Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Supplerende information27. september 2017Repræsentationen i Danmark7 min læsetid

Onsdag den 27. september

EU i dagens aviser

Den 27. september 2017

Dagens EU-tophistorier

Macron vil sætte fart på EU
Flere medier fortæller, at den franske præsident Emmanuel Macron kom med sin fremtidsvision for Europa i sin tale på Sorbonne universitetet i går. Politiken skriver, at det var med nationalismens og historiens alvor som bagtæppe, at Frankrigs præsident Macron i går præsenterede en ny vision for et stærkere EU. Berlingske skriver, at den franske præsident tirsdag lancerede omfattende planer for en transformation af EU. Men han gav også den tyske kansler luft til at danne en koalitionsregering ved ikke at tvære rundt i detaljer om eurozonens fremtid. BT fortæller, at Macron sagde, at hvis EU skal overleve, skal det være i en form, hvor medlemslandene forstærker og udbygger deres samarbejde, mener den franske præsident Emmanuel Macron, der i går holdt en ventet tale om EU. Jyllands-Posten citerer Macron: ”Det EU, som vi kender, er alt for svagt, for langsomt og for ineffektivt. Det er tid til at konstruere en europæisk suverænitet.” Macrons ønskeliste over nye konkrete tiltag, der skal styrke EU-samarbejdet, er alenlang. Blandt andet plæderer han for, at EU skal oprette et væld af nye agenturer. Børsen skriver, at Dansk Industri ser Frankrig som en kommende vækstdynamo, der vil gavne dansk eksport.
Kilder: Politiken, s. 1, 4; Berlingske, s. 9; BT, s. 12; Børsen, s. 20, 21; Jyllands-Posten, s. 12; Kristeligt Dagblad, s. 5; MetroXpress, s. 2

Andre EU-historier: Prioriterede emner

Sundhed: EU skal sikre borgernes fødevare
Jyllands-Posten skriver, at medlemslandene i EU skal være bedre til at reagere, når der opstår en fødevarekrise. Det skal en koordineret indsats sikre, vurderer miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V). Han har tirsdag deltaget i et møde i EU-Kommissionen om den verserende æggeskandale. ”Denne situation har vist, at der er nogle svagheder i visse medlemsstater i forhold til at koordinere indsatserne, når de går over flere ministerier,” siger han. Skandalen med forgiftede æg har ifølge det franske nyhedsbureau AFP nået 45 lande verden over. Æggene menes at være inficeret med giftstoffet fipronil, et insektmiddel mod lus og lopper.
Kilder: Jyllands-Posten, s. 7; MetroXpress, s. 14

Interne anliggender: Grænsekontrol kan blive i årevis
Flere medier skriver om EU-Kommissionens tilladelse til fortsat dansk grænsekontrol. Kristeligt Dagblad skriver, at Danmarks grænsekontrol formentlig kan fortsætte efter november med godkendelse fra EU-Kommissionen, hvis kontrollen kan begrundes i risikoen for terrorisme. I øjeblikket bliver et tocifret antal personer hver uge nægtet indrejse i Danmark som følge af grænsekontrollen. Politiken skriver, at det lader til, at EU-Kommissionen rykker sig i det centrale spørgsmål. Kommissionen fremlægger i morgen et forslag, der ser ud til at gøre det muligt for medlemslandene at forlænge grænsekontrollen i op til fem år.
Kilder: Kristeligt Dagblad, s. 1, 3; Politiken, s. 4; MetroXpress, s. 6; Berlingske, s. 6, 15

Interne anliggender: Merkel har brug for støtte
I et debatindlæg i Jyllands-Posten skriver Poul Skytte Christoffersen, bestyrelsesformand i Tænketanken Europa og forhenværende EU-ambassadør: ”De gode tider skal bruges til at bringe EU-samarbejdet videre for lande, der deler EU's grundlæggende værdier. Polen og Ungarn er stadig smertensbørn. EU har brug for praktiske løsninger på konkrete problemer, og ikke på traktatændringer eller institutionelle fantasier. Og målsætningen bør være et samlet EU - ikke Europa i to hastigheder eller i koncentriske cirkler. Der kan blive brug for differentiering af praktiske grunde. Når EU-landene (minus Danmark) nu går i gang med et øget forsvarssamarbejde, giver det mening, at landene grupperer sig ved udvikling og fælles anvendelse af forsvarsmateriale på basis af geografisk nærhed og industriel kapacitet, men under en fælles hat. Eurolandene vil forstærke samarbejdet om bankunion og finanspolitik, men de kommer næppe til at udgøre kernen på andre samarbejdsområder.” På Altinget skriver Jens Rohde (R), medlem af Europa-Parlamentet: ”Søndagens valg kan ændre meget i tysk politik. […] Der har aldrig været 7 partier i forbundsdagen før. Og hvem ved? Måske lidt ægte parlamentarisme kan være den rigtige medicin mod netop protestpartierne.”
Kilder: Jyllands-Posten, s. 18; Altinget; Ekstra Bladet, s. 4-5

Andre EU-historier

Migration: EU-Kommissionen kommer med asyludspil
Jyllands-Posten skriver, at EU-Kommissionen i dag kommer med et nyt asyludspil. ”Systemet har bestemt ikke været en succes. Meningen var at øge solidariteten mellem medlemslandene, men især når det kommer dertil, har det ikke været nogen succes. Skylden ligger i den grad hos de medlemslande, som ikke har været villige til at samarbejde,” siger Marie De Somer, senioranalytiker med speciale i migration ved den uafhængige tænketank European Policy Center i Bruxelles. Helt galt er det gået med Polen, Ungarn og Tjekkiet, der først stemte imod ordningen, blev stemt ned, og så forsøgte at få EU-Domstolen til at erklære den ugyldig. Den gik heller ikke. Alligevel nægter de tre lande fortsat at tage imod flygtninge fra ordningen.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 8

Institutionelle anliggender: Storbritannien kan blive Europas syge mand
Børsens lederskribent skriver: ”Storbritannien er stærkt på vej til at blive ’Europas syge mand’. Beskrivelsen er ikke tilfældig. Præcis den betegnelse blev sat på Tyskland i ti år frem til 2005. Det ændrede sig markant med de reformer, der blev iværksat i 2003/04, den såkaldte "Agenda 2010." Briterne bevæger sig i snegletempo frem mod en reform, der overgår alt, hvad vi har set i Europa siden Jerntæppets fald. Udmeldelsen af EU. Foreløbig betyder usikkerheden om fremtiden, at den britiske økonomiske vækst er den laveste i EU.”
Kilde: Børsen, s. 21

Institutionelle anliggender: Danmark vil betale dyrt for EU-agentur
Altinget fortæller, at Danmark har tilbudt EU at betale i driftsudgifter pålydende 1,7 milliarder kroner til EU's lægemiddelagentur (EMA), hvis det vigtige og magtfulde agentur ender i København. Regeringen annoncerede allerede i sommer, at den danske statskasse ville betale for blandt andet husleje, drift, it-faciliteter, el, vand og varme i 20 år.
Kilde: Altinget

Handel: Frihandel styrker Europa og giver velstand
I et debatindlæg i Jyllands-Posten skriver Louise Lindhagen, cand.mag. i historie og EU-studier samt kommunalvalgs- og folketingskandidat (K): ”Frihandel, herunder den nyligt indgåede Ceta-aftale mellem EU og Canada, er ikke et teoretisk projekt, men en åbning af nye muligheder for europæiskerhvervsliv. Efter otte års arbejde og forhandlinger blev det hvide flag endelig luftet i sidste uge, da frihandelsaftalen Ceta mellem EU og Canada trådte i kraft. Frihandelsaftalen, der forventes at skabe billigere varer og flere job i Europa og Canada, var en milepæl for cementeringen af EU's rolle i fremtidens internationale samfund. Mens andre lande graver sig ned bag toldmure og desavouerer den globale frihandel ved at isolere sig, åbner EU sit marked strategisk og bygger nye broer på tværs af kontinenter. Det kan være med til at sikre, at magtbalancen og velstanden også i fremtiden tipper til fordel for Europa.”
Kilde: Jyllands-Posten, s. 18

Interne anliggender: Polen går sine egne veje
Information skriver, at den polske præsident Duda har fremlagt kompromisforslag til reform af landets juridiske system. Selvom at EU-Kommissionen tidligere har truet Polen med at aktivere den såkaldte Artikel 7-process, der i sidste instans kan føre til, at landet mister sin stemmeret i Det Europæiske Råd, hvis landet fortsætter med at politisere retssystemet.
Kilde: Information, s. 9

Migration: Socialdemokratiet sætter EU først
I et debatindlæg i Jyllands-Posten skriver Anders Vistisen gruppeformand i EU-Parlamentet (DF): ”Ole Christensen henviser i sin kritik til en stor rapport om social dumping, som sidste år blev vedtaget af et flertal i EU-Parlamentet (også af socialdemokraterne). Men som så meget andet fortæller Ole Christensen ikke hele historien om rapporten. Dansk Folkeparti stemte ja til delelementer i rapporten, men nej til den samlede rapport. Eksempelvis kan vi ikke acceptere, at rapporten hylder den frie bevægelighed, der netop har været med til at skabe problemerne med social dumping. Ligesom vi heller ikke kan acceptere, at der bliver lagt op til at indføre økonomiske, skattemæssige og sociale mekanismer i EU, da det for os i Dansk Folkeparti er op til nationalstaterne at regulere social- og arbejdsmarkedspolitikken. Listen af dårligdomme i rapporten var stor, og løsningen er ikke at give EU mere magt, som rapporten lagde op til.”
Kilde: Jyllands-Posten, s. 17

Detaljer

Publikationsdato
27. september 2017
Forfatter
Repræsentationen i Danmark