Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Supplerende information20. september 2017Repræsentationen i Danmark8 min læsetid

Onsdag den 20. september

EU i dagens aviser

20. september 2017

Dagens EU-tophistorie

Terror påvirker det tyske valg
Flere medier skriver om det tyske valg. Berlingske fortæller, at de tyske vælgere er bekymrede for terrortruslen og kriminelle bander fra Østeuropa. ”Den tyske valgkamp har været præget af spørgsmålet om indre sikkerhed og lov og orden på en måde, vi ikke har set i mange år,” siger Albrecht von Lucke, der er redaktør ved tidsskriftet Blätter für deutsche und internationale Politik. Tysklands to store folkepartier, CDU og SDP, såvel som det liberale FDP vil alle imødekomme tyskernes følelse af utryghed med ansættelsen af 15.000 nye politibetjente. Socialdemokraten Martin Schulz har fremlagt en plan i ti punkter, der skal garantere sikkerhed fra indbrudstyve, terror samt en øget indsats mod ekstremistiske kræfter. Altinget giver ordet til Jens Rohde (R), MEP, der mener, at vinder den tyske kansler Angela Merkel valget på søndag, får hun mulighed for at skabe europæisk historie med et bredt samarbejde mellem partierne til fordel for Tyskland og EU. ”Merkel vinder formentlig valget stort, og spændingen i valgkampen er mestendels reduceret til spørgsmålet om, hvem hun vil danne regering med efter på søndag,” skriver han. Jyllands-Posten skriver, at modsat andre landes valgkampe har den tyske været stort set renset for debat om EU. I forhold til Tysklands rolle i EU, så samler spændingen sig om, hvem Merkel går i regering med.
Kilder: Berlingske, s. 12; Altinget; Jyllands-Posten, s. 12

Andre EU-historier: Prioriterede emner

Interne anliggender: Danmark kan ende på sidelinjen i EU
I et debatindlæg i Jyllands-Posten skriver Karin Riis-Jørgensen, senior advisor, Kreab og tidligere medlem af EU-Parlamentet (V): ”Formanden for EU-Kommissionen Jean-Claude Juncker holdt sidste onsdag sin årlige ’State of the Union’-tale i Europa-Parlamentet i Strasbourg. Talen var præget af optimisme og ambitiøse visioner. Med fremgang i alle europæiske økonomier og en opbakning til EU, der igen er stigende i næsten alle lande, er tiden kommet, siger Juncker, til at få skabt et mere sammentømret Europa, der kan stå imod fremtidens kriser. Storbritanniens farvel til EU har heldigvis ikke ledt til den opløsning af EU, som mange af os frygtede.” Hun mener, at Danmark kommer til at ende i periferien på grund af vores forbehold på kerneområderne i det fremtidige EU-forsvar og euroen. Med Storbritannien, det andet euroforbeholdsland, ude af EU, er der stor risiko for, at Danmark isoleres som et b- eller c-medlem af EU.
Kilde: Jyllands-Posten, s 18

Interne anliggender: Europæiske politikere er korrupte
Berlingske kan fortælle, at kredsen af europæiske politikere, der har modtaget penge fra diktatur-regimet i Aserbajdsjans konti i Danske Bank, og samtidig offentligt har forsvaret og rost regimet, nu viser sig at være større end først antaget. Informationerne stammer fra det materiale, som avisen kom i besiddelse af og siden offentliggjorde for to uger siden. Berlingskes materiale afslører tusindvis af transaktioner af i alt 18 milliarder kroner gennem fire konti i Danske Banks estiske filial. En del af pengene er endt i lommen på europæiske embedsfolk og politikere - herunder den tidligere tyske parlamentariker og valgobservatør Eduard Lintner fra partiet CSU. Nu fortæller Süddeutsche Zeitung så, at Eduard Lintner sendte en del af pengene videre til andre europæiske politikere, nemlig Karin Strenz fra det tyske regeringsparti CDU, der er medlem af både Forbundsdagen og Europarådet, samt de to belgiske politikere Stef Goris og Alain Destexhe - sidstnævnte indtil forleden også fremtrædende medlem af Europarådet.
Kilde: Berlingske, s. 8

Sikkerhedspolitik: Europa skal sikres mod hackning
Flere medier skriver, at EU-Kommissionen er kommet med nye tiltag, der skal styrke it-sikkerheden i unionen. Et nyt EU-agentur for it-sikkerhed, der skal sikre bedre kommunikation landene imellem og en fælles standard for sikkerhed, er hovedlinjen i forslaget. EU står stærkere, når medlemslandene står sammen, påpeger Mariya Gabriel, der er EU- kommissær for den digitale økonomi. ”Det er nødvendigt, at vi gør noget, inden den næste krise rammer os,” siger hun. Det nye sikkerhedsagentur skal være en udvidelse af det allerede etablerede Enisa, der arbejder med cybersikkerhed i dag.
Kilder: Information, s. 7; BT, s. 19; Jyllands-Posten, s. 13

Retslige anliggender: EU mister skat for milliarder
Jyllands-Posten kan berette, at EU-landene kan have mistet op til 5,4 milliarder euro - 40 milliarder kroner - i skatter fra Google og Facebook. Det viser en rapport udarbejdet af den arbejdsgruppe i EU, der fokuserer på skattereformer. De mange penge er tabt i perioden 2013 til 2015 grundet kreativ omgang med bogføring og skattebetalinger. Digitale, multinationale selskaber minimerer deres skattebetalinger i EU ved at føre al omsætning igennem medlemslande med lave skatteprocenter som Irland og Luxemburg, fremgår det af rapporten. Den kommer forud for et møde mellem EU's finansministre i Tallinn, hvor det skal diskuteres, hvordan store selskaber kommer til at betale mere i skat. Politiken fortæller, at finansminister Kristian Jensen (V) afviser et fransk forslag om at beskatte omsætningen hos firmaer som Google og Facebook.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 13; Politiken, s. 6, 8;

Institutionelle anliggender: Brexit kan skabe tusindvis af nye jobs
Flere medier skriver om konsekvenserne ved Brexit. Jyllands-Posten skriver, at de britiske vælgeres beslutning om at forlade Den Europæiske Union med overvejende sandsynlighed vil sende tusinder af arbejdspladser i retning af Tysklands finanscenter, men den officielle attitude er at holde lav profil udadtil - og så ellers arbejde ihærdigt for Frankfurts interesser. ”Brexit er en realitet, som vi tøvende må acceptere. Beslutningen er et tab for alle; briterne ikke mindst, og der kan være grund til at se med pessimisme på de potentielle konsekvenser for Europa.,” siger Hubertus Väth, administrerende direktør for brancheorganisation Frankfurt Main Finance. Han mener, at de kortsigtede konsekvenser af Brexit i Frankfurt bliver overvurderet, mens de langsigtede omvendt undervurderes.
Kilder: Jyllands-Posten, s. 12-13; Politiken, s. 6

Andre EU-historier

Migration: Europa skal passe på sig selv
I Berlingske skriver Caspar Stefani, bsc.scient.pol. og folketingskandidat for de Konservative, i et debatindlæg: ”Vi har alle hørt fraserne fra de frelste, når de argumenterer for, at vi skal holde grænserne åbne. Det eneste, man åbenbart kan gøre, er at vente på de der »internationale løsninger«, der aldrig kommer. Vores fokus bør være på at passe på os selv. Migrantkrisen har vist, at det er i nationalstaten, at løsningerne findes. Det er heller ikke en løsning, at Bruxelles skal diktere, hvor mange vi tager imod. Og måske bør vi bare erkende, at der nok aldrig kommer nogen løsning og handle derefter.”
Kilde: Berlingske, s. 34

Handel: Tobaksindustrien lider under EU´s direktiver
Børsen skriver, at konstant skrappere regler for markedsføring af tobak gør livet besværligt for den fynske tobaksproducent Mac Baren Tobacco Company. Det har kostet kasseret pibetobak for millioner af kroner, der har været med til at trække Mac Barens resultat ned. Selskabet investerer i øjeblikket i ny teknologi, der skal imødekomme EU's tobaksdirektiv. Fra 2019 skal tobaksproducenterne nemlig have indført et omfattende sporingssystem, som kan følge hver enkelt tobakspakke gennem hele distributionskæden.
Kilde: Børsen, s. 12

Retlige anliggender: Forsinkelser giver ret til kompensation
Ekstra Bladet fortæller, at tusindvis af danskere har krav på erstatning. 10.000 passagerer på 70 afgange til og fra danske lufthavne er blevet ramt af de masseaflysninger, det irske lavprisselskab Ryanair fredag i sidste uge annoncerede. Men selv om aflysningerne for mange er til stor gene, kan de også vise sig at blive guld værd for passagererne. Ifølge EU's regler har passagererne ret til et økonomisk plaster på såret, hvis aflysningen sker under 14 dage før den planlagte afgang.
Kilde: Ekstra Bladet, side 24:

Grundlæggende rettigheder: Dansk fange får støtte
I Ekstra Bladet kan man læse, at Rikke Karlsson, dansk løsgænger og medlem af Europa-Parlamentets Menneskerettighedsudvalg, nu er gået ind i sagen om Anker Hansen, der afsoner en narkodom i et indonesisk fængsel. Rikke Karlsson er 'rystet over', at myndighederne ikke kan gøre mere for at hjælpe den svækkede langtidsfange, der er idømt 18 års fængsel i Indonesien, og andre i samme situation hjem til afsoning i Danmark.
Kilde: Ekstra Bladet, side 23

Handel: Det går forrygende for dansk eksport
Jyllands-Posten har gode nyheder. De danske mejerier er på rekordkurs, og det på trods af, at produktionen af smør i EU faldet 6 procent i år, mens produktionen af skummetmælkspulver er reduceret 10 procent. Til gengæld er produktionen af ost øget 1,2 procent i EU og 5,1 procent i Danmark, viser nye tal fra EU-Kommissionen. I årets første seks måneder har de danske mejerier eksporteret ost, smør, mælkepulver og andre mejerivarer for 10,1 milliarder kroner. Det er første gang nogensinde, at halvårseksporten overstiger 10 milliarder kroner. Det er allerede nu så godt som sikkert, at også eksporten for hele året bliver rekordstor.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 4

Interne anliggender: Læg pres på Polen
I et debatindlæg i Jyllands-Posten skriver Jens-Kristian Lütken, næstformand i Europabevægelsen København: ”Den polske befolknings opbakning, og ikke mindst tillid til EU, bør bruges til at presse den polske regering på de områder, hvor demokratiet er under pres. Det gælder især i forhold til domstolenes uafhængighed, pressefriheden og efterårets lokalvalg, hvor politiske analytikere taler helt åbent om frygten for valgsvindel.”
Kilde: Jyllands-Posten, s. 18

Migration: Tyskland bør forsvare sig
I et debatindlæg på Altinget, skriver Morten Messerschmidt, medlem af Europa-Parlamentet, Dansk Folkeparti: ”En rapport fra det tyske forbundspoliti opgør, at migranter begik 3.404 seksualforbrydelser af forskellig slags i 2016 - altså omkring ni om dagen. Det var en stigning fra 1.683 seksualforbrydelser i 2015 - altså fem om dagen og yderligere en stigning fra 949 seksuelle overgreb i 2014. Blandt gerningsmændene topper syrere, efterfulgt af afghanere, irakere, pakistanere, iranere, algeriere og marokkanere. Man skulle tro, at tyskerne er ved at få nok, men det går langsomt. Skyldfølelsen over fortidens forbrydelser har skabt et Tyskland, hvor borgerne er beklemte ved at udtrykke stolthed over tysk kultur og dens uvurderlige bidrag til Vesten og over deres land og deres flag. Jeg er dog ikke i tvivl om, at også tyskerne begynder at sige fra. Målestokken bliver, hvor mange der stemmer på Alternative Für Deutschland. Var jeg tysker, ville jeg stemme på AFD. Det ville være en stemme i protest, men det er også netop, hvad der er brug for i Tyskland.”
Kilde: Altinget

Detaljer

Publikationsdato
20. september 2017
Forfatter
Repræsentationen i Danmark