I alt 134 projekter på tværs af EU modtager 52,2 milliarder kroner til at forbedre transportinfrastrukturen på jernbanenettet, indre vandveje og søruter. Pengene kommer fra Connecting Europe-faciliteten (CEF), der også skal hjælpe Europa på vej mod at nå EU's klimamål om klimaneutralitet i 2050.
Flere af projekterne skal skabe større kapacitet langs solidaritetsbanerne mellem EU og Ukraine, der er oprettet for at støtte import og eksport mellem Ukraine og EU.
Tre projekter, der udelukkende finder sted på dansk grund, har modtaget støtte:
Udrulning af fast ERTMS-udstyr Fredericia – (Middelfart) – Padborg
Ansøger: BANEDANMARK
Støtte i kroner: 194.000.000
Projektet vedrører udrulning af ETCS niveau 2 Baseline 3 sammen med sikringsanlæg på 153 km dobbeltsporet jernbanelinje fra Fredericia til Padborg ved den dansk-tyske grænse.
De vigtigste fordele ved projektet vil være øget jernbanekapacitet, interoperabilitet og sikkerhed med det europæiske signalsystem installeret på den danske jernbanelinje og en forbedret grænseoverskridende forbindelse med Tyskland.
Udvidelse af containerterminal og undersøgelse af jernbanelogistik i Fredericia Havn
Ansøger: Fredericia Havn A/S
Støtte i kroner: 50.000.000
Projektet vedrører anlægsarbejde på den multimodale terminal og en undersøgelse af en jernbaneterminal i Fredericia Havn.
De vigtigste fordele ved projektet vil være øgede multimodale tjenester med en godsterminal og en fremtidig jernbaneterminal i en søhavn i TEN-T-nettet i Danmark.
Færdiggørelse af sænketunnelen under Femern Bælt
Ansøger: FEMERN BAELT A/S
Støtte i kroner: 1.189.800.000
Projektet omhandler jernbanekonstruktionsdelen af Femern-tunnelen mellem Danmark og Tyskland, en 18 km lang sænketunnel.
De største fordele ved projektet vil være den rettidige færdiggørelse af den nye grænseoverskridende forbindelse mellem Danmark og Tyskland over Femern Bælt.
5 projekter med danske partnere har modtaget støtte, men konstruktionen og implementeringen skal foregå i flere EU-lande:
Implementering af CP1 — Synkroniseret modernisering af ATM (del 2)
Ansøger: EUROCONTROL - Den Europæiske Organisation for Luftfartssikkerhed
Støtte i kroner: 649.601.911
Projektet er rettet mod reguleringselementer i det fælles projekt 1 (CP1) vedrørende 1) den udvidede lufthavnsoperationsplan (CP1-ATM-funktionalitet 2), AOP/NOP-integration (CP1-ATM-funktionalitet, (3) Systemdækkende informationsstyring (CP1 ATM-funktionalitet AF5). Det omfatter 19 EU-medlemsstater og 19 lufthavne på TEN-T-hovednettet.
Den største fordel ved projektet vil være gennemførelsen af det fælles europæiske luftrum gennem indførelse af nye teknologier under CP1 og SESAR-implementeringsprogrammet for 2022 på tværs af TEN-T-nettet.
inteGrated modeRnisation of the EuropEan Network for CNS
Ansøger: EUROCONTROL - Den Europæiske Organisation for Luftfartssikkerhed
Støtte i kroner: 409.417.943
Projektet har til formål at modernisere og optimere den paneuropæiske kommunikations-, navigations- og overvågningsinfrastruktur med 31 interessenter gennem fire individuelle gennemførelsesprojekter, der gennemføres under koordinering af SESAR-implementeringsforvalteren. Projektet omfatter Performance Based Navigation, Datalink Services og ADS-B.
De vigtigste fordele ved projektet vil være øget effektivitet i operationerne med et moderniseret lufttrafikstyringssystem i EU.
elektronisk godstransportinformation FOR ALLE
Ansøger: TRAFIKVERKET - TRV
Støtte i kroner: 114.002.017
Projektet har til formål at udvikle og implementere IT-platforme i overensstemmelse med eFTI-forordningen i 14 EU-medlemsstater.
De vigtigste fordele ved projektet vil være digitaliseret information til godstransport og øget interoperabilitet mellem eFTI-miljøet og andre IT-systemer til behandling af fragtdata.
C-Roads Europæisk C-ITS-platform
Ansøger: Hoteller i nærheden af AUSTRIATECH - GESELLSCHAFT DES BUNDES FUR TECHNOLOGIEPOLITITISCHE MASSNAHMEN GMBH
Støtte i kroner: 48.701.143
Projektet vedrører videreførelsen af C-Roads-platformen for at støtte en harmoniseret og interoperabel indførelse af kooperative ITS-tjenester (C-ITS) i Europa. Projektet omfatter samarbejde og udarbejdelse af specifikationer for indførelsen af C-ITS.
Den største fordel ved projektet vil være harmoniserede og interoperable C-ITS-tjenester til udrulning i veje og bymiljøer, hvilket vil øge trafiksikkerheden og effektiviteten af vejforvaltningen og føre til mindre trængsel og færre emissioner.
Strømforsyning fra land til containerskibe i hovednethavne i Nordsøen og Østersøen
Ansøger: Aarhus Havn
Støtte i kroner: 140.284.773
Projektet består af arbejder til gennemførelse af landstrøm til containerskibe i havnene i Aarhus (DK), Bremerhaven (DE), Göteborg og Stockholm (SE).
De vigtigste fordele ved projektet vil være mere bæredygtige havne i TEN-T-nettet, der tilbyder elektricitet til fartøjer og fremmer lavemissionssøtransport.
Næste skridt
Efter EU-medlemsstaternes godkendelse af listen over 134 projekter vil Europa-Kommissionen officielt vedtage finansieringsafgørelsen, og CINEA vil derefter begynde at udarbejde tilskudsaftaler. Resultaterne er foreløbige og bliver først endelige, når Europa-Kommissionen har vedtaget den tilsvarende tildelingsafgørelse.
Baggrund
Der blev modtaget i alt 408 ansøgninger under denne indkaldelse af forslag under CEF, som lukkede for ansøgninger 18. januar 2024. Der blev anmodet om næsten 166 mia. kroner — mere end tre gange budgettet for indkaldelsen.
Under CEF-transportprogrammet for 2021-2027 er der mere 192 mia. kroner til rådighed til tilskud og medfinansiering af TEN-T-projekter i EU's medlemslande. Siden 2014 har CEF støttet over 1,500 projekter med 280 mia. kroner - dertil kommer de 52,2 milliarder, der i dag er givet tilsagn om.
Læs mere hos vores generaldirektorat for transport, DG Move.
Detaljer
- Publikationsdato
- 17. juli 2024
- Forfatter
- Repræsentationen i Danmark