Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
  • Nyhedsartikel
  • 26. september 2018
  • Repræsentationen i Danmark
  • 3 min læsetid

September er sprogmåned i Europa

En mangfoldighed af sprog er en af de ting, der kendetegner Europa. Vi har alle et eller flere modersmål, som vi bruger til at udtrykke vores drømme, planer, sorger, idéer og følelser med. Når vi skal formidle noget af det, vi går og brænder for, til...

Europæiske sprogdag

Det gør dig i stand til at blive bedre forstået af andre, der måske ikke forstår dansk, og det er en nøgle til at forstå andres kommunikation, kultur og bevæggrunde. Jo flere sprog vi alle forstår, jo større gensidig forståelse kan man forvente. Europa-Kommissionen har derfor i mange år fejret den europæiske sprogdag den 26. september, og i år er ingen undtagelse.

Europæisk sprogdag

Den 26. september inviterer vi til film i Cinemateket kl. 14. Vi viser Mark Osbornes animationsfilm baseret på Den Lille Prins. En bogudstilling med bogen Den Lille Prins på 40 forskellige sprog talt i Europa vil ledsage filmfremvisningen. Du kan få gratis billetter ved at tilmelde dig - klik her - efter først til mølle-princippet. Bøgerne kan også ses i EU-Kommissionens Infopoint i Gothersgade 115 resten af september. Hvis man møder op i Kommissionens Infopoint i september, vil det være muligt at deltage i en lille sprogkonkurrence med mulighed for at vinde en goodie-bag fra EU-Kommissionen.

Det er ikke den eneste sprogkonkurrence, som vi arrangerer i september. Sammen med ECML (European Centre for Modern Languages) arrangerer vi en onlinequiz. Hvis du kan genkende forskellige sprog, så har du en anden mulighed for at vinde en goodie-bag fra EU-Kommissionen - Klik her...

I samarbejde med vores kolleger i Sverige tilbyder vi dig også en mulighed for at lære nogle flere sprog at kende. Det gør vi ved at afholde en sprogcafé på Universitetsbiblioteket "Orkanen" i Malmø den 28. september kl. 11-13. Der vil du have mulighed for at stifte bekendtskab med et bredt udvalg af forskellige europæiske sprog. Hvem ved? Måske er hollandsk eller armensk lige dig? Eller vil du hellere undervise i dit eget sprog? Vi leder stadig efter frivillige, der er villige til at give et par korte introduktioner til deres eget sprog, så kontakt Jens Johansen på 33 41 40 03 eller DGT-Copenhagenatec [dot] europa [dot] eu (DGT-Copenhagen[at]ec[dot]europa[dot]eu), hvis det er noget for dig, eller hvis du gerne vil have flere oplysninger om sprogcaféen og muligheden for at undervise i dit modersmål. Vi holder også en sprogcafé for gymnasieelever i København den 26. september kl. 9-12, hvis du bedre kan den dag.

Europæisk sprogdag

Den 1. september åbnede EU-Kommissionen for registrering til sin årlige oversætterkonkurrence. Hvis du er sproglærer for 17-årige, så kan du melde din skole til Juvenes Translatores-konkurrencen. Eleverne kan være af hvilken som helst nationalitet. De skal blot være født i 2001 for at kunne deltage med en oversættelse fra et hvilket som helst af EU's 24 sprog til et hvilket som helst andet af EU's 24 sprog. Det giver 552 mulige kombinationer som f.eks. polsk til finsk eller tjekkisk til græsk eller fra kroatisk til svensk - for at nævne blot et par af de 144 forskellige kombinationer, der sidste år blev valgt af elever i hele EU. Der er helt sikkert også en kombination, som eleverne på din skole er gode til. Skoler kan registrere sig - klik her - frem til den 20. oktober 2018 kl. 12. Herefter udvælger Kommissionen tilfældigt de skoler i hvert land, som hver især skal udpege 2-5 elever til at deltage i konkurrencen.

Europarådet er enige med os i, at september er sprogmåned, så de har lanceret en konkurrence for at finde Europas mest flersproglige klasse eller arbejdsplads. Det er helt op til dig, hvordan du vil vise, at netop din klasse eller arbejdsplads er Europas mest flersproglige, så slip kreativiteten løs og fold dig ud. Du kan allerede nu læse mere om initiativet - klik her - og fra den 10. september og frem til den 10. oktober kan I indsende jeres bidrag.

Detaljer

Publikationsdato
26. september 2018
Forfatter
Repræsentationen i Danmark