EU i dagens aviser tirsdag den 8. april 2025 - Europa-Kommissionen
Gå til hovedindholdet
Et officielt EU-websiteOfficielt EU-website
Repræsentation i Danmark
  • Supplerende information
  • 8. april 2025
  • Repræsentationen i Danmark
  • 10 min læsetid

EU i dagens aviser tirsdag den 8. april 2025

Aviser+brille



Dagens EU-tophistorier

Handel: EU-Kommissionen foreslår modtold mod USA – handelskrig truer global økonomi
Ifølge Reuters har EU-Kommissionen foreslået en modtold på 25 procent på flere amerikanske varer som svar på præsident Donald Trumps told på stål og aluminium. Ifølge et dokument, som Reuters har set, vil nogle af toldsatserne træde i kraft den 16. maj og andre den 1. december. EU-Kommissionen reagerer på Trumps varsling af 20 procent told på import af EU-varer. En EU-repræsentant udtaler: "Dette er en nødvendig reaktion for at beskytte vores interesser." Ifølge Ritzau har EU tilbudt USA nul told på biler og industrielle varer, hvis USA gør det samme for europæiske varer. EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, udtaler: "Europa er klar til at forhandle med USA. Vi har tilbudt nul-til-nul-told på industrivarer." EU er dog også klar til at indføre modforanstaltninger, hvis USA ikke vil forhandle. Maros Sefcovic bemærker, at "samhandlen med USA, som er vores vigtigste handelsparter, er i en vanskelig situation lige nu." EU søger også nye handelspartnere som Indien og Kina for at mindske effekten af USA's toldsatser. Ifølge Ritzau er EU-Kommissionen i gang med at vurdere, hvordan EU skal reagere på Trumps told, mens Lars Løkke Rasmussen deltager i et ministermøde i Luxembourg om emnet. DI's direktør, Lars Sandahl Sørensen, udtrykker bekymring over EU's langsommelighed i forhold til USA og Kina og kalder situationen en "skæbnestund for Europa". Han understreger behovet for hurtig handling og siger: "Jeg er næsten ligeglad med alle de topmøder, hvis ikke der kommer handling ud af dem." EU-Kommissionen arbejder på at implementere anbefalinger fra Draghi-rapporten for at styrke konkurrenceevnen.

I en analyse i Børsen diskuterer Anders Aaselund Høier, chefjurist og tidligere embedsmand, EU's rolle i den globale kamp om kritisk teknologi mellem USA og Kina. Han fremhæver, hvordan EU, ligesom USA, fokuserer på at beskytte og kontrollere kritiske teknologier gennem handelsrestriktive redskaber som sanktioner og eksportkontrol. "Ved at gå efter byggestenen i teknologierne undgås det i første omgang at bruge politisk og diplomatisk kapital på løbende at regulere," skriver Høier. EU's initiativer sigter mod at styrke økonomisk sikkerhed og teknologisk lederskab, hvilket er afgørende i den geopolitiske konkurrence.

I en leder i Ekstra Bladet kritiserer Uffe Gardel Donald Trumps handelsstrategi med vilkårlige toldsatser, der skader verdenshandelen og øger inflationen, hvilket påvirker pensionsopsparinger og boliglånsrenter. Trods kritikken anerkender artiklen, at der er en kerne af sandhed i Trumps klager over tekniske handelshindringer. EU nævnes som en aktør, der kunne reducere bureaukrati, hvilket ville øge importen og sænke priserne. "Måske kunne man lade være med at kræve forskellige bagsideetiketter til vinen for hvert enkelt EU-land," hvilket ville styrke det fælles handelsområde og gavne EU's egen økonomi.

Ulrik Harald Bie skriver i sin analyse i Berlingske om Trumps økonomiske strategi, der kan sammenlignes med en Olsen-banden plan, fyldt med usikkerheder og uforudsigeligheder. Trumps plan omfatter en toldmur for at flytte produktion til USA og bruge sikkerhedsgarantier til at opnå indrømmelser fra handelspartnere som EU. "Det interessante bliver, hvornår den udbredte panik, der lige nu er på chefgangene i virksomhederne og i de finansielle institutioner, bryder ud i lys lue," skriver Bie. EU's reaktion på Trumps politik er afgørende, og der er bekymring for, at Trumps handlinger kan føre til en økonomisk krise og hjerneflugt fra USA til Europa.

I en analyse i Børsen diskuterer Alex Arash Sand Alsing Kalaee, hvordan EU kan håndtere de økonomiske udfordringer fra Trumps handelskrig. Mario Draghi bemærker, at EU's afhængighed af eksport gør økonomien sårbar, og foreslår fælles gæld og offentlige investeringer som løsninger. EU-Kommissionen overvejer handelsbarrierer som modsvar til amerikansk told, mens Dansk Industri og Nationalbanken advarer mod en økonomisk krise. "Enrico Letta påpeger i sin rapport", at en kapitalmarkedsunion kan styrke det indre marked og euroens position. Ved at udnytte fælles gæld kan EU opnå høj vækst og finansiel suverænitet, inspireret af Alexander Hamiltons historiske tilgang.

I et debatindlæg i Jyllands-Posten kritiserer Søren Holm Pedersen den overdrevne mediefokus på Donald Trump og opfordrer til at skifte fokus til Europas styrker. Forfatteren mener, at Trumps politik, især toldpolitikken, har ødelagt den regelbaserede verdensorden og skabt økonomisk usikkerhed. "Kineserne har forstået det og svarer igen med samme mønt, og det samme skal EU gøre." Forfatteren opfordrer EU til at tage en mere aktiv rolle og udnytte de nye samarbejdsmuligheder, der opstår, når USA isolerer sig. Der er en appel til at erstatte pessimistiske medie- og politiske figurer med dem, der kan se Europas potentiale.

En leder i Berlingske analyserer konsekvenserne af Trumps toldpolitik og dens indvirkning på den globale økonomi. Artiklen fremhæver, hvordan Trumps handlinger truer den regelbaserede verdenshandel, som USA selv har været med til at etablere efter Anden Verdenskrig. "Elon Musk foreslår nultold mellem EU og USA," men dette forslag kritiseres for at være lige så principløst som Trumps straftold. Artiklen påpeger, at EU og Kina står magtesløse over for Trumps politik, og at der er behov for et oprør fra USA selv for at forhindre en dyb økonomisk krise. Den republikanske senator Ted Cruz advarer om et "blodbad ved midtvejsvalget," hvis situationen fortsætter.

En leder i Politiken analyserer konsekvenserne af Donald Trumps toldkrig og argumenterer for, at USA kan ende som den store taber. Artiklen fremhæver, at EU og andre store aktører som Kina bør bevare roen og ikke lade sig rive med af Trumps krav og brug af told som geopolitisk våben. "Hvis ikke EU og Kina samt andre store aktører lader sig gribe af panik," vil USA sandsynligvis stå tilbage som den store taber, både økonomisk og politisk. Artiklen understreger, at frihandel historisk set har vist sig at være mere fordelagtig, og at EU bør fortsætte med at støtte det globale frihandelssystem, selv i en periode uden USA.

Julie Schneider, Berlingskes Europa-korrespondent, analyserer EU's udfordringer i at håndtere præsident Trumps handelskrig. EU står over for risikoen for, at nationale særinteresser kan underminere et samlet modsvar. Tysklands handelsminister, Robert Habeck, advarer mod, at "hvis hvert land kommer med 'vi har et problem med rødvin, og her med whisky og her med pistacienødder', så bliver det ikke til noget." EU-Kommissionen, ledet af Ursula von der Leyen, har tilbudt USA en aftale om nultold, men det kræver en samlet europæisk front. Lars Løkke Rasmussen understreger, at "vi skal forberede et modsvar. Det skal være hårdt, og det skal være kontant." Uenighed blandt medlemslandene kan svække EU's position.

Karin Axelsson skriver i sin nyhedsanalyse i Politiken om EU's reaktion på Trumps straftold. EU-landene er enige om at svare igen, men uenige om styrken og metoden. Handelskommissær Mariusz Sefcovic udtrykker frustration over manglende amerikansk vilje til forhandling og fastholder, at EU's svar skal følge internationale regler. Italien, repræsenteret ved udenrigsminister Antonio Tarjani, foreslår at udskyde EU's modsvar, idet han advarer: "En handelskrig vil være ødelæggende for både USA og Europa." EU overvejer at bruge nye instrumenter som 'EU-bazookaen' for at beskytte sine interesser. Lars Løkke Rasmussen mener, at EU skal "skynde sig langsomt" for at undgå at eskalere situationen.

Kilder: B.T., mandag; Berlingske, mandag, tirsdag, s. 2,6,7; Kristeligt Dagblad, mandag; Børsen, tirsdag, s. 27; Ekstra Bladet, tirsdag, s. 36; Jyllands-Posten, tirsdag, s. 10,18; Politiken, tirsdag, s. 1,4

Andre EU-historier: Prioriterede emner

Udenrigspolitik: Trump og Netanyahu aflyser pressemøde
Ifølge Ritzau/Reuters er et planlagt pressemøde mellem USA's præsident Donald Trump og Israels premierminister Benjamin Netanyahu blevet aflyst. I stedet vil de mødes med journalister i Det Ovale Værelse for at diskutere emner som Gaza og told. USA har annonceret nye toldsatser, hvor varer fra EU vil blive pålagt 20% told. En israelsk embedsmand udtrykte optimisme for en løsning. "Vi er optimistiske i forhold til at kunne finde en løsning," sagde embedsmanden.

Kilder: B.T., mandag; Berlingske, mandag; Kristeligt Dagblad, mandag

Andre EU-historier

Interne anliggender: Lars Aagaard risikerer fyring på grund af forsinkelser i grøn omstilling
Ifølge en artikel fra Børsen står klima- og energiminister Lars Aagaard over for en mulig politisk krise, hvor EU's statsstøtteregler spiller en rolle. Aagaard har været kritiseret for sin håndtering af en forsinket udbygning af det danske elnet, hvor Folketinget ikke blev informeret. Sagen har været diskuteret i regeringens Grønt Udvalg, hvor finansminister Nicolai Wammen deltog. Lisbeth Bech-Nielsen udtaler: "Det hele har haft et skær af, at de syntes, at det ikke var vigtigt nok til at orientere os."

I en analyse i Berlingske skriver Bent Winther om Lars Aagaards potentielle fyring grundet forsinkelser i den grønne omstilling. Aagaard, der har arvet en række udfordringer fra sin forgænger Dan Jørgensen, står over for kritik for ikke at have informeret Folketinget rettidigt om forsinkelser i elnetudbygningen. "Dan Jørgensen blev belønnet med en kommissærpost i EU," mens Aagaard risikerer at blive væltet. Oppositionen ser sagen som en mulighed for at demonstrere en ny parlamentarisk virkelighed, hvor regeringen har mistet sit flertal. Udfaldet afhænger af, om oppositionen kan samle 88 mandater, hvilket vil være et stort nederlag for Moderaterne.

Kilder: Berlingske, tirsdag, s. 5; Børsen, tirsdag, s. 16

Udenrigspolitik: EU skal modstå folkeretsbrud i Ukraine og Mellemøsten, lyder opfordring
I et debatindlæg i Politiken understreger Mogens Lykketoft, Bertel Haarder, Martin Lidegaard og Villy Søvndal EU's afgørende rolle i at modstå folkeretsbrud i Ukraine og Mellemøsten. De argumenterer for, at EU og Danmark bør tilpasse deres politik til Den Internationale Domstols udtalelse om, at Israels besættelse er ulovlig. "Den juridisk banebrydende udtalelse slår fast, at Israels besættelse af Vestbredden og Gaza er ulovlig og skal bringes til ophør." EU bør også støtte Den Internationale Straffedomstol og indføre sanktioner mod voldelige bosættere. Artiklen fremhæver behovet for at handle principielt og universelt for at opretholde en regelbaseret verdensorden.

Kilder: Politiken, tirsdag, s. 8

Det digitale indre marked: EU kan eskalere konflikt med amerikanske tech-giganter
I en leder i Børsen diskuterer Helle Ib EU's potentielle opgør med amerikanske tech-giganter som Apple, Google og Meta. EU-Kommissionen overvejer at eskalere handelskrigen og håndhæve Digital Services Act (DSA) med store bøder, som den kommende bøde mod Elon Musks X. Dette kan intensivere den ideologiske værdikamp mellem USA og Europa. Danmark er særligt sårbar på grund af sin afhængighed af amerikanske tech-løsninger. "Hvis amerikanerne mandag morgen klokken 8 beslutter sig for at lukke ned for de amerikanske cloud-tjenester, så er Danmark gået i stå klokken 9," sagde Jacob Herbst. Dette understreger behovet for at udvikle alternativer og en plan B.

Kilder: Børsen, tirsdag, s. 28

Konkurrence: Europa-Parlamentet vedtager hastelov om udskydelse af klimakrav for virksomheder
En artikel i Børsen beskriver, hvordan Europa-Parlamentet i hast vedtog et lovforslag, der udskyder klimakrav for virksomheder. Forslaget, en del af EU-Kommissionens omnibuspakke, skal lette bæredygtighedsrapportering og styrke konkurrenceevnen. Kira Marie Peter-Hansen udtrykte bekymring: “Hele processen har været et hastværk, og jeg synes, det har været dårligt politisk håndværk fra Kommissionens side.” Henrik Dahl ser det som nødvendigt for EU's konkurrenceevne. Forslaget skal nu forbi Ministerrådet og Christiansborg for endelig godkendelse.

Kilder: Børsen, tirsdag, s. 6

Beskæftigelse, vækst og investeringer: Ny vækstmulighed for danske virksomheder i lyset af oprustning
Katrine Paaby Joensen, Joachim Finkielman, David Schjerlund og Dustin Wilden har i deres kronik i Berlingske analyseret de nye vækstmuligheder for danske virksomheder i lyset af Danmarks og EU's oprustning. De fremhæver, at EU's oprustning og Danmarks milliardinvesteringer i forsvar kan styrke innovation og vækst i små og mellemstore virksomheder. Der er potentiale for, at danske virksomheder kan blive en strategisk del af de store systemleverandørers værdikæder. For at opnå dette kræves stærkere partnerskaber og en mere integreret forsyningskæde. »Nødvendighed er alle opfindelsers moder«, som Plato er krediteret for at sige, hvilket understreger behovet for hurtig innovation og tilpasning.

Kilder: Berlingske, mandag

Klima: Den grønne omstilling lever – men EU's overregulering truer fornuften
I en kronik i Børsen argumenterer Steen Thomsen for, at den grønne omstilling ikke er død, men at EU's overregulering er problematisk. EU's rapporteringsdirektiv (CSRD) og værdikædedirektiv (CSDDD) kritiseres for at øge omkostningerne uden at sikre miljøforbedringer. Artiklen påpeger, at "EU med vanlig sans for selvdestruktion lige nåede at vedtage" disse direktiver, men roser EU for at lempe kravene for mindre virksomheder. Den grønne omstilling forventes at blive mere realistisk og økonomisk bæredygtig, med teknologiudvikling og markedsdrevne løsninger som drivkraft. Kina fremhæves som et eksempel på økonomisk vækst uden EU's bureaukrati.

Kilder: Børsen, tirsdag, s. 26

 

Kilder

Detaljer

Publikationsdato
8. april 2025
Forfatter
Repræsentationen i Danmark