Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Supplerende information26. juli 2018Repræsentationen i Danmark7 min læsetid

Torsdag den 26. juli

Tophistorier

Juncker prøver at tale fornuft med Trump
Flere medier skriver om konsekvenserne af en kommende handelskrig mellem EU og USA, og EU´s forsøg på at undgå en eskalering. Børsen skriver, at der er ingen tegn på, at den amerikanske præsident Donald Trump viger fra sin aggressive handelspolitik. Siden juni har Trump truet med at hæve tolden på import af biler og bildele fra EU til 20 procent, og han har varslet en afgørelse i august. Derfor var onsdagens møde mellem Trump og EU-Kommissionens formand Jean-Claude Junckeraf mange betragtet som EU's sidste chance for at tale den amerikanske præsident lidt til ro. “Junckers eneste formål med turen er at nedtrappe situationen,” siger Danae Kyriakopoulou, cheføkonom i den London-baserede tænketank OMFIF, om mødet. EU frygter dog en eskalering og forbereder ifølge handelskommissær Cecilia Malmström et modsvar til biltolden til en værdi af 20 milliarder euro. De seneste dage har både Trump og USA's finansminister Steven Mnuchin varmet op til, at diskussionerne mellem EU og USA måske kan føre til en handelsaftale, der helt afskaffer told, subsidier og andre handelsbarrierer. Jyllands-Posten beskriver hvordan markederne har reageret på udsigten til en handelskrig. Dagens helt store fokuspunkt var mødet mellem USA's præsident, Donald Trump, og EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker. De skulle efter dansk børslukning mødes i Washington for at diskutere samhandel og prøve at undgå en ny omgang ekstratold, efter at USA allerede tidligere har indført ekstratold på import af europæisk stål og aluminium.
Børsen, s. 14-15, 18, 21, 24; Jyllands-Posten, s. 16; Berlingske, s. 13 (26.07.2018)

Prioritede historier

Kina anklages for at ville splitte EU
Information skriver, at der er stadig flere tegn på, at EU-nationer er klar til at tækkes Kina politisk til gengæld for investeringer. Situationen i Tjekkiet har været med til at intensivere en europæisk nervøsitet over, at Kina bruger sin enorme økonomiske muskel til at udøve politisk indflydelse i Europa og er med til at så splid og uenighed i EU. Ifølge Mercator Institute, en uafhængig tænketank med fokus på Kina, så har ”Kinas kommunistparti på det seneste udvidet sin indsats for at udøve indflydelse på Europas politiske og økonomiske elite” med det formål at promovere sine autoritære idealer. Jyllands-Posten beretter, at i fredags beskyldte Trump Kina og EU for at »”manipulere med deres valuta og rente” i et forsøg på at undergrave amerikanske producenters konkurrencedygtighed.
Information, s. 8-9; Jyllands-Posten, s. 10-11, 16 (26.07.2018)

Europa kæmper mod flygtningestrømmen
I et debatindlæg i Politiken, skriver Poul Nielson (S), forhenværende minister og EU-kommissær: ”Ved folkeafstemningen i 2015 bedyrede regeringen og oppositionen, at indvandrerpolitikken uanset alle diskussionerne om retspolitikken ville være et rent dansk anliggende, som vi selv bestemmer over. Samtidig blev det understreget, at der naturligvis kun ville kunne findes en løsning på det problem i en fælles EU-politik. Denne himmelråbende selvmodsigelse bidrog utvivlsomt til, at det blev et nej. […] Socialdemokratiets fra nogle sider roste store udspil såvel som statsministerens initiativer spiller på begge heste: Helst bør der besluttes noget bindende i egentligt EU regi. Det er jo det eneste, der kan håndhæves.” Altinget fortæller, at i går præsenterede EU-kommissionen sit udspil til, hvordan situationen med modtagelsen af migranter i lejre inden for EU's grænser kan løses. I udspillet forsøger EU-kommissionen at lokke EU-landene med 45.000 kroner per migrant, som et givent medlemsland vil tage imod. Berlingske beskriver hvordan regeringens mange indgreb har bragt asylantallet ned. Som konsekvens har regeringen næsten 100 gange strammet udlændingepolitikken, siden blå blok overtog magten på Christiansborg i 2015. EU har lavet aftaler med Tyrkiet for at bremse flygtningestrømmen. Og grænsebomme er blevet smækket i hos flere lande, så det er blevet sværere at bevæge sig op gennem Europa.
Politiken, s. 8; Berlingske, s. 4; Altinget (26.07.2018)

Finansielle anliggender

ECBs politik har virket
Børsens lederskribent, Steen Bocian, skriver i Børsen Mener blandt andet: ”Selvom de europæiske økonomier ikke buldrer frem, har vi et solidt opsving. Ikke alle problemer er løst, hvilket vi senest så i relation til den nye italienske regering, men Draghis nye kurs gjorde en markant forskel. At Europa trods alt fik samlet sig politisk om euroen gør også, at der er grund til at forvente, at fremtidige problemer kan løses. Euroen er ikke perfekt, men det var tiden inden euroen bestemt heller ikke. Dengang satte konkurrerende devalueringer og overbudspolitik dagsordenen. Det er vi i nogen grad sluppet af med. Forløbet op til 2012 er en god lektie. […] Centralbanken har signaleret vejen frem. Fra september neddrosles ECB's opkøbsprogram yderligere, og næste år stopper det. Renten vil være uændret lav mindst et år frem.”
Kilde. Børsen, s. 2 (26.07.2018)

Institutionelle anliggender

Bare briterne kunne få lov at fortryde
I et debatindlæg i Berlingske skriver, Torben Steno, radiovært på Radio24syv: ”Nu hvor konsekvenserne er gået op for alle, har mange fortrudt, at de brugte deres stemme på at protestere mod establishment og London, mens de glemte det EU, som ellers har finansieret byfornyelse i Middlesbrough, Titanic-havnefronten i Belfast og Fredsbroen i Londonderry. Gid briterne fik lov at tage en fortrydelsespille, ligesom vi gjorde i 92.”
Berlingske, s. 26 (26.07.2018)

Strasbourg malker danske skatteborgere
Ekstra Bladet har gennemgået priserne for hotelovernatningerne i Strasbourg i ugen før og ugen efter, at det er EU-uge, og i gennemsnit viser det sig, at hotelpriserne er 25 procent højere, når skatteborgerne sender parlamentet til Frankrig. Wouter Wolfs, der forsker i EU-administrationen ved Leuven Universitet, er kritisk over for flytteordningen. ”Det er et gammelt problem. Det er en kendt problemstilling, at priserne i Strasbourg er højere, når Europa-Parlamentet har sine sessioner. Såvel parlamentarikerne som deres medhjælpere får tilskud, så det er ikke et problem for dem,” siger han. Rina Ronja Kari, der er parlamentariker for Folkebevægelsen mod EU, er forarget. Hun mener, at Strasbourg bør droppes.
Ekstra Bladet, s. 20 (26.07.2018)

Interne anliggender

Italien har stor indflydelse på EU
I en risikokommentar i Jyllands-Posten, skriver Peter Lundgreen, direktør, det udafhængige rådgivningsfirma Lundgreen’s Capital, blandt andet: ”Italiens fremtidige betydning i EU bør ikke undervurderes, for når Storbritannien forlader EU næste år, bliver Italien en klar nummer tre inden for EU målt på BNP. Den italienske økonomi er faktisk mere end 40 procent større end nummer fire, som bliver Spanien. For den samlede økonomi, specielt i eurozonen, betyder det noget, hvis Italien fortsætter med at halte bagefter andre økonomier. Politisk har det også en konsekvens, da EU og eurozonen bliver sværere at styre, hvis det tredjestørste land simpelthen følger sin egen dagsorden, hvilket igen øger nervøsiteten i finansmarkederne.”
Jyllands-Posten, s. 12 (26.07.2018)

Klima

EU skal inddrages i Nord Stream 2-sagen
Børsen skriver, at i EU-Parlamentet har de allerede gjort deres stilling op. Et flertal stemte i marts for at ændre af det såkaldte gasdirektiv til også at omfatte rørledninger fra tredjelande som den russiske Nord Stream 2. Derfor går parlamentsmedlem, forhandler og ordfører på gasdirektivet Morten Helveg Petersen (R) nu og venter på, at EU-Rådet tager stilling til sagen. ”Rådet kan ikke blive ved med at udskyde det på ubestemt tid, og jeg har en forventning om, at de kommer ud af busken. Men det kører på de helt høje nagler hernede. Vi har netop haft det nye østrigske formandskab i en slags samråd om, hvordan de vil håndtere gasdirektivet. Det er geopolitik på den helt store klinge,” siger Morten Helveg Petersen.
Børsen, s. 28 (26.07.2018)

EU-Domstolen strammer genreglerne for planter
Politiken fortæller, at flere fagfolk beklager en principiel dom fra EU-Domstolen. Den vil begrænse brugen af såkaldt genredigering af planter, også selv om de genetiske ændringer kunne forekomme naturligt. Hvis en plante er blevet forædlet ved hjælp af nye genteknikker, skal den være omfattet af EU's tunge og dyre regelsæt for godkendelse af genmodificerede planter. Uanset om der er tale om ændringer i planten, som også kunne forekomme naturligt. Det har EU-Domstolen fastslået i en afgørelse, som har været imødeset med spænding. En af Danmarks førende forskere på området, professor Michael Broberg Palmgren fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet, er skuffet over dommen, som han finder ulogisk.
Politiken, s. 10 (26.07.2018)

EU: Bilfabrikanter snyder allerede forud for ny CO2-lovgivning
Jyllands-Posten skriver, at EU-Kommissionen har slået fast at i 2020 bliver CO2-målene til bilfabrikanter i Europa skærpet, men allerede nu har EU-Kommissionen fundet bevis for, at bilfabrikanter manipulerer bilernes CO2-tal i test. ”Vi kan ikke lide tricks,” konstaterer EU's klimakommissær, Miguel Arias Cañete. Af en fem siders briefing fra EU-Kommissionen med 114 datasæt fra bilfabrikanter fremgår det, at flere fabrikanter har ”konfigureret deres biler på sådan en måde, at tallene er blevet oppustet i forhold til WLTP-testen.”
Jyllands-Posten, s. 13 (26.07.2018)

Retlige anliggender

Polske protester mod bølge af love: Regering ønsker ubegrænset magt
Kristeligt Dagblad skriver, at Polens nationalkonservative regering beskyldes for at stække demokratiet, senest med gårsdagens vedtagelse af lov om udskiftning af højesteretsdommer. Nødvendigt opgør med arven fra kommunismen, mener regeringen. "Lov- og Retsfærdighedspartiet (PiS), forsøger grundlæggende at opnå ubegrænset magt," siger Andrzej Mendel-Nykorowycz, programkoordinator ved den europæiske tænketank European Council of Foreign Relations' kontor i Warszawa.
Kristeligt Dagblad, s. 5 (26.07.2018)

Detaljer

Publikationsdato
26. juli 2018
Forfatter
Repræsentationen i Danmark