Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
  • Nyhedsartikel
  • 10. november 2021
  • Repræsentationen i Danmark
  • 1 min læsetid

Ny vaccine-kontrakt godkendt

Kommissionen har godkendt den ottende kontrakt med en medicinalvirksomhed med henblik på at købe dens potentielle vaccine mod covid-19...

Vaccine

Kontrakten med Valneva giver EU-landene tilsammen mulighed for at købe næsten 27 mio. doser i 2022. Kontrakten giver også mulighed for at tilpasse vaccinen til nye variantstammer og giver EU-landene mulighed for at afgive en yderligere ordre på yderligere 33 mio. vacciner i 2023.

Kontrakten med Valneva kommer oveni den i forvejen brede portefølje af vacciner, der skal fremstilles i Europa. Det drejer sig om allerede underskrevne kontrakter med AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac, Moderna og Novavax. Denne diversificerede portefølje af vacciner vil sikre, at Europa er godt forberedt til vaccination, når det er blevet dokumenteret, at vaccinerne er sikre og effektive. EU-landene kan beslutte at donere vaccinen til lav- og mellemindkomstlande eller omdirigere den til andre europæiske lande.

Valneva er en europæisk bioteknologivirksomhed, der udvikler en vaccine med inaktiveret virus fremstillet af det levende virus ved kemisk inaktivering. Dette er en traditionel vaccineteknologi, der har været anvendt i 60-70 år, med etablerede metoder og et højt sikkerhedsniveau. De fleste influenzavacciner og mange børnevacciner anvender denne teknologi. Dette er i øjeblikket den eneste vaccinekandidat med inaktiveret virus i kliniske forsøg mod covid-19 i Europa.

Kommissionen har med EU-landenes støtte besluttet at støtte denne vaccine baseret på en solid videnskabelig vurdering, den anvendte teknologi, virksomhedens erfaring med vaccineudvikling og dens produktionskapacitet til at levere til alle EU-landene.

Baggrund

Den 17. juni 2020 fremlagde Europa-Kommissionen en europæisk strategi for at fremskynde udviklingen, fremstillingen og anvendelsen af effektive og sikre vacciner mod covid‑19. Til gengæld for retten til at købe et bestemt antal vaccinedoser inden for en given tidsramme finansierer Kommissionen nogle af de startomkostninger, som vaccineproducenter står over for, gennem forhåndsaftaler om indkøb.

I betragtning af de nuværende og nye varianter af SARS-CoV-2 er Kommissionen og EU-landene i færd med at forhandle nye aftaler med virksomheder, der allerede indgår i EU's vaccineportefølje, som vil gøre det muligt at købe hurtigt tilpassede vacciner i tilstrækkelige mængder til at styrke og forlænge immuniteten.

Til indkøb af de nye vacciner kan EU-landene anvende REACT-EU-pakken, et af de største programmer under det nye instrument Next Generation EU, som viderefører og udvider kriseberedskabs- og kriseafhjælpningsforanstaltningerne.

Kilder

Detaljer

Publikationsdato
10. november 2021
Forfatter
Repræsentationen i Danmark