Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Nyhedsartikel9. juli 2018Repræsentationen i Danmark

Styrkede EU-regler skal forhindre hvidvaskning af penge

Det nye EU-hvidvaskningsdirektiv træder i kraft i dag efter offentliggørelse i Den Europæiske Unions Tidende. De nye regler skal styrke EU’s indsats mod økonomisk kriminalitet og terrorfinansiering.

hvidvask

De nye regler indfører blandt andet skærpede gennemsigtighedskrav, som fuld offentlig adgang til virksomheders ejerregistre , så det bliver lettere at identificere, hvem de virkelige ejere. Reglerne vil også sikre større gennemsigtighed i registre over, hvem der har udbytte af en virksomhed, hvilket bl.a. skal bidrage til at bekæmpe postkasseselskaber etableret for at hvidvaske penge, skjule formuer og undgå skattebetaling.

Læs mere om de nye regler til bekæmpelse af hvidvasking af penge i Kommissionens factsheet.

Det er femte gang, at EU opdaterer direktivet om hvidvaskning af penge. Kommissionen fremlagde sit forslag til de nye regler i 2016 som det første initiativ i handlingsplanen om at intensivere kampen mod terrorfinansiering efter terrorangrebene i Paris og Bruxelles i 2015 og 2016 samt de afsløringer, der fulgte af Panama Papers.

EU-landene har nu 18 måneder frem til 10. januar 2020 til at gennemføre de nye regler i den nationale lovgivning.

Kommissionen inviterede desuden i maj måned de europæiske tilsynsmyndigheder (Den Europæiske Centralbank, Den Europæiske Banktilsynsmyndighed, Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed) til at deltage i en fælles arbejdsgruppe, der skal forbedre den praktiske koordinering af indsatsen mod hvidvaskning af penge samt tilsynet med pengeinstitutterne. Arbejdet er allerede i gang og den første udveksling med medlemslandene forventes at finde sted i september.

Detaljer

Publikationsdato
9. juli 2018
Forfatter
Repræsentationen i Danmark