Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Nyhedsartikel24. januar 2024Repræsentationen i Danmark1 min læsetid

Økonomisk sikkerhedspakke

Dette initiativ skal bl.a. styrke EU's økonomiske modstandsdygtighed ved at sikre ajourført screening og eksportkontrol af udenlandske investeringer.

Europsedler og plastikhuse

Det skal også beskytte følsom teknologi og forskning, således at der opnås en balance mellem sikkerhed og økonomisk åbenhed.

Pressemeddelelse

Meddelelse fra Kommissionen: Øget økonomisk sikkerhed: En introduktion til fem nye initiativer - KOM(2024)22

Forslag til Rådets henstilling om forbedret forskningssikkerhed - KOM(2024)26

Hvidbog om mulighederne for at øge støtten til forskning og udvikling, der omfatter teknologier med dobbelt anvendelse - KOM(2024)27

Hvidbog om eksportkontrol - KOM(2024)25

Hvidbog om udgående investeringer - KOM(2024)24

Forslag til revision af rammerne for screening af udenlandske direkte investeringer - KOM(2024)23 

Baggrundsmemo

Margrethe Vestager og Valdis Dombrovskis fremlagde pakken:

 

Baggrund:

Efter vedtagelsen af den fælles meddelelse om en økonomisk sikkerhedsstrategi den 20. juni 2023 ventes kommissærkollegiet den 24. januar 2024 at vedtage en økonomiske sikkerhedspakke om status for strategiens gennemførelse.

Med strategien fastlægges en fælles ramme for opnåelse af økonomisk sikkerhed gennem fremme af EU's økonomiske grundlag og konkurrenceevne, beskyttelse mod risici og indgåelse af partnerskaber med flest mulige lande om at løse fælles problemer og pleje fælles interesser. De grundlæggende principper om proportionalitet og præcision vil være styrende for den økonomiske sikkerhedsindsats.

Målet med den økonomiske sikkerhedspakke er at minimere de risici, der opstår som følge af visse økonomisk strømme i forbindelse med de øgede geopolitiske spændinger og hurtigere teknologiske forandringer, samtidig med at der opretholdes størst mulig økonomisk åbenhed og dynamik.

Detaljer

Publikationsdato
24. januar 2024
Forfatter
Repræsentationen i Danmark