Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Supplerende information21. november 2017Repræsentationen i Danmark

Tirsdag den 21. november

EU i dagens aviser

21. november 2017

Dagens EU-tophistorier

Amsterdam vinder EMA-agentur
I går, mandag, blev det afgjort, at EU's nye lægemiddelagentur skal placeres i Amsterdam efter Brexit, det skriver flere dagblade. De sidste tre byer der var med i opløbet var København, Milano og Amsterdam. Amsterdam vandt ved lodtrækning over Milano efter dødt løb i den tredje og afgørende runde. Med lægemiddelagenturet følger 900 højtbetalte ansatte, op mod 35.000 årlige hotelovernatninger i værtsbyen og mulighed for tæt kontakt mellem de nationale myndigheder og den vigtige medicinalmyndighed, der tager stilling til blandt andet godkendelse af lægemidler i Europa, skriver Børsen. Ifølge Altinget, anslås det at koste 582,5 millioner euro at flytte agenturet. Altinget skriver også, at den danske udenrigsminister Anders Samuelsen og den danske sundhedsminister Ellen Trane Nørby forud for afgørelsen understregede, at Danmark ville gøre sit bedste for at få lægemiddelagenturet til Købenavn, men ikke for enhver pris. Og det lykkedes altså ikke. Børsen, Berlingske, BT, Ekstra Bladet, Jyllands-Posten, Altinget og Politiken skriver at udenrigsminister Anders Samuelsen mener, at Sverige svigtede Danmark ved at stemme på Milano. ”Jeg er noget skuffet over svenskerne. Svenskerne svigter på mange felter i dag. Det gør de i forhold til det nordiske samarbejde,” sagde Samuelsen efter mødet, skriver Politiken. Den svenske EU-minister Ann Linde stiller sig uforstående over den danske kritik. Det blev ligeledes afgjort, at Paris er ny vært for Den Europæiske Banktilsynsmyndighed.
Kilder: Børsen, s. 18; Altinget; Berlingske, s. 6; BT, s. 21; Ekstra Bladet, s. 12; Politiken, s. 13; Jyllands-Posten, s. 4

Merkel i krise efter lussing i regeringsforhandlinger
Flere dagblade har i dag fokus på regeringsdannelsen i Tyskland, hvor kansler Angela Merkel ifølge MetroXpress er i den største politiske krise, siden hun blev forbundskansler i 2005. I en analyse i Berlingske skrives der, at presset på Angela Merkel stiger, efter at de langtrukne forhandlinger med FDP, CDU/CSU og De Grønne om en koalitionsregering natten til mandag løb ud i sandet, da den liberale partiformand, Christian Lindner meddelte, at FDP trækker sig fra forhandlingerne. Teoretisk set kan Merkel beslutte sig for at forsøge at danne en mindretalsregering med enten FDP eller De Grønne, men uden et stabilt flertal vil Merkel stå svækket både nationalt og europolitisk. Information skriver, at der allerede mandag morgen opstod heftig debat i de tyske medier og på sociale medier om, hvorvidt det virkelig kun er FDP, der er skyld i forhandlingssammenbruddet, på hvilke punkter og siden hvornår. Politologiprofessor Uwe Jun fra Trier Universitet siger på radiokanalen Deutschlandfunk: ”Vi lever i et demokrati, og i et pluralistisk demokrati er kompromiser nødvendige, ja, de er konstitutive for demokratiet.” Hvilket den berlinske partiforsker og politologiprofessor Gero Neugebauer bakker op. Børsen skriver, at den tyske forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier nu tvinges ud i en uvant offensiv rolle. For som landets statsoverhoved skal han forsøge at få en flertalsregering på plads. Eller alternativt udskrive nyvalg. Holger Sandte, Nordeas chef-analytiker for Europa, mener ikke det bliver nemt for Steinmeier. ”En mindretalsregering er svær at forestille sig, fordi Tyskland vil have et stærkt og stabilt lederskab i Europa. Og hvis Steinmeier skal vælge mellem mindretalsregering og nyvalg, foretrækker han det sidste," forudser Sandte. Ifølge Thorsten Faas, professor i politisk sociologi ved Det Frie Universitet i Berlin, vil et nyvalg sandsynligvis gavne det højrenationale AfD, skriver Kristeligt Dagblad. Politiken mener, at der er fire mulige scenarier for Merkel. De to oplagte er muligheden for at danne en mindretalsregering eller udskrive nyvalg. Men det ikke er utænkeligt, at Steinmeier og Merkel kan lokke partierne tilbage til forhandlingerne. Også socialdemokraternes formand, Martin Schulz vil få buddet af Merkel. Schulz har dog understreget, at partiledelsen vil tale med Merkel, men kun for at sige nej tak til at indgå i en ny regering. De tyske forhandlinger er blevet fulgt i det meste af verden. Især i Frankrig varsler det politiske kaos i Tyskland skidt nyt. Så længe Merkel ikke er sikker i sadlen hjemme i Berlin, kan landets præsident, Emmanuel Macron, ikke for alvor sætte skub i sine planer om store EU-reformer, skriver Jyllands-Posten. Formanden for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, beholder dog stadig de optimistiske briller på. Fra en talsmand lød det, at man var overbevist om, at Tyskland fortsat vil stå for ”stabilitet og kontinuitet”, sådan som Tysklands forfatning påbyder det.
Kilder: Berlingske, s. 12; Børsen, s. 20; Information, s. 8-9; Jyllands-Posten, s. 18; Kristeligt Dagblad, s. 1, 5; Politiken, s. 10; MetroXpress, s. 12-13;

Andre EU-historier: Prioriterede emner

Institutionelle anliggender: Barnier afviser EU-pas til britiske finanskæmper
Ifølge Børsen afviser EU's chefforhandler for Brexit, Michel Barnier, at Storbritannien ikke kan købe adgang til EU's indre marked. På en konference arrangeret af tænketanken Center for European Reform i Bruxelles, spurgte Barnier: ”Storbritannien har valgt at forlade EU. Vil de være tæt på den europæiske model, eller vil de gradvist bevæge sig væk fra den?” og fortsætter ”Storbritanniens svar på dette spørgsmål vil være vigtigt og endog afgørende, fordi det vil danne diskussionen om vores fremtidige partnerskab og også skabe betingelser for ratificering af partnerskabet i mange nationale parlamenter og naturligvis i Europa-Parlamentet.” I en analyse i Børsen skrives der, at det britiske kaos rykker tættere på og kan blive påvirket af den tyske kansler, Angela Merkels udfordringer med at danne regering i Tyskland. Tingene hænger sammen i Europa, og tyskernes uenighed om ret til flygtninges familiesammenføring kan skabe økonomisk kaos i Storbritannien.
Kilde: Børsen, s. 18, 21

Andre EU-historier

Klima: Transportudslippene kan reduceres
I et debatindlæg på Altinget skriver Jørgen Henningsen, seniorrådgiver i Concito, at transportsektoren er den største klimapolitiske synder, og at de nye mål ikke er ambitiøse nok. Men hvis man på EU-niveau lægger om med det samme, kan løsningerne findes. ”Mit forslag er følgende: Regeringen bakker op om Kommissionens seneste "idé", at transportsektorens klimabelastning helt overvejende er et EU-anliggende. De enkelte medlemslande, især de små, har ingen indflydelse på, hvilke biler og hvilke teknologier der kommer på markedet. Det skal selvfølgelig ikke tjene som undskyldning for den politik, der for øjeblikket føres på området, men det er klart, at en transportsektor med højst meget små udledninger i 2050 ikke kan være et nationalt anliggende,” skriver Henningsen.
Kilde: Altinget

Landbrug: EU lander nye regler for økologi
Økologiske landmænd i EU har udsigt til nye regler. Det skriver Altinget. Medlemslandenes repræsentanter i Rådet gav mandag hinanden håndslag på en ny økologiforordning – et regelsæt, der har overlevet Kommissions dødsliste. Landbrugskommissær Phil Hogan, siger i en pressemeddelse: ”De nye regler godkendt i dag sætter en stopper for det nuværende a la carte-system med undtagelser. De samme regler kommer til at gælde for alle økologiske producenter og produkter, der sælges i EU, uanset om de produceres indenlandsk eller bliver importeret.” Nu mangler kun en godkendelse fra Europa-Parlamentet, som forventes at blive en ren formalitet.
Kilde: Altinget

Arbejdsmarkedspolitik: Socialdemokratiet vægter EU højere end hensynet til arbejderne
I et debatindlæg på Altinget, skriver Anders Vistisen, medlem af Europa-Parlamentet (DF), at udstationeringsdirektivet ikke hjælper de danske arbejdere. ”For nylig blev EU's længe ventede revision af udstationeringsdirektivet og principper for sociale ydelser aftalt mellem Ministerrådet og EU-Kommissionen. Og der gik ikke længe, før det sædvanlige kor af EU-tilhængere var ude at rose aftalen. Men djævlen ligger som bekendt i detaljen. For aftalen kommer formentlig slet ikke til at have effekt i Danmark og vil intet løse. For ifølge arbejdsmarkedsforsker Jens Arnholtz fra Københavns Universitet, i et interview med DR 24. oktober, er udenlandske virksomheder for eksempel ikke forpligtede til at tegne overenskomst, og det vil det nye direktiv ikke ændre på,” skriver Vistisen.
Kilde: Altinget

Arbejdsmarkedspolitik: Kritikken af det danske arbejdsmiljø er useriøs
I et debatindlæg på Altinget, skriver Christina Sode Haslund, arbejdsmiljøchef i Dansk Arbejdsgiverforening, at Yun Ladegaard og Janne Skakon, der forsker i arbejds- og organisationspsykologi på Københavns Universitet, i Altinget den 15. november giver et helt fortegnet billede af stressen på danske arbejdspladser, og af hvordan virksomhederne håndterer den. ”Det forekommer nærmest useriøst, når Yun Ladegaard og Janne Skakon uden videre generaliserer til hele det danske arbejdsmarked på baggrund af interviews med 36 mellemledere,” skriver Haslund. Hun mener, at resultaterne fra både Den Nationale Sundhedsprofil og Arbejdsmiljø og Helbred er helt i overensstemmelse med en række internationale sammenlignende undersøgelser fra blandt andet OECD, EU-Kommissionen og Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur. Det Europæiske Arbejdsmiljøagenturs store tværeuropæiske virksomhedsundersøgelse fra 2015 viser et helt andet billede. Her fremgår det, at hver anden danske virksomhed med over 20 ansatte har en decideret handleplan for håndtering af stress på arbejdspladsen.
Kilde: Altinget

Socialpolitik: EU – nu for mennesker
Lederen i Information skriver i dag om topmødet i Göteborg i fredags, hvor EU-landenes ledere var samlet for at drøfte sociale rettigheder. Det har hidtil været en udbredt opfattelse i de europæiske befolkninger, at netop EU er skyld i tårnhøj ungdomsarbejdsløshed, ringere velfærd, voksende ulighed og nedskæringspolitik. Den svenske statsminister, Stefan Löfven (S) udtalte: ”Nu skal det handle om mennesker.” Löfven havde sammen med EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, taget initiativ til mødet, hvor en såkaldt europæisk søjle med 20 principper for sociale rettigheder skulle underskrives. Men intet blev besluttet på mødet, men der skal arbejdes videre med principperne.
Kilde: Information, s. 2

Finansielle anliggender: Finanssektoren inficerer bevidstheden og undergraver bæredygtigheden
Information skriver, at den hollandske professor i finansiel geografi, Ewald Engelen, mener, at EU's nye kapitalmarkedsunion cementerer business as usual, og han kalder på vidtgående reformer for at tæmme finanssektoren og fremme bæredygtigheden. Afsættet for Ewald Engelen er rapporten Financing a Sustainable European Economy, som en high level-ekspertgruppe udarbejdede for EU-Kommissionen i sommers. EU-Kommissionens ekspertgruppe fastslår, at den finansielle sektor må reformeres, så en større andel af den tilgængelige kapital tilflyder grønne investeringer. Engelen påpeger, at bæredygtighed har en dobbelt betydning i forhold til det finansielle system. Dels skal det finansielle system i sig selv være bæredygtigt i den forstand, at det ikke må være krisefremkaldende og destabiliserende, dels skal det sikre, at den økonomiske aktivitet styres, så den udfolder sig inden for de rammer, der sættes af miljøet, klimaet og planetens ressourcer.
Kilde: Information, s. 12-13

Interne anliggender: Østrig-Ungarn er måske ikke fortid
I et debatindlæg i Jyllands-Posten skriver Daniel Fabricius, dansk-ungarer, studerende ved Wirtschaftsuniversität Wien, tidligere. næstformand KU København, at Østrig-Ungarn måske ikke er fortid efter jordsskredsvalget i Østrig. ”Migration, som er et varmt emne i EU for tiden, står Kurz ganske tæt på Orbán . De centraleuropæiske problembørn med Polen og Ungarn forrest har måske fundet sig en ny legekammerat. Selv om Kurz måske ikke er lige så "hardlinet" som Orbán , kommer FPÖ formentlig også i regering med Kurz,” skriver Fabricius.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 25

Sundhed: Indfør forbud mod kemikalier, før det er for sent
I et debatindlæg på Altinget skriver Signe D. Frese, CSR-direktør i Coop og Malene Teller Blume, kvalitetschef i Coop, at Danmark bør gøre som andre lande og komme EU i forkøbet med et forbud mod en række kemikalier. ”Et andet problematisk stof er bisphenol A (BPA), som blandt andet bruges i lakken på indersiden af konservesdåser. Det er påvist, at BPA kan skade evnen til at få børn, og EU har netop sænket grænseværdien for dette kemikalie for tredje gang. Mange forbrugerprodukter er nu fri for BPA, men det er fortsat fuldt lovligt at bruge andre bisphenoler (bisphenol S eller F) på trods af, at de formentlig har samme skadelige effekter,” skriver Frese og Blume og fortsætter: ”Vi mener, det er på tide, at politikerne indfører en række forbud. EU-systemet, som burde regulere stofferne, fungerer ganske enkelt alt for langsomt.”
Kilde: Altinget

Grundlæggende rettigheder: Demokrati er en skrøbelig størrelse
I et indlæg på Altinget skriver Stine Bosse, formand for Europabevægelsen, om demokrati, og at demokrati, uden den mindste tvivl, er noget af det vigtigste i et sundt politisk system. ”Et andet sted i Europa, nemlig i Polen, har regeringspartiet PIS (søsterparti i Europa-Parlamentet til Dansk Folkeparti) for nylig valgt at gennemføre love, der underminerer et sundt demokrati. Det har EU-Kommissionen naturligvis reageret på. Det skal de, idet lovene er i strid med det værdigrundlag, vi har bygget konstruktionen EU på, og som medlemsstaterne naturligvis skal respektere,” skriver Bosse.
Kilde: Altinget

Klima: Kritik af COP23
FN-klimatopmødet COP23 sluttede fredag i Bonn. Der skal vises meget mere politisk vilje, hvis vi skal nå i mål, lyder det fra de danske græsrødder. Ifølge Troels Dam Christensen fra NGO-netværket 92-gruppen, er det nødvendigt med øget klima-handling de kommende år, hvis de farligste klimaændringer skal undgås. Mens NGO'erne hovedsageligt er kritiske over tempoet og ambitionerne i klimaforhandlingerne, er EU's klimakommisær, Miguel Arias Canete mere tilfreds. Han siger i en pressemeddelelse: ”Men vi skal blive ved med bygge på det her momentum i de næste måneder, for der er stadig meget arbejde foran os, før vi igen mødes til klimatopmødet i Kotowice i Polen næste år. Den store opgave bliver at holde verdens lande fast på den sti, vi blev enige om for to år siden i Paris.”
Kilde: Altinget

Grundlæggende rettigheder: Danske bladtegnere øver sig i at gøre grin med EU
Lars Refn, formand for de danske bladtegnere, mener, at der er brug for mere ambitiøs satire om EU i Danmark, skriver Altinget. Derfor deltog en stor gruppe danske bladtegnere for nylig i et heldagsseminar på Europa-Parlaments kontor i Danmark, hvor de diskuterede europæisk satire og øvede sig i at tegne om EU og Europa. Anne Mette Vestergaard, chefen for Europa-Parlamentets kontor i Danmark, siger: ”Det handler ikke om for eller imod. Der er både tilhængere og modstandere blandt de tegnere, vi har inviteret til workshop. Det handler om inspiration, så de forhåbentlig går hjem og tegner EU, som man godt kan være fremmedgjort over for.”
Kilde: Altinget

Detaljer

Publikationsdato
21. november 2017
Forfatter
Repræsentationen i Danmark