Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Nyhedsartikel7. oktober 2020Repræsentationen i Danmark2 min læsetid

Tredje kontrakt om en vaccine mod covid-19 underskrevet...

Kommissionen har godkendt en tredje kontrakt med en lægemiddelvirksomhed, Janssen Pharmaceutica NV, et af Janssen Pharmaceutical Companies under Johnson & Johnson.

EU-strategi for covid-19-vacciner

Når vaccinen har vist sig at være sikker og effektiv mod covid-19, giver kontrakten EU-landene mulighed for at købe vacciner til 200 millioner mennesker. De vil også have mulighed for at købe vacciner til yderligere 200 millioner mennesker.

EU-landene kan også beslutte at donere vaccinen til lav- og mellemindkomstlande eller omdirigere den til andre europæiske lande.

Kommissionen har allerede indgået en kontrakt med AstraZeneca og med Sanofi-GSK, og den har afsluttet indledende forhandlinger med CureVac, BioNTech-Pfizer og Moderna.

Janssens covid-19-vaccinekandidat udnytter AdVac®-teknologiplatformen, der også blev brugt til at udvikle og fremstille Janssens nyligt godkendte ebolavaccine og kandidaterne til zika-, RSV- og hiv-vacciner. Vaccinekandidaten er allerede i fase III i de kliniske forsøg.

Kommissionens beslutning om at støtte denne vaccine er baseret på en solid videnskabelig vurdering, den anvendte teknologi, virksomhedens erfaring med vaccineudvikling og dens produktionskapacitet til at levere til hele EU.

Baggrund

Den 17. juni fremlagde Europa-Kommissionen en europæisk strategi for at fremskynde udviklingen, fremstillingen og anvendelsen af effektive og sikre vacciner mod covid-19. Til gengæld for retten til at købe et bestemt antal vaccinedoser inden for en given tidsramme finansierer Kommissionen nogle af de startomkostninger, som vaccineproducenter står over for, gennem aftaler om forudgående indkøbsforpligtelse. Finansieringen betragtes som en udbetaling for de vacciner, der faktisk vil blive købt af medlemslandene.

Eftersom de store omkostninger og den høje fejlrate gør det risikabelt at investere i en vaccine mod covid-19, muliggør disse aftaler, at der foretages investeringer, som sandsynligvis ikke var sket ellers.

Europa-Kommissionen er også fast besluttet på at sikre, at alle, der har brug for en vaccine, vil få adgang til en — ikke kun herhjemme, men over hele verden. Ingen kan være helt trygge, før alle er sikre. Det er grunden til, at den har mobiliseret næsten 16 mia. EUR siden den 4. maj 2020 som led i den globale indsats for bekæmpelsen af coronavirus — den globale indsats for universel adgang til test, behandlinger og vacciner mod coronavirus og den globale genopretning — og har bekræftet sin interesse i at deltage i COVAX-faciliteten for lige adgang til økonomisk overkommelige covid-19-vacciner overalt i verden. Som led i en Team Europe-indsats har Kommissionen annonceret et bidrag på 400 mio. EUR til sikkerhedsstillelse som støtte til COVAX og de tilgrundliggende mål i forbindelse med den globale indsats for bekæmpelsen af coronavirus.

Detaljer

Publikationsdato
7. oktober 2020
Forfatter
Repræsentationen i Danmark