EU i dagens aviser
28. juli 2017
Dagens EU-tophistorier
Migration: Kondomer og piftede gummibåde bremser ikke folkevandringen
Flere aviser kigger i dag på problemerne ved folkevandringen og flygtningestrømmen fra syd, og i dagens udgave af Ekstra Bladet kan man blandt andet læse et debatindlæg af Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti, hvori han påpeger, at Europa og i særdeleshed Italien er ved at knække under presset. Et pres, som den franske præsident for alvor føler, ifølge dagens leder i Berlingske, da mange håber, at han kan løse EU's problemer med flygtningetilstrømningen. Avisen påpeger også, at der synes at være modstridende interesser for EU-kommissionen og de fleste europæere, idet kommissionen mener, at migranter skal fordeles i hele EU, mens borgerne mener, at det blot vil tiltrække endnu flere. At det er et varmt emne, som kræver fokus, det er der ingen tvivl om, når man læser et par artikler fra dagens udgave af Politiken og Berlingske, som kan fortælle, at der på den ene side forventes mange tidligere IS-jihadister tilbage til Europa, efter kalifatet ikke længere er så attraktivt, samtidig med at Italien mener, at alle bør være i sin ret til at rejse hvorhen de vil, og dermed vil fjerne opholdstilladelsen, som de kalder ”det nye slaveri”. Weekendavisen fra i dag opsummerer det pænt i sin overskrift: ”Nedtælling til kaos”. De kigger på problemerne og foreslår blandt andet, at EU lejer et stort område ved Middelhavet i Libyen eller Tunesien og bruger det som ”migrantudredningscenter”. Kristeligt Dagblad runder hele problematikken af i et debatindlæg af Kristian Østergaard, præst og anmelder, med en opsummering af ugens indlæg fra forskellige medier om emnet.
Kilder: Ekstra Bladet, s. 11; Berlingske, s. 4-5, 28; Politiken, s. 8; Weekendavisen, s. 13; Kristeligt Dagblad, s. 6
Udenrigspolitik: Erdogans plads er næppe ved bordet i EU
Tonen er ved at blive skærpet over for Tyrkiet på grund af deres fortsatte brud på menneskerettighederne, skriver Politiken i dag. Den ændrede sig i særdeleshed som resultatet af arrestationen af en tysk menneskerettighedsforkæmper, Peter Steudtner, og flere ønsker forhandlingerne om Tyrkiets medlemskab af EU lagt på is. Men som Kristeligt Dagblad og Weekendavisen skriver i dag, så er det ikke kun Tyrkiet, men også Polen der får det til at knirke. Som Weekendavisen spørger ”Hvad stiller vi op med lande styret af regeringer, der nok er kommet til verden ved demokratiske valg, men alligevel undergraver demokratiet ved eksempelvis at begrænse pressefrihed og angribe forfatningsgaranterede borgerrettigheder?” Problemer på den storpolitiske scene får også direkte betydning for Danmark, som Berlingske skriver i dag, idet Tyrkiet som eksportmarked er blevet mere besværligt.
Kilder: Politiken, s. 7; Berlingske, s. 6; Information, s. 2; Kristeligt Dagblad, s. 3; Weekendavisen, s. 12
Andre EU-historier: Prioriterede emner
Interne anliggender: S: Ledige sydeuropæere skal knuse danske flaskehalse
Ifølge Børsen i dag er det danske arbejdsmarked sulten efter arbejdskraft, og det får virksomhederne til at rette fokus mod syd. Det er også noget, der har fokus på Christiansborg. ”Der er millioner af ledige unge mennesker i lande som Grækenland, Spanien og Portugal, så det er oplagt, at vi i Danmark gør en indsats for at få dem hertil, så de kan være med til at løse problemerne med at skaffe arbejdskraft til de danske virksomheder," siger Benny Engelbrecht, der er finansordfører for Socialdemokratiet. Varde er en af de byer, som nu aktivt vil lokke udenlandsk arbejde til, skriver Børsen. Dagens udgave af Weekendavisen støtter op omkring problematikken med en artikel om fordelingen af studerende på DTU, hvor de fortæller, at halvdelen er udlændinge fra Grækenland, Spanien og Italien. De beretter dog også, at mange forlader Danmark igen til fordel for enten eget land eller England, hvor sproget ikke er et problem.
Kilder: Børsen, s. 13; Weekendavisen; s. 1
Andre EU-historier
Konkurrence: Edith Thingstrup: Magt og elite
I dagens udgave af Berlingske kan man læse et lille debatindlæg af Edith Thingstrup, hvor hun prikker til EU kommissær Margrethe Vestager. Spørgsmålet går på, hvorvidt hun tilhører en elite eller ej, hvilket Vestager ikke selv mener er tilfældet. Men som indlægget påpeger, har hun masser af magt, og med sine store bøder til blandt andet Google har hun bevist, at hun er villig til at bruge den. Indlægget mener også, at hun har gjort mere for folks oplysning end eksempelvis EU-Kommissionen.
Kilde: Berlingske, s. 27
Handel: Netbutikker raser: Konkurrenter fra Kina får unfair postrabat
Børsen bringer i dag to artikler, som kigger på netbutikkernes konkurrencevilkår. Det er særligt med fokus på Kina, og det, som de kalder unfair postrabatter, der forvrider konkurrencen. Utilfredsheden ligger i, at de ikke alene ofte er billigere i produktion, men at danske kunder også på grund af en gammel postregel fra 1969 kan modtage pakker fra Kina til meget små penge i fragt. Årsagen er, at Kina i sin tid blev klassificeret som et u-land, hvilket en eksplosiv vækst siden har ændret på, hvorfor man nu vil have det ændret.
Kilde: Børsen, s. 6
Interne anliggender: Theresa Mays vandretur
Jyllands-Posten bringer i dag et debatindlæg af Lykke Friis, prorektor på Københavns Universitet, hvor hun kigger på Storbritanniens premierminister og den svære tid som landet har foran sig. Theresa May vandt ikke den overbevisende sejr ved valget, som hun troede, og Storbritannien er nu splittet med hensyn til at blive enig om en retning. Lykke Friis spår derfor, at kommende forhandlinger bliver uden svar på konkrete spørgsmål.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 16
Arbejdsmarkedspolitik: ”Jeg kan ikke holde ud at høre mere om tysk succes”
Information bringer i dag en artikel om Tysklands problemer med lave lønninger. Et problem, som udgør et problem for hele Europa, men som bliver svært at gøre noget ved, da arbejderne finder sig i de lave lønninger af frygt for helt at ryge ud af arbejdsmarkedet. ”Der er millioner af tyskere, der lever fra hånden til munden og permanent er én fyring fra at ende i fattigdom. Næsten en fjerdedel af de tyske arbejdstagere tjener omkring 10 euro i timen, så for dem er Tysklands succes til at overse”, siger den tyske politolog og fattigdomsforsker, der er professor emeritus ved Køln Universitet, Christopher Butterwegges.
Kilde: Information, s. 10-11
Interne anliggender: Tyskerne er for strenge mod deres bilproducenter
I dagens udgave af Jyllands-Posten kan man læse en artikel, som kigger på tyskernes kritiske syn på deres bilindustri. Det er en kommentar af Loenid Bershidsky fra Bloomberg View, og han mener, at de største tyske bilproducenter burde gå sammen og dermed undgå det kritiske søgelys fra både borgere og EU-Kommissionen.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 16
Udenrigspolitik: EU's ansigt
Politikens leder i dag er en opsang til de europæiske politikere. Avisen efterlyser en social dimension i EU. Avisen henviser til en vision, som EU's tidligere kommissionsformand, Jacques Delors havde, om at slippe markedskræfterne løs med den ene hånd, og med den anden, at bygge en politisk overbygning, som kan regulere markedskræfterne og give EU en social dimension. En vision, som, konkluderer Politiken, aldrig blev til virkelighed. Markedskræfterne blev sluppet løs, men resten glemte man.
Kilde: Politiken, s. 1
Interne anliggender: Ny paskontrol giver lange køer i europæiske lufthavne
Dagens udgave af Politiken bringer en artikel om den nye skærpede paskontrol i lufthavne, som træder i kraft lørdag den 7. oktober. Det handler om skærpet kontrol med rejsende til lande uden for Schengenområdet. Som avisen skriver, så rammer det særligt rejsende til lande som Storbritannien, USA og Thailand. Den øgede sikkerhed giver køer på op til fire timer, og avisen fortæller om flyforsinkelser på op til 300 procent, sammenlignet med samme periode sidste år.
Kilde: Politiken, s. 7
Udenrigspolitik: Fredens pris
Dagens udgave af Weekendavisen bringer et debatindlæg af Lone Nørgaard, lektor, cand.mag, og hovedbestyrelsesmedlem i Dansk Samling. Hun er netop vendt hjem efter en tur til Bruxelles og stiller spørgsmål ved forandringerne i Europa, hvor borgere nu i stigende grad ser store opbud af politi og bevæbnet militær i gaderne som naturligt. ”Er EU fredens projekt, eller har EU med Schengen og manglende beskyttelse af Europas ydre grænser monstro gødet jorden for det stik modsatte af fred?” spørger hun.
Kilde: Weekendavisen, s. 13
Detaljer
- Publikationsdato
- 28. juli 2017
- Forfatter
- Repræsentationen i Danmark