio. flere på vegne af EU's medlemsstater. Kommissionen fortsætter med at forhandle om lignende aftaler med andre vaccineproducenter.
Den aftale, der er blevet godkendt i dag, skal finansieres gennem nødhjælpsinstrumentet, hvori der er midler, som er øremærket til at oprette en portefølje af potentielle vacciner med forskellige profiler, og som er produceret af forskellige virksomheder.
AstraZenecas vaccinekandidat er allerede i fase II/III med storstilede kliniske forsøg, efter at der i fase I/II blev opnået lovende resultater med hensyn til sikkerhed og immunogenicitet.
Beslutningen om at støtte den vaccine, som tilbydes af AstraZeneca, blev bl.a. truffet ud fra et solidt videnskabeligt grundlag og på baggrund af den anvendte teknologi (en ikke-replikativ, rekombinant chimpanse-adenovirus baseret vaccine, ChAdOx1), tidshorisonten for levering af de nødvendige mængder, omkostninger, risikodeling, erstatningsansvar samt den fornødne produktionskapacitet til at forsyne hele EU.
Reguleringsprocesserne vil være fleksible, men stadig robuste. Kommissionen vil sammen med EU-landene og Det Europæiske Lægemiddelagentur bruge den eksisterende fleksibilitet i EU-reglerne til at fremskynde godkendelsen og tilgængeligheden af virkningsfulde vacciner mod covid-19. Dette omfatter en fremskyndet procedure for godkendelse og fleksibilitet i forbindelse med mærkning og emballering.
Baggrund
Den 17. juni fremlagde Europa-Kommissionen en europæisk strategi for at fremskynde udviklingen, fremstillingen og anvendelsen af effektive og sikre vacciner mod covid-19. Til gengæld for retten til at købe et bestemt antal vaccinedoser inden for en given tidsramme vil Kommissionen finansiere nogle af de startomkostninger, som vaccineproducenter står over for, gennem aftaler om forudgående indkøbsforpligtelse. Finansieringen vil blive betragtet som en forudbetaling for de vacciner, der vil blive købt af medlemslandene.
Eftersom de store omkostninger og den høje fejlrate gør det risikabelt at investere i en vaccine mod covid-19, muliggør disse aftaler, at der foretages investeringer, som sandsynligvis ikke var sket ellers.
Europa-Kommissionen er også fast besluttet på at sikre, at alle, der har brug for en vaccine, vil få adgang til en — ikke kun herhjemme, men over hele verden. Ingen kan være helt trygge, før alle er sikre. Derfor har Kommissionen siden den 4. maj 2020 skaffet næsten 16 mia. EUR som led i den globale indsats for bekæmpelse af coronavirus, som er et globalt tiltag til fordel for universel adgang til test, behandlinger og vacciner mod coronavirus og for den globale genopretning.
Detaljer
- Publikationsdato
- 14. august 2020
- Forfatter
- Repræsentationen i Danmark