EU i dagens aviser
Onsdagens tophistorier
Indre anliggender: Aftale om Europol på vej til Danmark
Det ser nu ud til, at Danmark kan få en Europol-aftale med EU, der dog udelukker direkte adgang til politisamarbejdets database. Ifølge Politiken er EU-Kommissionen indstillet på en aftale, hvor det danske politi kan komme i kontakt med en række forbindelsesofficerer, der vil håndtere dets anmodninger. Ja-partierne dog skeptiske. De har krævet en høring med deltagelse af rigspolitichefen og en række højtstående embedsmænd, der har været involveret i forhandlingerne med EU, før de vil bakke op om aftalen. Også Jyllands-Posten fortæller, at ja-partierne er skeptiske. "Vi skal have den testet hos dansk politi og har behov for at høre deres vurdering af, om det er nok," siger partiformand Mette Frederiksen (S). Berlingske skriver, at EU's anti-terrorkoordinator, Gilles de Kerchove, advarer om, at Danmark i stigende grad vil blive forhindret i at deltage i EU's kamp mod terror pga. retsforbeholdet. Forslaget om, at Danmark ikke får direkte søgeadgang i Europols databaser, er blot seneste eksempel, mener han. Avisen skriver desuden, at advarslen preller af på DF og de andre EU-skeptiske politikere. Ifølge Kristeligt Dagblad frygter lektor Henning Bang Fuglsang fra Syddansk Universitet, at den nye aftale vil sinke dansk politis arbejde. Ekstra Bladet mener, at nejsidens løfter op til sidste års folkeafstemning om retsforbeholdet har vist sig ikke at holde stik. Avisen påpeger, at DF nejsidens løfter op til sidste års folkeafstemning om retsforbeholdet har vist ikke at holde stik.
Kilder: Politiken, s. 10; Jyllands-Posten, s. 7; Berlingske, s. 1, s. 4 og s. 5; Kristeligt Dagblad, s. 3; Ekstra Bladet, s. 32
Arbejdsmarkedspolitik: Østarbejdere giver overskud for Danmark
På forsiden af dagens Politiken står der, at østarbejdere ikke snylter på den danske velfærd, og at staten faktisk tjener netto 21.205 kr. per EU-borger. Det viser en undersøgelse af data fra 2002-2013. Avisen bringer flere artikler om emnet. Bl.a. skriver international redaktør Micahel Jarlner, at østarbejderne længe har været prygelknaber for danske og europæiske politikere, men de nye tal viser, at den kritik er uberettiget. Derudover mener han, at tallene understreger en vigtig pointe ift. EU, nemlig at den frie bevægelighed faktisk er god for velfærden. I en analyse forklarer professor Dorte Sindbjerg Martinsen fra KU og seniorforsker Gabriel Pons Rotger fra SFI, at den undersøgte periode er vigtig, fordi den indeholder EU’s udvidelser i 2004 og 2007. De understreger desuden, at de i undersøgelsen har kigget på EU-borgernes betaling af skatter og deres forbrug af kontantydelser og serviceydelser. Politiken har også interviewet Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, der tidligere har påstået, at det danske velfærdssamfund bliver undermineret af østeuropæere. På trods af den nye undersøgelse mener han dog ikke, han tog fejl, da andre analyser har givet andre konklusioner. Han peger desuden på, at man også skal overveje, om østeuropæere besætter jobs, som arbejdsløse danskere ellers kunne få.
Kilder: Politiken, s. 1; Politiken, International Økonomi, s. 2, s. 4, s. 8 og s. 10
Andre historier: Prioriterede emner
Beskæftigelse, vækst og investeringer: EU forlænger investeringsfond
EU's medlemslande har besluttet at forlænge Den Europæiske Investeringsfond (Efsi) frem til år 2020, skriver Børsen. Fonden skal generere investeringer for 3.500 kr. i løbet af tre år.
Kilde: Børsen, s. 20
Andre historier
Beskatning: Venstrefløjen vil have Danmark med i finansskat
Information skriver, at 10 EU-lande indgår i et forstærket samarbejde i EU med det formål at indføre en skat på finansielle transaktioner, og Socialdemokratiet, SF, Alternativet og Enhedslisten vil have Danmark med i samarbejdet. EU-Kommissionen foreslog i 2011 en skat på 0,1% på aktie- og obligationshandler, men grundet modstand fra medlemslande blev forslaget aldrig gennemført. Siden er ti lande – bl.a. Frankrig, Tyskland og Italien - gået sammen med det formål at få skatten indført. EU-ordfører for DF Kenneth Kristensen Berth siger, at forslaget er gået i stå i Europaudvalget, og at transaktionsskatten ville ramme almindelige mennesker, eksempelvis gennem deres pensionskasse. I Politiken skriver skatteordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF), at der bør indføres en fælles europæisk finansskat, og at Danmark bør tilslutte sig det internationale samarbejde, der arbejder for sagen. Hun mener, at en sådan skat kun har små og usikre negative konsekvenser, mens den til gengæld vil dæmpe omfanget af spekulation og kortsigtede kapitalbevægelser.
Kilder: Information, s. 6; Politiken, Kultur, s. 7
Institutionelle anliggender: Brexit-aftale forventes i oktober 2018
Jyllands-Posten skriver, at EU-Kommissionens brexit-forhandler, Michel Barnier, tirsdag holdt sin første pressekonference, efter han for to måneder siden fik ansvaret for at lede forhandlingerne om briternes EU-exit. Barnier sagde bl.a., at forhandlingerne med Storbritannien sandsynligvis kommer til at vare blot 18 måneder, og da premierminister Theresa May ventes formelt at sætte gang i exit-processen i marts næste år, skal forhandlingerne skal være afsluttede i oktober 2018. Også Børsen nævner kort Barniers udmelding.
Kilder: Jyllands-Posten, s. 10; Børsen, s. 20
Institutionelle anliggender: Populisterne udnytter angsten - også de velstilledes
Højrepopulister opfatter globalisering som en afgørende trussel, viser en ny undersøgelse fra tænketanken Bertelsmann Stiftung ifølge Information. Tænketankens undersøgelse baserer sig på svar fra folk i ni EU-lande. Den konkluderer, at der er stort overlap mellem de globaliseringskritiske respondenter og tilhængerne af en række højrepopulistiske partier, fortæller Isabell Hoffmann fra tænketanken. 45% af de adspurgte føler sig truet af lavere løn, arbejdsløshed og migration. Altså mener et flertal på 55%, at globaliseringen overvejende skaber bedre muligheder for dem selv.
Kilde: Information, s. 10
Interne anliggender: S er faret vild i EU-politikken
Erik Boel, tidligere landsformand for Europabevægelsen, skriver i en kommentar i Berlingske, at Socialdemokratiets næstformand, Henrik Sass Larsen, har foreslået, at vi skal have mindre union på trods af, at Danmark "som lille land tværtimod har brug for mere union". Sass Larsen fremhæver ifølge Boel ligeledes, at EU burde "skamme sig" over ikke at have løst flygtninge- og indvandrerspørgsmålet. Han glemmer bare, at det er medlemslandene og ikke mindst Danmark, der har svigtet, skriver Boel.
Kilde: Berlingske, s. 23
Interne anliggender: Samuelsen udpeger populisme som en af de største udfordringer
Jyllands-Posten skriver, at udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) mener, at det bedste våben mod populisme og antiglobalisering er at sætte en politisk dagsorden. Samuelsen, der betegnes som en euroskeptiker light, bakker nu op om et øget EU-samarbejde.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 10
Interne anliggender: Mogens Camre tog livtag med islam
Kristeligt Dagblad skriver, at nyligt afdøde Mogens Camre (DF), der bl.a. blev retsforfulgt for udtalelser om muslimer, spillede en fremtrædende rolle i Dansk Folkeparti, særligt med invandrerkritiske og EU-skeptiske udtalelser. I 1999 blev Camre partiets trumfkort i EU-Parlamentet, hvor han igen kom i politiets søgelys for at overtræde racismeparagraffen. Kollegerne i EU-Parlamentet afviste dog at ophæve Camres immunitet. Kilde: Kristeligt Dagblad, s. 12
Konkurrence: EU godkender Linkedin-køb
EU har belsuttet at godkende it-giganten Microsofts køb af LinkedIn, skriver Børsen. Unionens konkurrencekommissær Margrethe Vestager påpeger dog, at godkendelsen forudsætter, at europæerne fortsat vil kunne vælge mellem professionelle netværk. Også Metroxpress nævner godkendelsen.
Kilder: Børsen, s. 20; Metroxpress København, s. 12
Retlige anliggender: It-giganter går til kamp mod had
Efter at EU har kritiseret dem for at være for passive over for hadske ytringer, melder Facebook, Google, Microsoft og Twitter nu om, at de vil samarbejde om at begrænse udbredelsen af ekstremistisk indhold på nettet, skriver Politiken. Selskaberne meddeler, at de er i gang med at udvikle teknologi, der kan identificere ekstremistisk indhold ved hjælp af et digitalt fingeraftryk og samle indholdet i en fælles database. Søndag sendte EU-Kommissionen et signal om, at der kan være ny lovgivning på vej, medmindre selskaberne gør en fælles indsats for hurtigere at fjerne hadske ytringer og ekstremistiske indhold, der lægges ud af terrorgrupper.
Kilde: Politiken, s. 11
Udenrigspolitik: Hybridkrig i Europa
Den afgående premierminister i Italien, Matteo Renzi, er ifølge den italienske avis La Stampa blevet offer falske nyheder fra den russiske nyhedsplatform Sputnik. Nyhederne er angiveligt kommet i omløb via blogtjenester tæt på den EU-kritiske Femstjernebevægelse, skriver Charlotte Flindt Pedersen, direktør i Det Udenrigspolitiske Selskab, i et debatindlæg i Jyllands-Posten. Europa-Parlamentet vedtog i sidste måned en resolution, der skal styrke EU's strategiske kommunikation til bekæmpelse af tredjelandes propaganda mod unionen. Flindt Pedersen siger, at indsatsen mod russisk propaganda ikke må underkende den debat og de pointer, som rejses af EU-kritiske partier som f.eks. Front National og UKIP.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 22
Detaljer
- Publikationsdato
- 7. december 2016
- Forfatter
- Repræsentationen i Danmark