Dagens EU-tophistorie
EU har brug for flere penge
Flere medier skriver, at det bliver dyrere at være medlem af EU i fremtiden som følge af Brexit. Politiken fortæller, at EU-Kommissionen skal øge EU's budget fra 2020 og frem. På en konference om EU's flerårlige budgetrammer efter 2020 fortalte EU-præsident Jean-Claude Juncker, at han ikke mener, at det vil være realistisk som hidtil at holde budgettet under 1 procent af bruttonationalindkomst. Finansminister Kristian Jensen (V) holder fast i sin modstand mod at øge EU's budgetter. ”Det nytter ikke noget, at Danmark skal bidrage mere, når EU bliver mindre. Når EU bliver mindre, skal budgetterne også blive mindre,” siger Kristian Jensen. Jyllands-Posten skriver, at den britiske premierminister Theresa May søger at styrke sin regering i forbindelse med forhandlingerne med EU. I et debatindlæg i Jyllands-Posten skriver professor emeritus Bent Jensen: ”Europa er i færd med at begå selvmord. Eller i det mindste har dets ledere besluttet at begå selvmord. Om de europæiske folk vil acceptere dette, er selvfølgelig en anden sag.”
Kilder: Politiken, s. 2; Børsen, s. 20; Ekstra Bladet, s. 5; Information, s. 5; Jyllands-Posten, s. 13, 19; MetroXpress, s. 10
Andre EU-historier: Prioriterede emner
Konkurrence: EU vil tække IT dominans
Politiken fortæller, at verdens fem største IT firmaer dominerer i en sådan grad, at de udgør en trussel mod demokratiet. EU- kommissær Margrethe Vestager er en af kritikerne, der mener, at de store tech-giganter er en trussel mod demokratiet. ”Profilerne bruges til markedsføring, og det vil de fleste mene, er ret uskyldigt. Det bliver mindre uskyldigt, når de bliver brugt til politiske budskaber. Vi ser en meget målrettet politisk kommunikation, der går direkte ind i den private sfære. Det udfordrer hele vores demokrati, der bygger på, at debatten finder sted i det offentlige rum,” siger Margrethe Vestager.
Kilde: Politiken, s. 1-2
Migration: EU kæmper en evig kamp mod migration
Flere medier taler om EU´s kamp for at dæmme op for migrationsbølgen. Berlingske skriver, at flygtninge og migranter står i centrum, når Tysklands CDU og CSU i denne uge mødes med de tyske socialdemokrater for at nå til enighed om et regeringsgrundlag. Mere end to år efter flygtningekrisen er en række europæiske lande klar til at gå stadigt længere for at undgå migranter og flygtninge. BT fortæller, at lørdag erkendte Udlændingeministeriet, at en dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, kan få betydning for Danmarks udvisning af syge udlændinge. Jyllands-Posten skriver, at internationale organisationer advarer mod fremmedhadet i EU's nye formandsland, Bulgarien, hvor et fremtrædende medlem af regeringen har kaldt romaer for »undermennesker«.
Kilder: Berlingske, s. 10, 10-11; BT, s. 6-7; Information, s. 9; Jyllands-Posten, s. 12
Andre EU-historier
Klima: EU skal gå forrest i klimakampen
I et debatindlæg på Altinget skriver, Jacob Hartvig Simonsen Direktør, Dansk Affaldsforening: ”Det foreløbige kompromis om EU-pakken, der kom kort før jul, indeholder mange gode ting.
Vi skal være glade for ethvert skridt i den rigtige retning, og vi glæder os sammen med flere miljøorganisationer over, at procentsatserne for genanvendelse af affald fra husholdninger og lignende affald fra andre kilder strammes. Der skal ikke være tvivl om, at Dansk Affaldsforening ønsker mere genanvendelse og ønsker en ambitiøs udviklingsretning for Danmark og EU. Det gør vi, fordi god affaldshåndtering - herunder genanvendelse - har positive miljø-, klima- og ressourcemæssige effekter. Det er den rigtige retning.”
Kilde: Altinget
Institutionelle anliggender: EU giver unge mulighed for at rejse rundt i Europa
Politiken fortæller, at til sommer kan tusinder af teenagere komme på rejse, lige hvorhen i Europa de vil, uden at skulle betale en krone for togbilletten. Det vil styrke Europa, siger tilhængere. Modstandere kalder det for pengespild. Interrail var populært blandt Europas unge fra 1970'erne til 1990'erne, men i takt med at prisen på flyrejser er faldet, har færre valgt togrejsen. Det kan EU-initiativet nu lave om på.
Kilde: Politiken, s. 7
Institutionelle anliggender: Bulgariens fremmehad står for skud i EU
Jyllands-Posten skriver, at Medlemmer af Europa-Parlamentet vil bruge Bulgariens EU-formandskab til at piske en fremmedfjendsk regering. Når Bulgarien det kommende halve år sidder for bordenden som formand for EU, vil landets ministre blive mødt med en byge af kritik for det fremmedhad og den diskrimination, der kendetegner landets regering. Det har på forhånd gjort EU-Kommissionen bekymret, og flere medlemmer af Europa-Parlamentet tilslutter sig kritikken. ”Det er en enorm udfordring, at den slags værdier er fremherskende i et EU-land og tilmed i formandskabet,” lyder det fra det danske medlem af parlamentets udvalg for borgerrettigheder, Morten Helveg Petersen (R).
Kilde: Jyllands-Posten, s. 1
Udenrigspolitik: Kina vil Europa
Politiken skriver, at står det til præsident Emmanuel Macron, kommer Kina og Frankrig i de kommende år til at stå i spidsen for kampen mod global opvarmning. Det var budskabet i præsidentens første tale mandag i Xi'an under et tre dage langt besøg, der langtfra bliver det sidste. ”Jeg har tænkt mig at besøge Kina mindst en gang om året,” lød det fra præsident Macron, og der er ingen tvivl om, at han er velkommen i Kina. Kineserne håber på fransk støtte til genskabelsen af den såkaldte Silkevej, som for 700 år siden forbandt Riget i Midten med Europa.
Kilde: Politiken, s. 9
Institutionelle anliggender: Bulgarien har førertrøjen
På Altinget kan man læse, at i de kommende seks måneder skal det fattigste og ifølge organisationen Transparence International mest korrupte land i EU således stå i spidsen for presserende EU-opgaver som nytænkningen af det fælles asylsystem og arbejdet med det digitale indre marked. Samtidig skal fundamentet for de indledende forhandlinger om EU's næste budget støbes.
Og så skal der på bulgarsk initiativ tages nye skridt mod et tættere samarbejde mellem Balkan og EU.
Kilde: Altinget
Interne anliggender: Østrig vil indeksere børnepenge for EU-borgere
Altinget skriver, at den nye østrigske kansler, Sebastian Kurz, ønsker at indeksere børnepenge givet til EU-arbejdstagere, hvis pengene sendes ud af landet. Det betyder, at EU-borgere, der arbejder i Østrig, men har børn et andet sted, vil få enten flere eller færre penge til dem, alt efter om leveomkostningerne er højere eller lavere i det land, barnet bor i.
Dermed går østrigerne enegang på et område, som har været den danske regerings mærkesag i flere år.
Kilde: Altinget
Detaljer
- Publikationsdato
- 9. januar 2018
- Forfatter
- Repræsentationen i Danmark