EU i dagens aviser
24. januar 2017
Tirsdagens EU-tophistorier
Institutionelle anliggender: Storbritannien håber på at lande en stor handelsaftale med USA
Den britiske premierminister Theresa May og USA's nye præsident Donald Trump mødes fredag, og her vil de forsøge at lægge kimen til at fjerne eksportafgifter og sikre arbejdskraftens frie bevægekighed, skriver Berlingske. "Jeg ønsker, at vi bliver et ægte globalt Storbritannien - den bedste ven og nabo for vores europæiske partnere, men et land, der også rækker længere ud end til Europas grænser," lød det fra May i sin tale i sidste uge. Flere iagttagere vurderer dog, at Storbritannien kan få overordentligt svært ved at få en god aftale med EU, og derfor ser May mod USA, lyder det. May og Trump ønsker ifølge avisen at kunne indgå en stor handelsaftale, der skal annonceres i ugerne, efter Storbritannien har aktiveret EU's artikel 50. Børsen skriver, at Storbritannien kan komme det øvrige EU i forkøbet med en stor handelsaftale med amerikanerne. Forhandlingerne mellem EU og USA om frihandelsaftalen TTIP står således stille lige nu. Avisen skriver dog, at Trump sandsynligvis vil forsøge at udnytte, at May har hårdt brug for at indgå handelsaftaler med andre lande og regioner uden for EU.
Kilder: Berlingske, Business, s. 12; Børsen, s. 16
Institutionelle anliggender: Oppositionen i Storbritannien afviser britisk skattely
Britiske oppositionspartier afviser premierminister Theresa Mays trussel om at gøre Storbritannien til et skattely, hvis ikke EU siger god for en acceptabel brexit-aftale, skriver Information. "Det ville skabe et kapløb mod bunden, som ville være fuldstændigt i modstrid med forpligtelserne til at højne levestandarden, beskytte arbejdernes rettigheder og til fairness," siger brexit-ordfører Keir Starmer for det store, britiske oppositionsparti, Labour. Han mener, at "det ville være en handling, der fører til national selvbeskadigelse". May slog dog i sin brexit-tale i sidste uge fast, at hun "mener, at regeringen har et meget klart mandat til at sikre, at vores økonomi fortsætter med at være en succes og med at fungere". Netop spørgsmålet om hvorvidt regeringen egenhændigt kan gennemføre brexit uden om det britiske parlament bliver tirsdag afgjort i den britiske højesteret, skriver Berlingske og Jyllands-Posten. Berlingske skriver, at hvis afgørelsen går imod regeringen, kan det skabe problemer for Theresa May, men det forventes dog ikke at kunne stoppe udmeldelsen af EU.
Kilder: Berlingske, s. 6; Information, s. 10; Jyllands-Posten, Erhverv, s. 2
Andre EU-historier: Prioriterede emner
Frihandel med USA: Trump går i krig mod frihandel
USA’s præsident Donald Trump trak i går USA ud af frihandelsaftalen Trans-Pacific Partnership (TPP), og han kræver en genforhandling af den næsten 25 år gamle Nafta-frihandelstraktat mellem USA, Mexico og Canada, skriver Politiken. Trumps talsmand Sean Spicer siger, at dette varsler en ny tid, hvor USA vil søge direkte handelsaftaler med enkelte lande. TTIP-aftalen forhandles stadig mellem EU og USA, da den ikke har været en del af valgkampen på samme måde som Nafta og TPP, men aftalen risikerer stadig at blive droppet, og ingen i Washington har fokus på den lige nu, lyder det.
Kilde: Politiken, s. 1
Migration: Grænsekontrol ser ud til at kunne blive forlænget til maj
Berlingske skriver, at EU-Kommissionen onsdag vil anbefale, at Danmark og fire andre lande i Schengen-samarbejdet med midlertidig grænsekontrol kan få lov til at forlænge kontrollen med yderligere tre måneder. Sådan lyder indstillingen fra 28 EU-kommissærers kabinetschefer, og det er nu op til de 28 kommissærer at godkende indstillingen.
Kilde: Berlingske, s. 6
Migration: Afrikanske udvandrere migrerer ikke kun rationelt, men også med følelserne
Sidste år lykkedes det EU at begrænse asylantallet fra Mellemøsten ved at få Tyrkiet til at stoppe migranterne fra at rejse videre til de græske øer og ind i EU, men det gælder dog ikke ruten fra de nordafrikanske lande, skriver Kristeligt Dagblad. Europa er for mange en genvej til en drøm om at blive anerkendt som en person, der har hjulpet sin familie og slægten med at overleve, lyder det fra Christian Gores, forfatter og antropolog.
Kilde: Kristeligt Dagblad, s. 4
Andre EU-historier
Arbejdsmarkedspolitik: Mindsteløn for alle i Europa
Alle EU-lande bør indføre en mindsteløn for folk i arbejde, ligesom der bør fastsættes minimumssatser for arbejdsløshedsydelser, mener EU-Kommissionens formand jean-Claude Juncker ifølge Ekstra Bladet. Beløbet skal dog ikke være ens i alle lande, mener Juncker. ”Folk fortjener et vist niveau af værdighed,” siger Juncker ifølge Metroxpress.
Kilde: Ekstra Bladet, s. 19; Metroxpress, s. 9
Institutionelle anliggender: Tajani varsler en ny æra blandt EU's folkevalgte
Den Italienske Antonio Tajani, leder af delegationen for Silvio Berlusconis parti Forza Italia, er ny formand for EU-Parlamentet, og det varsler en æra i parlamentet, skriver Politiken. Tajani har erklæret, at han vil være hele parlamentets formand og mere pragmatisk end sin forgænger Martin Schulz, men det er dog ikke alle, der er lige så begejstrede for den nye formand, heller ikke på højrefløjen hvor begejstringen er behersket i hvert fald blandt politikere fra norden, lyder det.
Kilde: Politiken, s. 2
Institutionelle anliggender: Danmark skal følge briterne ud af EU
Pernille Vermund, formand for partiet Nye Borgerlige, skriver i et debatindlæg i Berlingske, at det sikreste valg for Danmark er at komme ud af EU. EU har en overdreven centralisering samt ingen frihandelsaftaler med USA, Kina, Japan, Indien og Brasilien. Dette, mener Vermund, har gjort EU til den økonomiske hovedregion i verden med den laveste økonomiske vækst, hvilket fører til stadigt større økonomiske problemer. Den ukontrollerede masseindvandring fra Nordafrika og Mellemøsten underminerer samtidig velfærden. Derfor gør Danmark klogest i at følge Storbritannien ud af EU, mener Vermund. Nutidens verdenssituation minder om reformationstiden, skriver kommentator Henrik Jensen i Jyllands-Posten. Han mener, at det er ved at gå op for folk, at der er et demokratisk underskud i EU. Nogle mener, at populisme truer demokratiet i Europa, men Jensen mener, at det i virkeligheden har været EU, der har truet demokratiet i mange år.
Kilder: Berlingske, s. 24; Jyllands-Posten, s. 14
Institutionelle anliggender: Globaliseringen kan ikke tages tilbage
Der eksisterer en illusion om, at man kan vende tilbage til den socialdemokratiske kapitalisme, mener den amerikanske sociologiprofessor William I. Robinson fra University of California, skriver Information. Men man kan ikke tage globaliseringen tilbage. I Danmark kommer det bl.a. til udtryk i en debatudveksling om globaliseringen mellem SF's Holger K. Nielsen, MF og tidligere udenrigsminister, og Enhedslistens (EL) MF Pernille Skipper om, hvorvidt det er i populisternes ærinde at tale imod EU, lyder det. Netop Holger K. Nielsen skriver i et debatindlæg i Information, at det er dagdrømmeri fra EL’s side, når partiet ønsker at erstatte EU med en anden form for samarbejde bygget på EL’s principprogram. Danmark vil have meget begrænsede muligheder for indflydelse ved et EU-exit. Det ses også i Storbritannien, hvor visionen efter EU-exit lyder på skattely, grænsekontrol og liberaliseringer, mener Holger K. Nielsen.
Kilde: Information, s. 11 og 17
Interne anliggender: Frankrigs udgave af Bernie Snaders trækker socialisterne til venstre
Arbejdersønnen og tidligere europaparlamentariker Benoit Hamon vandt første omgang af de franske Socialisters primærvalg i Frankrig, skriver Kristeligt Dagblad. Dermed vandt den mest venstredrejede af de syv kandidater til at blive Socialisternes præsidentkandidat første valgrunde.
Kilde: Kristeligt Dagblad, s. 4
Landbrug: Landmænd i protest mod EU
Vrede landmænd fra bl.a. Belgien, Tyskland, Frankrig, Holland og Litauen var i går med til en protestaktion mod EU, skriver Ekstra Bladet. Landmændene sprøjtede et ton mælkepulver ud over EU’s rådsbygning i Bruxelles i protest mod en ny plan, der ifølge landmændene vil presse mælkepriserne ned. BT skriver skriver, at aktionen fandt sted samtidig med et møde mellem EU’s landbrugsministre. EU-Kommissionen vil ifølge BT gradvist sælge ca. 22.000 ton mælkepulver fra medlemslandenes overskudslagre. ”For mange producenter er situationen i stigende grad et spørgsmål om overlevelse,” siger Sieta van Keimpema, næstformand for de europæiske mælkeproducenter.
Kilder: BT, s. 21; Ekstra Bladet, s. 19; Metroxpress, s. 9
Retlige anliggender: Politiet får færre data om kriminelle
EU-Domstolen afgjorde kort før jul, at lagring af teleoplysninger skal begrænses så vidt som muligt, skriver Politiken. Dette har Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) nu erklæret, at regeringen er nødt til at acceptere og implementere. Indtil nu har teleselskaberne haft pligt til at lagre alle oplysninger, som politiet så har haft adgang til via en dommerkendelse, hvorved man har haft adgang til, hvem en mistænkt har talt med og hvor de har opholdt sig. Politiet har tidligere udtalt, at det er vigtigt i opklaringer af sager, og tænketanken Justitias direktør, Jacob Mchangama, erkender også, at dommen kan gøre livet lettere for kriminelle.
Kilde: Politiken, s. 5
Retlige anliggender: Domstole skal vise større mod
Danske eksperter har på det seneste kritiseret Den Europæiske Menneskeretsdomstol for at gå for langt for at beskytte kriminelle udlændinge, men kritikken kunne dog også været rettet mod den danske Højesteret i sagen om Gimi Levakovic, skriver Ole Gjems-Onstad, professor dr. Jur. i Jyllands-Posten. I sagen om at udvise den stærkt kriminelle Levakovic lagde Højesteret afgørende vægt på tre domme fra Strasbourg og én fra EU-Domstolen, men de domme var op til 12 år gamle. Og her kunne Højesteret have udvist større mod, mener Gjems-Onstad.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 16
Sikkerhedspolitik: Putin og Orban i atomromance
En atomaftale mellem Rusland og Ungarn, hvor Rusland hjælper med at finansiere et kraftværk i Ungarn, kan være på vej, og det møder kritik af EU, skriver Jyllands-Posten. I 2015 igangsattes en undersøgelse, fordi EU-Kommissionen ikke mente, at opgaven havde været udbudt. Undersøgelsen blev dog opgivet året efter. Konkurrencekommissær Margrethe Vestager besluttede ligeledes at undersøge, om Ungarn får ulovlig statsstøtte. Analytiker ved Study of Democracy Martin Vladimirov påpeger derudover, at forholdet mellem Putin og Ungarns Orban potentielt kan få underminerende betydning for EU.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 2
Sikkerhedspolitik: DF kritisk over for FE
Dansk Folkepartis forsvarsordfører Marie Krarup kritiserer i et interview Forsvarets Efterretningstjenestes (FE) årlige risikovurdering for at dæmpe faren for islamisk terrorisme, skriver Jyllands-Posten. FE har sat Rusland som nummer et, og det er Krarup ikke enig i. Berlingske skrev sidste år, at Krarup havde fået en fast læserskare i russiske statsmedier. En af hendes artikler kom på de russiske væbnede styrkers tv-kanal, og hed ”Dansk politiker fortæller om ’EU's elitepropaganda-soldater’, der kæmper mod Rusland.” og handlede om EU-embedsmænd, der var kritiske overfor Rusland. Krarup er også kritisk over for EU’s Task Force StratCom, der fokuserer på russisk misinformation.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 6
Udvidelse: Tyrkiet skal ikke være medlem af EU, mener DF
Kenneth Kristensen Berth, MF og EU-ordfører for Dansk Folkeparti, skriver i et debatindlæg i Ekstra Bladet, at Tyrkiet aldrig skal være medlem af EU. Udrensningen af politiske modstandere siden militærkuppet viser, at præsident Erdogan overtræder helt basale friheds- og menneskerettigheder, lyder det. Berth mener derfor, at det var positivt, da EU-Parlamentet i november stemte for at sætte optagelsesforhandlingerne med Tyrkiet på pause. Det undrer samtidig Berth, at Venstre og Socialdemokratiet ikke ville støtte et lignende forslag i Folketinget, selvom de støttede forslaget i EU-Parlamentet.
Kilde: Ekstra Bladet, s. 22
Detaljer
- Publikationsdato
- 24. januar 2017
- Forfatter
- Repræsentationen i Danmark