Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Supplerende information27. juli 2017Repræsentationen i Danmark

Torsdag den 27. juli

EU i dagens aviser

27. juli 2017

Dagens EU-tophistorier

Institutionelle anliggender: Polens kamp er en frihedskamp
Flere dagblade har i dag fokus på Polens frihedskamp mod Europa. Jyllands-Posten skriver, at EU-Kommissionen gør klar til dramatiske skridt, hvis Polen fyrer højesteretsdommere. Sådan lød budskabet onsdag fra EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans. ”Hvis sådan et tiltag bliver udført, er kommissionen klar til med det samme at udløse artikel 7.1-proceduren,” sagde han. Artikel 7 omtales som atombombe-paragraffen, og den er aldrig brugt før, skriver Jyllands-Posten. Kristeligt Dagblad og BT skriver, at EU-Kommissionen giver Polen en måned til at svare på ny kritik af retsstaten. I Polen er retsstaten fortsat truet og det er bekymrende, at Polens præsident, Andrzej Duda ikke blokerede den lov, som giver den polske justitsminister mulighed for at fyre retspræsidenter for de regionale domstole i landet. Det skriver Berlingske. Børsen skriver, at EU-Kommissionen fortsat er dybt bekymret for retsstatsprincipperne i landet. Der har været store demonstrationer i Polen i protest mod ændringerne, og mandag afviste Duda to ud af fire retsreformer fra den polske regering. Efter Duda nedlagde veto mod en reform, der ville have sendt retssystemet flere år tilbage, lød der et lettelses suk. Det skriver Politiken. Dog er det for tidligt at glæde sig. Duda har kun 'vetoet' den lov, der reelt ville have medført afskedigelse af de polske højesteretsdommere og den lov, der afgørende ville have ændret sammensætningen af det råd, der udnævner dommere i Polen. Der er heller ingen der ved, hvad der kommer til at træde i stedet for de love, som Duda har afvist. Det skriver Politiken. I en kommentar i Berlingske skriver Søren Hviid Pedersen, højskolelærer, cand.scient.pol og ph.d., at ”EU er truslen mod den europæiske folkelige og nationale mangfoldighed og selvstændighed. Eksemplet med Polen er illustrativt. Et polsk folk, der demokratisk vil reformere domstolene og slippe af med dommere, der for manges vedkommende har en kommunistisk fortid, bør ikke kæmpe alene mod den nye besættelsesmagt. Vi lod polakkerne i stikken under Anden Verdenskrig. Lad os alle håbe, at det ikke sker denne gang. Det fortjener hverken polakkerne eller andre frie folkeslag i Europa.”
Kilder: Berlingske, s. 7, 26; BT, s. 11; Børsen, s. 7; Jyllands-Posten, s 10; Kristeligt Dagblad, s. 7; Politiken, s. 7

Klima: EU væbner sig mod USA-sanktioner
EU-Kommissions formand Jean-Claude Juncker advarede onsdag, efter Kommissionens ugentlige møde, at EU er klar til at handle hurtigt som svar på de nye amerikanske sanktioner mod Rusland, hvis de utilsigtet rammer Europa. Det skriver Berlingske og BT. ”Den amerikanske lov kan have utilsigtede ensidige virkninger, der har indflydelse på EU's interesser inden for energisikkerhed,” sagde Juncker. BT skriver, at EU anerkender, at de amerikanske politikere tager hensyn til en række af de europæiske bekymringer, men det er ikke godt nok. Børsen skriver, at nye sanktioner sår splid. I Polen er der glæde ved udsigten til nye, skrappere sanktioner mod Rusland, som måske sågar kan sætte bremserne i på Nord Stream 2-projektet. Tyskland derimod er modstander, fordi sanktioner også kan ramme Europa. Avisen skriver, at præsident Donald Trump også er i en kattepine, for hvis han godkender en ny skrappere sanktionskurs overfor Rusland, så ryger en stor del af hans plan om et bedre forhold til Putins Rusland. Hvis Trump nægter at skriver under, vil det være et angrebspunkt for kritikerne, der i forvejen beskylder Trump-kampagnen for at have samarbejdet med Rusland under sidste års valgkamp. Børsen skriver endvidere, at USA's planer om stærkere sanktioner mod Rusland, får tysk energigigant i offensive. "Europa kan ikke klare sig med gasleverancer på skib alene. Jeg appellerer derfor til alle parter om, at projektet ikke bliver en politisk kastebold, men at man derimod bevarer fokus på det at sikre energiforsyningen til folk i Europa," lyder det fra Unipers administrerende direktør Klaus Schäfer i en skriftlig kommentar.
Kilder: Børsen, s. 14, 15; Berlingske, s. 7; BT, s. 7

Andre EU-historier: Prioriterede emner

Migration: Blåstempling fra EU-Domstolen
Onsdag var Dimitris Avramopoulos, EU's migrationskommissær, en glad mand grundet en foreløbig blåstempling fra EU-Domstolen af EU's omstridte omfordeling af asylansøgere og fordi antallet af omfordelte asylansøgere satte rekord med cirka 3.00 i juni. Det skriver Berlingske i en analyse. ”Både Avramopoulos og resten af EU-Kommissionen har for længst erkendt, at tvungen omfordeling af asylansøgere er ren politisk gift, som kun skaber splittelse EU-landene imellem, der også er ødelæggende for EU-samarbejdet på andre områder;” skriver analysen. Jyllands-Posten skriver, at Polen og Slovakiet begge har klaget over EU's omfordelingskovte, som tvinger medlemslandene til at tage imod et bestemt antal flygtninge. Dog lød svaret fra EU-Domstolen, at kvoten står ved magt. Avisen skriver, at Ungarn også led et nederlag i EU-Kommissionen, da det onsdag blev besluttet, at Kommissionen vil gå videre til næste runde i sagen om den formelle traktatbrudsprocedur. Den retter sig også mod Polen og Tjekkiet, og handler om, at alle tre lande har undladt at overholde fordelingsaftalen og tage imod de flygtninge, EU har pålagt dem. Kristeligt Dagblad skriver, at Libyens regering giver Italien og dermed EU lov til at operere i libysk farvand. Italien kan dermed forhindre mange flere migranter i at krydse Middelhavet. En notits i Kristeligt Dagblad skriver, at EU-Domstolen i går sagde god for en praksis om, at asylsøgere godt må sendes tilbage.
Kilder: Berlingske, s. 12; Altinget, tirsdag; Jyllands-Posten, s. 10; Kristeligt Dagblad, s. 7

Andre EU-historier

Grundlæggende rettigheder: Burka og niqab strider imod alle mine værdier
Marcus Knuth, MF og integrationsordfører (V) skriver i en kommentar i Berlingske, at burka og niqab er indbegrebet af den værste form for kvindeundertrykkende islamisme. ”Derfor glæder det mig enormt, at EU Menneskerettighedsdomstolen for nylig blåstemplede Belgiens forbud mod burka og niqab. Det åbner nemlig for muligheden for et lignende forbud herhjemme i Danmark,” skriver han i avisen. Han forklarer, at nogle politikere har frygtet, at et nationalt burka- og niqabforbud ville stride mod internationale konventioner, men set i lyset af EU-dommen ved vi nu, at den ikke gør det. ”Faktisk siger EU-Domstolen, at et forbud er ”en nødvendighed i et demokratisk samfund,” skriver han i kommentaren.
Kilde: Berlingske, s. 23

Institutionelle anliggender: Den britiske økonomi voksede kun halvt så hurtigt som sidste år
Berlingske skriver, at det første estimat for væksten i Storbritannien i andet kvartal blev offentliggjort onsdag og tallet viste, at den britiske økonomi voksede med 0,3 procent. ”Væksten i Storbritannien har nu været svag i to kvartaler i træk, og det er derfor mere sikkert at konstatere, at væksten rent faktisk er aftaget i Storbritannien,” skriver Mikael Olai Milhøj, senioranalytiker i Danske Bank, i en kommentar. Hovedforklaringen er, ifølge Milhøj, at det svage pund i kølvandet på briternes beslutning om at stemme sig ud af EU har medført stigende importpriser, der nu slår igennem ude i butikkerne i form af højere priser.
Kilde: Berlingske, s. 13

Konkurrence: Kartelefterforskning i den tyske bilindustri
Ifølge Berlingske hober problemerne sig op for den tyske bilindustri, der nu må slås med en kartelefterforskning. I en kortfattet meddelelse har EU's konkurrencemyndigheder, der ledes af den danske kommissær Margrethe Vestager, bekræftet, at man efterforsker det mulige kartel mellem bilproducenter. Avisen skriver, at hvis EU-Kommissionen kommer til den beslutning, at der er blevet samarbejdet, så har bødestraffene det med at være høje i den slags sager.
Kilde: Berlingske, s. 6

Udenrigspolitik: Vil stoppe Kinas opkøbsfest i EU
EU-Kommissionen mener, at der skal lægges bånd på kinesiske opkøb af virksomheder i vigtige strategiske sektorer. De er nu på vej med screeningsprocedurer. Det skriver Børsen. Tiltaget ventes som en del af Kommissionens formand Jean-Claude Junckers tale om EU's tilstand i september. "Der virker til at være forskellige opfattelser af, hvad problemet er. Nogen siger, at der er sikkerhedsmæssige aspekter - og det har jeg let ved at forstå. Nogen siger, at det er et problem, hvis tredjelande opkøber højteknologiske virksomheder. Og hvis det er et problem, så skal vi spørge, hvem der skal gøre noget ved det og hvad," siger EU-Kommissionens næstformand Jyrki Katainen til Børsen.
Kilde: Børsen, s. 15

Sikkerhedspolitik: Lykketoft: ”Trump har sået tvivlen i NATO”
Tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft mener, at det er utrygt både at have en russisk og en amerikansk præsident, som man ikke kan regne ud. Det skriver Information. Lykketoft mener ikke, at det er muligt at lave ordenlige aftaler med Putins Rusland, uden af der er sammenhold i NATO. Det håber han, at USA vil erkende – også under Trump. ”Jeg tror, at der både før og efter Trump - og forhåbentligt også under Trump - er kræfter, der vil være i stand til at forklare, at det er også er i USA's egen interesse, at musketéreden er klar. Man kan ikke lave aftaler med Rusland, der er ordentlige, uden det sammenhold i NATO,” siger han til avisen.
Kilde: Information, s. 6-7

Detaljer

Publikationsdato
27. juli 2017
Forfatter
Repræsentationen i Danmark