Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Supplerende information22. november 2017Repræsentationen i Danmark6 min læsetid

Onsdag den 22. november

Onsdag den 22. november 2017

Dagens EU-tophistorier

Theresa Mays Happy Hour: Dobler op på Brexit-betalingen
Børsen skriver, at Storbritanniens premierminister Theresa May har overtalt udenrigsminister Boris Johnson og regeringens andre Brexit-tilhængere til at betale 40 milliarder euro til EU ved briternes kommende farvel til Unionen. Uofficielt ønsker EU-landene dog mindst 60 milliarder euro til at dække de flerårige forpligtigelser, som briterne tidligere har skrevet under på. Ifølge Børsen vil Brexit-tilhængerne i den britiske regering først tillade May at nævne de 40 milliarder euro ved næste måneds EU-topmøde, og kun hvis premierministeren blandt andet får lovning på en fordelagtig handelsaftale med EU. Det lader dog ikke til at blive let. “Storbritannien mister fordelene ved det indre marked. Det er en juridisk kendsgerning. Det er en simpel følge og den logisk konsekvens af Storbritanniens beslutning om selv at overtage kontrollen,” siger Michel Barnier, den ansvarlige EU-kommissær for Brexit-forhandlingerne. Ifølge Børsen kan Storbritanniens beslutning om at vente med at melde ud om de 40 milliarder euro betyde, at EU’s regeringschefer vil skulle diskutere beregningen af den britiske exit-regning på selve topmødet, hvilket ellers plejer at tilfalde EU’s embedsmænd. Børsen interviewer DFDS’ administrerende direktør, Niels Smedegaard, som er optimistisk angående risikoen for et hårdt Brexit. “Angela Merkel er fornuftens stemme i EU. Så med en tysk regeringskrise er det sandsynligt, at EU’s december-topmøde bryder sammen. Men forhandlingerne vil fortsætte. Selv uden en Brexit-løsning i foråret er det først på den anden side af sommerferien i 2018, vi for alvor vil gå i gang med at ændre vores strategi og forretningsplaner. Vi har is i maven,” siger Niels Smedegaard blandt andet. Jyllands-Posten bringer et debatindlæg af Karin Riis-Jørgensen, senior advisor i Kreab og forhenværende medlem af EU-Parlamentet (V), som skriver, at den britiske regering er splittet: “Regeringen evner ikke internt at blive enig om, hvilken aftale med EU UK skal gå efter. Theresa May tør ikke melde noget ud af skræk for, at regeringen falder fra hinanden. Derfor dette limbo,” skriver Karin Riis-Jørgensen blandt andet. Politiken bringer nyheden om, at Storbritannien fra 2021 vil tillade forsøg med førerløse biler uden sikkerhedschauffører om bord på samtlige britiske veje. Ifølge avisen sker tiltaget blandt andet for at forsikre landets bilfabrikanter om, at fremtiden er lys - også efter Brexit.
Kilder: Børsen, s. 24, 25; Jyllands-Posten, s. 20; Politiken, s. 11

Tysk regeringskrise sender Europa på pause
Kristeligt Dagblad skriver, at den fungerende tyske forbundskansler Angela Merkels forsøg på danne en ny regering forliste i weekenden, da det liberale FDP trak sig fra forhandlingerne med Merkels CDU/CSU og De Grønne næsten to måneder efter det tyske valg. De afbrudte forhandlinger har fået advarselslamperne til at blinke i hele EU, da regeringskrisen kan sætte en række reformer på pause. Ifølge Kristeligt Dagblad forsikrer EU-Kommissionen dog, at det ikke vil ske: “Vi vil fortsætte fremad og som planlagt fremsætte nye forslag om reformer af eurozonen den 6. december,” sagde kommissionens talsmand, Margaritis Schinas, således ved et pressemøde i går. Berlingske skriver, at Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, havde håbet på, at Merkel kunne danne ny regering, så EU kunne komme i gang med den relancering, som det europæiske samarbejde ifølge den franske præsident trænger til. “Vi ønsker, at vores vigtigste partner - både for Tysklands egen og for Europas skyld - forbliver stærk og stabil, så vi sammen kan komme videre,” siger Macron i forbindelse med den tyske regeringskrise, som Berlingske også tager under behandling i dagens leder: “Hvis der er noget, Europa har brug for, er det et politisk stabilt Tyskland med en stærk kansler, der har blikket rettet mod Bruxelles og fremtiden for det europæiske projekt. Unionen kæmper netop nu med så mange udfordringer, at det kræver stålsat lederskab og enighed i det europæiske maskinrum, hvis man skal gøre sig håb om at overkomme dem: Storbritanniens beslutning om at forlade EU, usikkerheden om det politiske lederskab hos Europas bedste ven og vigtigste allierede, USA, den til stadighed mere sprængfarlige situation i Mellemøsten, migrantkrisen og ikke mindst et Rusland, der synes opsat på at undergrave Vestens demokratier for enhver pris,” skriver Berlingske. Altinget bringer en kommentar af journalist Anna Libak, som forudser, at Merkel vil komme til at regere igen, men ikke længere bestemme: ”I højere og højere grad er politik i en række af de gamle EU-lande blevet et valg mellem magt og indflydelse: Regeringerne bestemmer mindre og mindre, og oppositionen mere og mere. Nogle partier foretrækker af samme grund at forblive i opposition; som nu SPD i Tyskland og Dansk Folkeparti i Danmark. For det er trods alt sjovere at bestemme end at regere,” skriver Libak blandt andet.
Kilder: Kristeligt Dagblad, s. 5; Berlingske, s. 14, 15, 36; Altinget

Andre EU-historier: Prioriterede

Institutionelle anliggender: Sydsverige lige så sur på svensk regering som Samuelsen
Politiken skriver, at Sveriges tilsyneladende beslutning om ikke at støtte det danske forsøg på at få Det Europæiske Lægemiddelagentur til København vækker forundring. “Det er både et svigt i forhold til Danmark og i forhold til Skåne-regionen,” siger professor Peter Nedergaard, der er ekspert i europæisk politik ved Københavns Universitet. Børsen skriver, at den socialdemokratiske gruppeformand i Malmøs kommunalbestyrelse, Katrin Stjernfeldt, ønsker, at den svenske regering havde arbejdet tættere med den danske regering om at sikre agenturet, der i stedet endte i Amsterdam. Kristeligt Dagblad skriver, at den danske udenrigsminister Anders Samuelsens kritik af Sverige efter afstemningen viser, at de to nabolande har så forskellige politiske traditioner, at deres beslutningstagere ofte kommer på kant. Hans Mouritzen, som er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, peger på, at der tidligere i forløbet omkring placeringen af EU’s lægemiddelagentur har været en intern svensk debat om, hvorvidt det var illoyalt, at Malmø hellere så agenturet lagt i København end i Stockholm. Det skriver Kristeligt Dagblad.
Kilder: Politiken, s. 8; Børsen, s. 20; BT, s. 14; Kristeligt Dagblad, s. 1, 11

Andre EU-historier

Det digitale indre marked: EU vil beskytte ved digitale køb
Børsen, Berlingske, Kristeligt Dagblad og MetroXpress skriver, at et lovforslag, der netop er stemt igennem i to udvalg i Europa-Parlamentet, skal beskytte europæiske forbrugere ved online-køb af digitalt indhold som computerspil, film eller apps. Det skal blandt andet fremover være muligt at opsige en kontrakt, hvis en digital vare ikke bliver leveret eller få nedslag i prisen, hvis den ikke virker. Reglerne skal både gælde, når borgere betaler for en vare, og når de modtager en vare til gengæld for adgang til deres data.
Kilder: Børsen, s. 24; Berlingske, s. 10; Kristeligt Dagblad, s. 2; MetroXpress, s. 21

Finansielle anliggender: “Der sidder en idiot i Frankfurt og køber obligationer for 60 milliarder euro om måneden”
Jyllands-Posten skriver, at Lionel Rayon, porteføljemanager i den store kapitalforvalter Schroders, mener, at centralbankernes pengepolitik - herunder ECB - med obligationsopkøb som et forsøg på at sparke gang i inflationen og den økonomiske vækst ikke har virket, men blot har skævvredet finansmarkederne. ECB har neddroslet sit opkøbsprogram fra 80 til 60 milliarder euro om måneden, skriver Jyllands-Posten.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 14

Retlige anliggender: Berlusconi satser stort på fremtidig politisk karriere
Jyllands-Posten skriver, at den tidligere italienske premierminister Silvio Berlusconis sag ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg begynder i dag. Her har han klaget over, at han efter en dom for skatteunddragelse i 2013 blev smidt ud af det italienske senat og ikke må bestride et offentligt embede før november 2019. Det kan tage måneder, før den endelige dom falder, skriver Jyllands-Posten.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 15

Detaljer

Publikationsdato
22. november 2017
Forfatter
Repræsentationen i Danmark