Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Supplerende information3. januar 2017Repræsentationen i Danmark9 min læsetid

Fredag den 30. december

EU i dagens aviser

30. december 2016

Fredagens tophistorier

Institutionelle anliggender: Uenighed om brexit-procedure

Den britiske oppositionsleder Jeremy Corbyn mener, at premierminister Theresa May opfører sig så brutalt som kong Henrik VIII, skriver Jyllands-Posten og BT. Labourlederen kritiserer ifølge Jyllands-Posten May for at afvise kravet om, at det britiske parlament får indflydelse på spørgsmålet om den britiske udmeldelse fra EU. Tidligere på måneden sagde May, at det britiske parlament vil få tid til at diskutere planerne, men lovede ikke, at parlamentet ville kunne stemme om udmeldelsen. Ifølge Børsen mener Corbyn, at enhver aftale mellem den britiske regering og de 27 øvrige EU-medlemslande bør forelægges det britiske parlament. Kristeligt Dagblad skriver, at før den britiske regering kan påkalde sig artikel 50 i Lissabon-traktaten er der en række interne procedurer, der skal falde på plads. Blandt andet skal den britiske højesteret vurdere, om regeringen kan gå uden om det britiske parlament. Derudover er der i Storbritannien en generel tendens til at overse, at EU også har noget at skulle sige om hele udmeldelsesproceduren, og både EU-Kommissionen, EU-Parlamentet og de øvrige medlemslande vil have noget at skulle sige ved forhandlingsbordet, lyder det.

Kilde: Jyllands-Posten, s. 13, Børsen, s. 28, BT, s. 26, Kristeligt Dagblad, Liv & Sjæl, s. 9

Institutionelle anliggender: Juncker bør gå, mener avis

2016 har ikke været et positivt år for EU, skriver Politiken i sin ledende artikel. Storbritannien har som det første land valgt at forlade samarbejdet, og konsekvenserne kan blive store. Et sammenbrud i EU vil både betyde økonomiske problemer, men også politiske tilbageskridt. Politiken mener, at EU har brug for en ny og mere troværdig leder. Den nuværende formand for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, er ikke troværdig, mener avisen. Desuden har han optrådt arrogant og tonedøvt i forbindelse med det amerikanske valg. Avisen opfordrer EU til at ”få en formand, der kan redde Europa fra sig selv og unionen fra opløsning”.

Kilde: Politiken, s. 1

Andre historier: Prioriterede emner

Det indre marked: Storbank vil sikre adgang til EU

For at sikre sig adgang til det indre marked i EU efter brexit regner den britiske storbank Lloyds med at oprette et tysk eller hollandsk datterselskab, skriver Jyllands-posten. Storbritannien vil højst sandsynligt påbegynde dets udmelding af EU i løbet af 2017, og flere banker har allerede advaret om deres eventuelle flugt. Børsen skriver, at der kan blive tale om en ny struktur i Lloyds, hvor to udenlandske afdelinger med værdier for samlet 20 mia. pund kan blive slået sammen som ét datterselskab for at undgå at blive ramt af reguleringer som følge af brexit.

Kilde: Jyllands-Posten, Erhverv, s. 10, Børsen, s. 38

Det indre marked: Svensk lovforslag vil bremse dansk vineksport til Sverige

Et svensk lovforslag vil gøre det forbudt at importere vin fra andre lande, herunder EU-lande, skriver Børsen. Forslaget mødes med kritik fra flere i branchen, blandt andet fordi EU-Domstolen i 2007 fastslog, at et svensk forbud mod privat import af alkohol via internettet er imod EU's regler.

Kilde: Børsen, s. 16

Frihandel med USA: En ny begyndelse

Millioner af privatpersoner og hundredvis af organisationer har sammen protesteret så intenst mod de internationale handelsaftaler, at TTIP, frihandelsaftalen mellem EU og USA, blev sløjfet i 2016, skriver Information i sin ledende artikel. EU-Kommissionen har således ikke kunnet lave de indrømmelser, som deres amerikanske pendant ønskede i TTIP-forhandlingerne, lyder det.

Kilde: Information, s. 20

Migration: Syrien er nøglen til færre flygtninge

En af de afgørende faktorer i flygtningesituationen er den syriske borgerkrig, skriver Kristeligt Dagblad. Selvom der formentlig ikke vil komme så mange flygtninge ind i EU fra Syrien, som en rapport fra EU-Kommissionen forudså i 2015, er Syrien stadig det land i verden, som suverænt flest mennesker flygter fra. Dog er magtbalancen i landet begyndt at ændre sig, og Bashar al-Assads stadfæstelse af magten kan både føre til øget stabilitet, men også til at flere mennesker flygter.

Kilde: Kristeligt Dagblad, Liv & Sjæl, s. 9

Migration: 55.000 afviste asylansøgere rejste frivilligt

Mellem januar og november i år har omkring 55.000 afviste asylansøgere frivilligt valgt at forlade Tyskland, skriver Information. Det er dobbelt så mange som i 2015, hvor omkring 20.000 udlændinge frivilligt forlod Tyskland. I alt ankom 1,1 millioner flygtninge og migranter til Tyskland sidste år. Fra januar til november blev 19.270 afvist ved grænsen, da disse var registreret med fingeraftryk i andre EU-lande.

Kilde: Information, s. 11

Andre historier

Finansielle anliggender: Dansk realkreditsystem skal bevares i Basel-aftale

Når EU og den såkaldte Basel-komite er på vej med nye regler, er det ifølge Realkreditrådets underdirektør, Peter Jayaswal, vigtigt at informere om det særlige danske realkreditsystem, skriver Jyllands-Posten.

Kilde: Jyllands-Posten, Erhverv, s. 2

Handel: Globaliseringen fortjener ikke sit dårlige rygte

Globaliseringen alene er ikke skyld i øget ulighed i USA og Europa, skriver Cevea-direktør Kristian Weise i Jyllands-Posten. Han påpeger, at det i høj grad skyldes den førte politik, hvilket også har vist sig, da daværende økonomiminister Margrethe Vestager indrømmede dette for tre år siden. Weise mener, at international handel og teknologisk udvikling netop er det, der kan skabe fremgang for alle, hvis det mødes af de rigtige valg.

Kilde: Jyllands-Posten, Erhverv, s. 2

Institutionelle anliggender: EU står over for en række udfordringer i 2017

I 2016 stemte briterne for at forlade EU, hollænderne stemte nej til en EU-aftale med Ukraine, Tyrkiet fik bekræftet sine EU-aspirationer og højreekstremismen gik frem, skriver tidligere udenrigsminister Per Stig Møller i Berlingske. I 2017 kan valg i Holland, Frankrig, Italien og Tyskland, og valget af Trump til præsident i USA volde EU nye problemer. EU-Kommissionsformand Jean-Claude Juncker udtalte den 23. december, at Europa må tilbyde tilflugt til krigsflygtninge, men EU vil være ude af stand til at håndtere migrationen fra Mellemøsten. 2017 kan blive farligere end 2016, mener Per Stig Møller. Søren Krarup (DF) peger i et interview med Berlingske på, at en af Danmarkshistoriens tre største katastrofer er indtrædelsen i EF i 1972. Krarup mener, at ”EU er opløsningens kendetegn”, og dertil at unionen er skadelig for Europa, og at den fjerner de enkelte nationers mulighed for at beskytte sig selv mod immigration. Forhenværende seminarierektor og højskoleforstander Lars Runo Johansen mener ifølge Jyllands-Posten til gengæld, at der bør sættes mere kritisk fokus på EU-Parlamentet. Johansen ønsker helt at nedlægge EU-Parlamentet, da det ikke har bidraget til at løse de problemer, som EU står overfor. Kristeligt Dagblad skriver, at Frankrig kommer til at spille en vigtig rolle i EU's fortsatte udvikling. Marine Le Pen fra det højrepopulistiske Front National har udtalt, at hun vil afholde en folkeafstemning om Frankrigs forhold til EU, hvis hun bliver ny præsident. En fransk udmelding af EU, kan bringe samarbejdet ud i en eksistentiel krise, lyder det.

Kilde: Berlingske, s. 12 og 24, Jyllands-Posten, s. 25, Kristeligt Dagblad, Liv & Sjæl, s. 9

Institutionelle anliggender: Medierne misinformerer om EU

Børsen konstaterede for nylig i sin ledende artikel, at Dansk Folkeparti misinformerer om EU, men sagen er den, at Børsen selv ofte leverer forkert information om EU, skriver Erik Høgh-Sørensen, folketingskandidat for Dansk Folkeparti og partner i Analyseenheden 4V, i Børsen. Erik Høgh-Sørensen forklarer, at en undersøgelse fra Analyseenheden 4V viser, at medierne var meget EU-positive under den danske folkeafstemning den 3. december sidste år. Ifølge Erik Høgh-Sørensen bidrog den skæve mediedækning til en 11 procentpoint højere tilslutning til nejsiden.

Kilde: Børsen, s. 2

Interne anliggender: Mere eller mindre Merkel

Den tyske kansler Angela Merkel er blevet set som et muligt fyrtårn for vestlige, liberale demokratier, efter USA har valgt Donald Trump som ny præsident, skriver Kristeligt Dagblad. Dette er med til at gøre forbundsdagsvalget i Tyskland i 2017 mere spændende. Flygtningestrømme og terrorangreb har gjort Merkel mindre populær i sit hjemland. Hvis ikke det lykkes Merkel at blive genvalgt som kansler, vil posten formentlig gå til Martin Schultz, den afgående formand for Europa-Parlamentet.

Kilde: Kristeligt Dagblad, Liv & Sjæl, s. 9

Interne anliggender: Fransk Brexithumor

Borgmesteren i den franske by Beaucaire, Julien Sanchez fra partiet Front National, har siden den 26. december været genstand for megen satire, efter han på Twitter erklærede, at byrådet havde besluttet at navngive en vej i byen "Rue du Brexit" for at ære brexit, skriver Berlingske. Sagen er blot den, at vejen, som man har valgt at navngive efter brexit, ikke fører nogle steder hen, men i stedet slår en bue fra Rue Robert Schuman og tilbage til Rue Robert Schuman. Folk på de sociale medier morer sig nu over, at Front National i virkeligheden er en såkaldt "føderalistisk trold", der ønsker mere EU og ikke mindre.

Kilde: Berlingske, s. 2

Retlige anliggender: Højesteret undsagde EU-Domstolen

Højesterets beslutning tidligere på måneden om at undsige EU-Domstolen er den rigtige efter dansk ret, skriver professor på Københavns Universitet Jens Kristiansen i en kronik i Jyllands-Posten. Han skriver, at selvom der formelt set ikke er et forbehold om EU's grundlæggende rettigheder, er der praktisk set taget et nationalt forbehold på dette område, og EU-Domstolens praksis er ifølge Kristiansen "løbet fra de præmisser", som EU-traktaterne er gennemført på i Danmark.

Kilde. Jyllands-Posten, s. 27

Sikkerhedspolitik: EU vil spille en større sikkerhedspolitisk rolle i fremtiden

Europa kommer sammen med NATO til at spille en større andel i forsvaret mod øst i fremtiden, siger Danmarks NATO-ambassadør, Michael Zilmer-Johns i et interview med Weekendavisen. Han siger, at EU og NATO allerede samarbejder på en række punkter, og at eksempelvis Europol kan inddrages mere.

Kilde: Weekendavisen, s. 6

Udvidelse: Spændinger mellem EU og Tyrkiet

2016 har budt på mange tumultariske begivenheder såsom sejren til Donald Trump i USA, briternes farvel til EU, kupforsøg i Tyrkiet og en problematisk flygtningeaftale mellem Tyrkiet og EU, skriver Weekendavisen. Det skal blive spændende at se, hvordan tingene forløber videre i 2017, påpeger Weekendavisen. Dette gælder også aftalen mellem EU og Tyrkiet. Senest har Tyrkiet truet med at sløjfe aftalen som reaktion på EU-Parlamentets ikke-bindende beslutning om at suspendere optagelsesforhandlinger med Tyrkiet.

Kilde: Information, s. 11

Økonomi: Europæiske valg giver valuta-panderynker

Den britiske folkeafstemning i sommers og USA's præsidentvalg har medført store valutasving på to af Danmarks største eksportmarkeder, skriver Børsen. Udsvingene kan betyde, at det i det kommende år kan blive dyrere for virksomheder at forsikre sig mod valutaudsving, vurderer Saxo Bank. Saxo Bank og Nordea vurderer, at særligt udsigterne til Tysklands kanslervalg og Frankrigs præsidentvalg i 2017 kan ramme euroen.

Kilde: Børsen, s. 25

Detaljer

Publikationsdato
3. januar 2017
Forfatter
Repræsentationen i Danmark