Kommissionen har i dag offentliggjort sin femte årlige retsstatsrapport, der systematisk og objektivt undersøger udviklingen på retsstatsområdet i alle medlemsstater på lige fod. Sammenlignet med den første offentliggørelse af rapporten om retsstatssituationen, der blev vedtaget i 2020, er medlemsstaterne og EU som helhed meget bedre rustet til at opdage, forebygge og håndtere nye udfordringer. Dette bidrager til vores europæiske demokratiers modstandsdygtighed og til gensidig tillid til EU. Det bidrager også til et velfungerende indre marked og gavner erhvervsklimaet, der fremmer konkurrenceevne og bæredygtig vækst.
Siden den første offentliggørelse i 2020 er rapporten blevet en reel drivkraft for positive reformer: To tredjedele (68 %) af de henstillinger, der blev fremsat i 2023, er helt eller delvist blevet efterkommet. I nogle medlemsstater er der dog fortsat systematiske problemer, og situationen er blevet yderligere forværret. Disse bekymringer behandles i henstillingerne i dette års rapport. Der er ingen henstillinger til udvidelseslandene i denne rapport, da henstillingerne til disse lande udelukkende fremsættes i forbindelse med den årlige udvidelsespakke.
Dette års rapport indeholder for første gang fire landekapitler om udviklingen i Albanien, Montenegro, Nordmakedonien og Serbien. Hvis disse udvidelseslande medtages i rapporten om retsstatssituationen, som er de lande, der er længst fremme i processen, vil det støtte deres reformbestræbelser, hjælpe myndighederne med at gøre yderligere fremskridt i tiltrædelsesprocessen og forberede det fortsatte arbejde med retsstatsprincippet som en fremtidig medlemsstat.
Ifølge en særlig Eurobarometer-undersøgelse, der offentliggøres i dag, er mere end 7 ud af 10 EU-borgere enige i, at EU spiller en vigtig rolle med hensyn til at bidrage til at opretholde retsstatsprincippet i deres land. Næsten 9 ud af 10 EU-borgere mener, at det er vigtigt, at alle EU's medlemsstater respekterer EU's kerneværdier, hvilket har været en stabil holdning siden 2019. Desuden er følelsen af at blive informeret om EU's grundlæggende værdier blevet væsentligt forbedret i mange lande: Samlet set føler 51 % af EU's borgere sig velinformeret om EU's grundlæggende værdier og retsstatsprincippet sammenlignet med 43 % i 2019.
Mere information
Rapport om retsstatssituationen 2024 – Retsstatssituationen i Den Europæiske Union - KOM(2024)800
Rapport om retsstatssituationen 2024 – henstillinger
Rapport om retsstatssituationen 2024 – Landekapitler
Rapport om retsstatssituationen 2024 – landekapitler, resuméer og henstillinger
Rapport om retsstatssituationen 2024 – Metode
Den årlige retsstatscyklus – faktablad
EU's retsstatsværktøjskasse – faktablad
Særlig Eurobarometerundersøgelse 553 om retsstatsprincippet
Eurobarometer 584 om borgernes holdning til korruption i EU
Eurobarometer 542 om virksomhedernes holdning til korruption i EU
Kilder
Detaljer
- Publikationsdato
- 24. juli 2024
- Forfatter
- Repræsentationen i Danmark