14/10/2016
Der har i svenske og danske medier verseret en misforståelse om, at gløgg, som vi alle kender og (nogle) elsker det, skulle forbydes eller ikke længere være tilladt.
Misforståelsen er opstået, fordi der er et forslag om en gennemførelsesretsakt, der skal beskytte forbrugerne bedre, forhindre uvederhæftig praksis og sikre fair konkurrence mellem producenterne.
Forslaget ændrer på ingen måde de nuværende regler for gløgg.
Starkvinsglöggs, vinglöggs og spritglöggs nuværende produktionsmetoder og mærkning er på ingen måde blevet ændret.
Definitionen, produktionsmetoderne og mærkningen af disse produkter har været den samme, lige siden Sverige indførte dem i sin tiltrædelsesakt, da Sverige i 1995 tiltrådte EU. Der har ikke været nogen ændringer vedrørende disse produkter siden da.
Vi er overraskede over mediernes beretninger, og vi vil gerne præcisere en række punkter, der fremstår forkert:
• Svenske producenter kan naturligvis blive ved med at producerer deres drikkevarer på traditionel vis.
• Reglerne for starkvinsglögg, der har eksisteret i lang tid, forbyder IKKE brugen af destillater afledt af andre landbrugsprodukter end vindruer, såsom rom eller whisky.
• Og de forhindrer bestemt IKKE, at sådanne produkter kan kaldes "Glögg", så længe den relevante varebetegnelse fremgår af etiketten.
• Definitionen af "vinglögg" tillader ikke, at der tilføjes anden alkohol end vin, og sådan har det været lige siden Sverige tiltrådte EU. Reglerne er ikke blevet ændret. (Akten vedrørende Østrigs, Sveriges og Finlands tiltrædelse C 241, s. 127, 29.8.1994.)
• Definitionen af "starkvinsglögg" tillader, at man tilføjer alkohol eller destillater, ikke blot fra vindruer, men ethvert destillat fra landbrugsprodukter, selv om denne mulighed ikke eksplicit var angivet i tiltrædelsesakten. Denne definition er heller ikke blevet ændret.
Vi har set en række beskyldninger i Sverige, der simpelt hen er forkerte:
• Kommissionen insisterer i tekstudkastet IKKE på, at gløgg kun kan baseres på rød- eller hvidvin med tilføjelse af krydderierne kanel og nelliker, og at alkoholprocenten ikke må være under syv procent
• Disse ændringer forbyder IKKE anvendelsen af gløgg, der indeholder produkter afledt af andre landbrugsprodukter end vindruer, såsom rom eller whisky.
• Og de forhindrer bestemt IKKE, at sådanne produkter kan markedsføres som "Glögg".
• Det er stadig muligt at anvende ethanol eller destillater i produktionen af den svenske specialitet.
Læs mere: