Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Supplerende information6. juli 2017Repræsentationen i Danmark6 min læsetid

Torsdag den 6. juli

EU i dagens aviser

6. juli 2017

Dagens EU-tophistorier

Udenrigspolitik: Verdens ledere forsøger at finde deres ben i Trump-æraen
G20 topmødet finder sted i weekenden, og i dagens aviser centrerer mange af historierne sig om Trump, og den usikkerhed han bringer til mødet. I Berlingske kan man blandt andet læse om tvivlen, der lurer hos de europæiske ledere i forhold til G20 mødet, og uvisheden til mødets dagsorden. Trump laver nemlig gerne aftaler udenfor traditionerne. Det fremgår tydeligt af hans besøg i Polen, som er planlagt forud for G20 mødet, og dermed er et klart brud på traditionerne. Det fremgår af både Jyllands-Posten og Berlingske. Som Information skriver, så bliver det også spændende at se hvad der sker, når præsident Trump og præsident Putin mødes på sidelinjen under topmødet, for her vælger han at tage mødet uden at have forberedte talepunkter med. Et af de store emner på mødet er frihandel, og som Børsen skriver, så er traditionerne også brudt her, for det er ikke længere Vesten mod resten, og som det yderligere fremgår af avisen, så har usikkerheden betydet at EU og Japan har fremskyndet et samarbejde på området, forud for topmødet. Også klimaet er et stort emne, og som MetroXpress så fint udtrykker det. ”Det kan slå gnister på et højspændt G20-møde”. At det kan blive uroligt indenfor murene er en ting, men som Jyllands-Posten fortæller, så vækker kæmpe store demonstrationer af sortklædte autonome demonstranter også bekymring. En bekymring der mødes af en politistyrke på omkring 20.000 mand. Som Kristeligt Dagblad fortæller, så er det særligt den voksende ulighed, som trækker demonstranter til.
Kilder: Berlingske, s.8-9; Børsen, s. 15; Information, s. 10-11; Jyllands-Posten, s. 8, 10-11; Kristeligt Dagblad, s. 1; MetroXpress, s. 8, 10

Migration: Migrantkrisen klæder EU helt af – igen
Migrantkrisen fylder i dagens medier, og i dagens udgave af Politiken, kan man læse en artikel om den fortvivlende situation, som konstant mødes af lappeløsninger fra EU´s side. Avisen henviser blandt andet til en såkaldt aktionsplan, som er udarbejdet af EU-Kommissionen, der handler om at sende migranter hjem igen. Ikke mindst absurd, fordi den centrerer om en aftale med Libyen. En strategi der møder kritik fra Amnesty International, som man kan læse i Information og Berlingske. Det er EU´s brug af den libyske kystvagt, i bestræbelserne på at bremse flygtningestrømmen, som de mener har gjort situationen endnu farligere i Middelhavet. De mener kystvagten tjener på menneskesmuglingen. At det er et ømt emne, vidner det uformelle møde i Estland om, hvor EU landene skal forsøge at finde enighed om problemet. Som man kan læse i Politiken i dag, så er tonen hård mellem Italien og Østrig, for Østrig har udarbejdet en nødplan til at stoppe migrationen fra Italien til Østrig, og den indeholder lukning af Brennerpasset med militær magt. Imens kan man læse debatindlæg fra borgere i både Berlingske og Jyllands-Posten, hvor der stilles spørgsmålstegn ved det menneskelige i at afvise folk, og endda efterlade dem til druknedøden.
Kilder: Politiken, s. 7, 9; Berlingske, s. 10, 27; Information, s. 7; Jyllands-Posten, s. 18

Andre EU-historier: Prioriterede emner

Naboskabspolitik: Regering har ignoreret industriens frygt for paskaos
Fra 7. oktober tager nye drastiske krav til paskontrol effekt, og det frygter luftfartsindustrien kan blive et problem, skriver Politiken i dag. Det er en ændring af det såkaldte Schengen-kodeks, som betyder at EU-borgere og danskere skal have skannet deres pas og tjekkes i registre, når de krydser de ydre grænser i Schengen. Dansk Industri, SAS og Københavns Lufthavn har appelleret om en udsættelse af stramningen, men regeringen har ikke reageret på appellen. Men, som det fremgår af BT og MetroXpress, så er det dog kun de store lufthavne, som frygter problemer, mens de mindre lufthavne i provinsen tager det mere afslappet.
Kilder: Politiken, s. 5; BT, s. 22; MetroXpress, s. 4

Andre EU-historier

Institutionelle anliggender: Juncker fortryder sin svada mod EU-Parlamentet
Tirsdag brugte EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, hårde ord mod EU-Parlamentet, og som man kan læse i både Berlingske og MetroXpress i dag, så fortryder han sit ordvalg allerede onsdag.
Kilder: Berlingske, s. 14; MetroXpress, s. 2

Interne anliggender: Sådan kan briterne holde ryggen rank under Brexit
Valgkampen i Storbritannien faldt ikke ud som premierminister Theresa May havde håbet, og som man, i et debatindlæg af Sir Nigel Sheinwald, seniorrådgiver hos Rasmussen Global, kan læse i dagens udgave af Berlingske, så bliver topmødet G20 ikke den demonstration i autoritet, som hun havde håbet på. Hendes forhandlingsevne er svækket, og mange vil nok se hende som en reduceret skikkelse, som avisen skriver. Han mener, at forhandlingerne kan styrkes ved at acceptere en længere periode til gennemførelse af skilsmissen, og at udvise større fleksibilitet i forhandlingerne.
Kilde: Berlingske, s. 12

Udenrigspolitik: Wintershall sælger sig selv og Europa til russerne
I et debatindlæg i Børsen kan man i dag læse Steen Møller, cand.polit., lange ud efter Tysklands største internationalt aktive producent af råolie og naturgas, Wintershall. Han mener, at Wintershall glemmer de mange politiske aspekter af den såkaldte Nord Stream 2, i kampen for at tjene penge. Han mener ledningen kommer til at gå ud over Ukraine, som har trodset Rusland til fordel for Vestens demokratier.
Kilde: Børsen, s. 2

Finansielle anliggender: Bange for bank
Ekstra Bladet bringer i dag en leder, hvor politikernes måde at forvalte borgernes ret til at stemme i forbindelse med EU, revses. Listen er lang over politikeres anbefalinger, som ikke blev fulgt af borgerne, og nu er spørgsmålet så kommet til banktilsyn. Et spørgsmål, som Ekstra Bladet tvivler på bliver lagt ud til borgerne, men som de beder sendt til afstemning. De mener ikke danskerne vil stemme for fuldt EU banksamarbejde, selvom politikerne sandsynligvis vil true med fortabelse, hvis det ikke sker.
Kilde: Ekstra Bladet, s. 36

Finansielle anliggender: Global jagt gået ind på BNP-vækst
I en kommentar i Jyllands-Posten i dag af Peter Lundgreen fra Lundgreen´s Capital, kigges på blandt andet Tyskland, USA og Frankrigs jagt på vækst på bruttonationalproduktet. Væksten i BNP er ikke prangende, men særligt den kommende tyske valgkamp, kan flytte på tingene mener han. Men usikkerheden ligger blandt andet i dispositionerne hos Den Europæiske Centralbank, for ændrer de på pengepolitikken, så vil det nok dæmpe økonomien i visse sektorer, skriver han.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 12

Handel: Qatar-krise kan give muligheder for dansk eksport
I dagens udgave af Jyllands-Posten, kan man læse en risikoanalyse af Ane Juul Jonsson, senioranalytiker hos EKF, hvor hun kigger på de potentielle eksportmuligheder, der ligger i den nuværende krise i Qatar. Landet er udsat for en handelsblokade af Saudi-Arabien, Bahrain, Emiraterne og Ægypten, som har blokeret adgangen til Qatar fra både luften, vandet og til lands. Landet er dybt afhængig af import, og når det nu skal forsyne sine 2,2 millioner indbyggere, så kan det blive nødvendigt at søge nye leverandører, og her øjner Danmark en chance.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 10

Sundhed: Større indsats mod epidemier
I MetroXpress kan man i dag læse en kort notits om kampen mod epidemier som tuberkulose, hiv og hepatitis C. Europa-Parlamentet mener EU skal gå langt for at stoppe spredningen, og vedtog i går en resolution med en opfordring til EU-Kommissionen om at rykke på sagen.
Kilde: MetroXpress, s. 11

Finansielle anliggender: Nordiske fagbevægelsers opråb: Ulighed gøder populismen
Altinget bringer i dag et debatindlæg af de tre fagforeningsformænd for henholdsvis LO, Akademikerne og FTF, hvor fokus er på økonomisk lighed. Norden er ifølge formændene et eksempel på at økonomisk vækst og konkurrenceevne kan gå hånd i hånd med høj økonomisk lighed, og de mener at ulighed, er en dårlig forretning, men populismen kan splitte samfundet og resultere i protektionisme, mener de.
Kilde: Altinget

Detaljer

Publikationsdato
6. juli 2017
Forfatter
Repræsentationen i Danmark