Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Nyhedsartikel14. september 2019Repræsentationen i Danmark

Nye regler for online betalinger m.m.

EU’s forbrugere skal kunne nyde godt af mere sikre indkøb på nettet og et større udbud af betalingstjenesterNye EU-regler træder i kraft den 14. September, som gør det nemmere og mere sikkert for forbrugere at betale for varer og tjenester på nettet...

Nye regler for online betalinger m.m.

De europæiske forbrugere vil også få bedre beskyttelse mod onlinesvindel og bedre adgang til flere innovative former for online og mobile betalinger. Med tiden vil de nye regler give forbrugerne flere valg, da nye og innovative tjenester vil komme ind på betalingsmarkedet. Alle elementerne i det reviderede direktiv om betalingstjenester (PSD2) er nu på plads med ikrafttrædelsen i morgen af de sidste regler. Nogle interessenter arbejder stadig på at få alle disse teknologiske og praktiske ændringer til at falde på plads i overensstemmelse med den trinvise tilgang, som Den Europæiske Banktilsynsmyndighed foreslog i sin udtalelse af 21. juni 2019.

Europa-Kommissionen opfordrer derfor alle medlemsstater til at sikre en hurtig og fuldstændig gennemførelse af alle reglerne. Når først den nye ramme er gennemført fuldt ud overalt, bør EU’s forbrugere være i stand til at nyde godt af to vigtige elementer for at få mere sikre og nemmere onlinebetalinger. For det første vil elektroniske betalinger blive endnu mere sikre takket være introduktionen af en stærk kundeautentifikation, som vil forbedre vores metoder til at tackle onlinesvindel med betalinger. Den stærke kundeautentifikation vil sikre korrekt identifikation eller verifikation på alle betalinger over 30 EUR gennem en verifikationsproces baseret på to særlige elementer, som brugeren leverer, f.eks. et password, en PIN-kode, et mobilnummer eller et fingeraftryk. Bankerne eller betalingsformidlerne vil give kunderne praktiske råd om det nye system. For det andet vil de nye regler lette adgangen til EU’s marked for betalingstjenester for nye aktører ved at være gældende for både traditionelle og nye innovative virksomheder, der tilbyder regulerede betalingstjenester. Forbrugerne vil være i stand til mere effektivt at foretage betalinger og forvalte deres finanser takket være en bredere vifte af tjenester og applikationer. De virksomheder, der tilbyder disse tjenester, også kaldet fintech-virksomheder, vil nu fuldt ud være omfattet af EU-regler. For at disse aktører kan tilbyde et komplet udbud af forbrugertjenester, skal banker etablere nye og meget sikre kommunikationskanaler for at dele data og autorisere betalinger. Samtidig skal fintech-virksomhederne overholde de samme høje standarder for databeskyttelse.

Denne modernisering af EU’s betalingstjenester vil også yderligere styrke det digitale indre marked. Det reviderede direktiv om betalingstjenester (PSD2, direktiv 2015/2366/EU) har været i kraft siden januar 2018, og det sikrer fremvæksten af innovative betalingstjenester, herunder online og mobile betalinger, samtidig med, at det sikrer forbrugerne yderligere.

Detaljer

Publikationsdato
14. september 2019
Forfatter
Repræsentationen i Danmark