Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Supplerende information10. januar 2017Repræsentationen i Danmark6 min læsetid

Tirsdag den 10. januar

EU i dagens aviser

10. januar 2017

Tirsdagens tophistorier

Sikkerhedspolitik: Europa forbereder sig på politiske cyberangreb fra Rusland

Det seneste år har EU-Kommissionen registreret et stigende antal angreb på EU-servere, skriver Jyllands-Posten. Det skaber frygt hos Kommissionen for, at Rusland i stigende grad vil forsøge at påvirke dette års valg i blandt andet Tyskland og Frankrig. Også de europæiske regeringer og efterretningstjenester forbereder sig på russiske cyberangreb, skriver Berlingske. Det forventes, at Rusland blandt andet vil forsøge at påvirke det tyske valg senere i år, og ifølge Anton Shekhovtsov, der forsker i forholdet mellem Rusland og europæiske højrefløjspartier ved Institut für die Wissenschaften vom Menschen (IWM) i Wien, forventes Rusland at ville støtte EU-kritiske partier som eksempelvis AfD. Derimod forventer han ikke, at Rusland vil lægge mange kræfter i det franske præsidentvalg, da to af favoritterne til valget bliver set som værende pro-russiske.

Kilde: Berlingske, s. 4; Berlingske Business, s. 2; Jyllands-Posten, Erhverv, s. 13

Institutionelle anliggender: Politik skal flyttes ud af EU, mener Carl Bildt

Sveriges forhenværende statsminister og senere udenrigsminister Carl Bildt siger i et interview med Politiken, at EU bør tage ved lære af det nyligt afholdte præsidentvalg i USA, og at vi befinder os i "usikre tider med voldsomme vælgerbevægelser". Her peger Bildt også på bl.a. brexit-afstemningen i Storbritannien og afstemningen om retsforbeholdet i Danmark som eksempler. Bildt har også et forslag til at dæmme op for antiestablishmentbølgen. "For det første må politikken flyttes lidt ud fra Bruxelles. Det er blevet for meget sådan, at den europæiske politik føres i Bruxelles, mens national politik er blevet alt for nationalt orienteret." siger Carl Bildt.

Kilde: Politiken, s. 8

Andre historier: Prioriterede emner

Frihandel med USA: Farvel til TTIP, goddag til en ny handelsdagsorden

Den seneste Eurobarometer-måling viser, at en tredjedel af indbyggerne i EU er imod TTIP-aftalen, skriver Information. Generelt er de internationale handelsaftaler under pres fra en stigende del af befolkningen samt en række NGO'er. Blandt andet bliver EU-Kommissionen kritiseret for at forhandle TTIP-aftalen med USA bag lukkede døre og først præsentere aftalen for de nationale parlamenter, når aftalen er forhandlet færdig. I stedet ønsker NGO'erne, at aftalerne skal indgås på en helt ny måde.

Kilde: Information, s. 8 og 9

Grundlæggende rettigheder: Brug for nye spilleregler for teknologiselskaber

Sociale medier er de nye magthavere, og derfor må vi indføre klare rammer og spilleregler for teknologigiganter som Facebooks virke, skriver medlem af EU-Parlamentet for Venstre, Morten Løkkegaard, i en kronik i Politiken. Løkkegaard henviser bl.a. til "Hippie"-bogaffæren, hvor EU-Parlamentet og EU-Kommissionen forsøgte at lægge pres på Facebook ift. censur. Løkkegaard skriver, at den liberale gruppe i EU-Parlamentet (ALDE) vil tage initiativ til dialog.

Kilde: Politiken, Kultur, s. 5

Andre historier

Finansielle anliggender: Nykredit skylder svar efter Baseludsættelse

Nykredit skylder en række kunder svar, efter de varslede krav til banksektoren fra Basel-komiteen endnu en gang er blevet udsat, skriver Dansk Folkepartis EU-parlamentariker Jørn Dorhmann i Berlingske. Han påpeger, at banken valgte at hæve bidragssatserne for snart et år siden for at forberede sig på de nye krav, men da de endnu ikke er blevet gennemført, viser det, at Nykredit fokuserer mere på egen forretning end på kunderne, lyder det. Forbrugerrådet Tænk er også utilfreds med Nykredits forhøjelse af bidragssatserne, skriver Berlingske. Nykredit afviser dog, at de kommende kapitalkrav var grunden til de forhøjede priser.

Kilde: Berlingske, Business, s. 10 og 15

Institutionelle anliggender: Oprør mod eliten er blevet en folkesag

Et nyt forskningsprojekt viser, at Danmark er vidne til et socialt, politisk og geografisk opgør med eliten anført af borgere fra alle samfundsgrupper, skriver Politiken. Det ses bl.a. ved danskernes nej til at afskaffe retsforbeholdet. Andetsteds i Politiken siger tidligere kulturminister Bertel Haarder (V) i et interview, at modstanden mod EU og det politiske system er et udtryk for utilfredshed med de etablerede politiske partier. Han påpeger, at partierne derfor skal se deres egen politik efter i sømmene for at komme problemet til livs.

Kilde: Politiken, s. 1 og 4

Institutionelle anliggender: Grillo får kold skulder fra Europas liberale

Italiens største anti-elitebevægelse, Femstjernebevægelsen, var i går parat til at løsrive sig fra EFDD-gruppen i EU-Parlamentet og i stedet indgå i den EU-positive gruppe ALDE, skriver Jyllands-Posten. Femstjernebevægelsen blev dog ikke optaget i ALDE, da gruppens medlemmer blokerede for det. EU-parlamentariker Morten Løkkegaard (V), der er medlem af ALDE, er ikke overrasket. Flere kommentatorer peger på, at Femstjernebevægelsens kovending kan skyldes, at man ikke ønsker at blive sammenlignet med populister på den yderste højrefløj.

Kilde: Jyllands-Posten, s. 9; Berlingske, s. 9

Institutionelle anliggender: De ultraliberale får friere tøjler uden EU

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, bliver kritiseret i et debatindlæg af Holger K. Nielsen (SF) i Information. Han påpeger, at Skippers kritik af ham og hans syn på EU er fyldt med fejl, og han skriver desuden, at Skippers løsningforslag på EU's fremtid er ukonkret og unuanceret. Holger K. Nielsen påpeger, at selvom der er store dele af EU, der kan kritiseres, passer det ikke, at EU er ultraliberalt. Nielsen peger blandt andet på konkurrencekommissær Margrethe Vestagers kamp mod Google og EU's kamp for bedre arbejdsforhold som positive aspekter af EU.

Kilde: Information, s. 17

Interne anliggender: May-melding sender pundet ned

Det britiske pund nåede sit laveste niveau i forhold til den amerikanske dollar siden oktober, skriver Børsen. Det sker, efter den britiske premierminister Theresa May i weekenden har udtalt, at Storbritannien ikke skal beholde dele af EU-medlemskabet. "Ofte taler folk, som om vi forlader EU, men fortsat vil beholde dele af medlemskabet af EU. Vi forlader det. Vi kommer ud," lød det fra premierministeren i weekenden.

Kilde: Børsen, s. 16 og 24

Konkurrence: 2016 var de store tals år

EU-Kommissionen gav en række store bøder til firmaer i 2016, skriver advokat Thomas Klausen i Jyllands-Posten. Samlet udskrev konkurrencekommissær Margrethe Vestager bøder for 28 milliarder kroner for kartelaktiviteter, ligesom Apple fik en bøde på næsten 100 milliarder for selskabets skatteordning med Irland. Klausen skriver, at det er værd at notere sig, at lastbilfirmaet MAN ville have fået en rekordstor bøde på 9 milliarder kroner i sagen om det såkaldte lastbilkartel, men at dette ikke skete, da MAN informerede EU-Kommissionen om kartellet.

Kilde: Jyllands-Posten, Erhverv, s. 11

Landbrug: EU-støtte holder dansk landbrug flydende

Ifølge en rapport fra Københavns Universitet ville det danske landbrug have et gennemsnitligt årligt underskud på 1,2 milliarder, hvis det ikke havde været for EU-støtte, skriver Jyllands-Posten. Hvis man fratrækker løn til landmandsfamilierne ville underskuddet være på 9,1 milliarder kroner. Alligevel får hovedparten af landmændene intet ud af EU-støtten, da den har medført, at mange har betalt overpris for deres gårde, og som kun kan forrentes, hvis de får EU-støtte. Landbruget er dermed samtidig afhængig af støtten.

Kilde: Jyllands-Posten, Erhverv, s. 4

Sikkerhedspolitik: Europa har behov for sin egen forsvarsstratei

Berlingske skriver, at Tysklands tidligere udenrigsminister Joschka Fischer i Süddeutsche Zeitung slår til lyd for, at EU tillægger sig en yderligere sikkerhedsoption ud over NATO på grundlag af nationalstaterne.

Kilde: Berlingske, s. 29

Udenrigspolitik: Next Stop Putins Rusland

Det kan give bagslag, når moderate europæiske kommentatorer og politikere mener, at Rusland er en fjende af Vesten, skriver journalist Christoffer Emil Bruun i Politiken. Han påpeger, at dette kun vil gavne populistiske partier, der er imod EU. I stedet skal man åbne op mod Rusland, som man gjorde under Den Kolde Krig.

Kilde: Politiken, Kultur, s. 7

Udvidelse: EU vender det blinde øje til undertrykkelse i Tyrkiet

EU bliver i et interview i Jyllands-Posten kritiseret af den tidligere redaktør for den tyrkiske avis Cumhurriyet, Can Dündar. Han lever i eksil i Tyskland efter ikke at have fået en fair retssag i Tyrkiet, og han mener, at EU ikke længere støtter demokrati i Tyrkiet, da man er afhængig af flygtningeaftalen.

Kilde: Jyllands-Posten, s. 10

Detaljer

Publikationsdato
10. januar 2017
Forfatter
Repræsentationen i Danmark