I denne forbindelse arbejder Kommissionen på at sikre, at der vil være adgang til sikre vacciner i hele Europa, og opfordrer til en koordineret tilgang til vaccinationsstrategier for ibrugtagning af vaccinerne. I dag — forud for EU-ledernes drøftelser — fremlægger Kommissionen de nøgleelementer, som EU-landene bør tage hensyn til i deres covid-19-vaccinationsstrategier, så EU og dets borgere er velforberedte, når en sikker og effektiv vaccine ligger klar, samt input til overvejelser om, hvilke prioriterede grupper man bør vaccinere først.
Europa-Kommissionen og medlemsstaterne arbejder, i overensstemmelse med EU-vaccinestrategien, som blev fremlagt den 17. juni, på at sikre produktion af vacciner mod covid-19 vha. forhåndsaftaler om køb med vaccineproducenter i Europa. Enhver vaccine vil skulle godkendes af Det Europæiske Lægemiddelagentur i overensstemmelse med de generelle sikkerheds- og effektivitetsnormer. EU-landene bør nu begynde at planlægge en fælles vaccinationsstrategi for ibrugtagning af vacciner.
EU-landene bør bl.a. sikre:
- den fornødne kapacitet hos vaccinationstjenesterne til at administrere covid-19-vacciner, herunder kvalificeret personale, medicinsk udstyr og personlige værnemidler
- nem og prismæssigt overkommelig adgang til vacciner for befolkningsmålgrupperne
- ibrugtagning af vacciner med forskellige karakteristika og opbevarings- og transportbehov, navnlig med hensyn til kølekæder, køletransport og lagerkapacitet
- klar kommunikation om fordelene og risiciene ved samt betydningen af covid-19-vacciner med det formål at opbygge tillid i befolkningen.
Alle EU-landene vil få adgang til covid-19-vacciner på samme tid i overensstemmelse med deres respektive befolkningers størrelse. Det samlede antal vaccinedoser vil være begrænset i de indledende faser af ibrugtagningen, og indtil produktionen kan øges. I meddelelsen gives der derfor eksempler på prioriterede grupper (uden at nogen fremhæves ift. andre), som landene bør tage hensyn til, når der ligger covid-19-vacciner klar, bl.a.:
- sundhedspersonale og personale i langtidsplejefaciliteter
- personer over 60 år
- personer, som pga. deres sundhedstilstand er i højrisikogruppen
- arbejdstagere, der varetager kritiske funktioner
- personer, for hvem det ikke er muligt at holde fysisk afstand
- mere ugunstigt stillede socioøkonomiske grupper.
EU må nødvendigvis — i afventning af godkendte vacciner mod covid-19, og samtidig med at det sikres, at andre vigtige sundhedsydelser og offentlige sundhedstjenester og -programmer videreføres — fortsætte med at begrænse overførslen af virusset. Dette kan opnås ved at beskytte sårbare grupper og sikre, at borgerne overholder gældende folkesundhedsmæssige foranstaltninger. Indtil da, og sandsynligvis også i de indledende vaccineibrugtagningsfaser, vil smitteforebyggende tiltag, såsom fysisk afstand, lukning af offentlige steder og tilpasning af arbejdsmiljøet, fortsat være de vigtigste folkesundhedsredskaber til at kontrollere og håndtere covid-19-udbrud.
Detaljer
- Publikationsdato
- 15. oktober 2020
- Forfatter
- Repræsentationen i Danmark