Gå til hovedindholdet
Europa-Kommissionens logo
Repræsentation i Danmark
Nyhedsartikel20. april 2018Repræsentationen i Danmark

Dons er nu BOB...!

Den danske mousserende kvalitetsvin - Dons - er nu registreret af Kommissionen som beskyttet oprindelsesbetegnelse (BOB).Dons er dermed den første BOB i Danmark!

Dons


Dons

Præcis afgrænsning af det geografiske område:

Afgrænset område: Landsbyen Dons ved Kolding, Danmark, nærmere bestemt ved tunneldalens aflejringer af smeltevandsgrus og smeltevandssand inden for Ejerlav Dons By, Almind. Ejerlav Dons By har været entydigt afgrænset ved præcise matrikelkort siden 1821 og har et areal på 853 ha.

Vinmarkerne er beliggende i en højde af 25-60 m over havets overflade i en kystnær afstand på ca. 7 km fra Kolding Fjord.

BOB

Primære druesorter:

  • Zalas Perle
  • Cabernet Cortis
  • Orion
  • Madeleine Angevine
  • Solaris
  • Rondo
  • Regent
  • Pinot Noir

Tilknytning til det geografiske område:

Vinmarkerne er beliggende ved landsbyen Dons i en højde af 25-60 m over havets overflade med ca. 7 km til kysten. Området er en istidsformet tunneldal med søer, der er dannet som dødishuller med kuperede skrænter og næringsfattig hede på sandaflejringer.

De analytiske parametre adskiller sig fra klassiske mousserende vine ved et højere indhold af mælkesyre, der kan henføres til de nordlige dyrkningsforhold.

Vinens profil, især syreprofilen, tilskrives lokalitetens geografiske forhold (dens særlige terroir), der er karakteriseret ved næringsfattigt sedimentgrus, dybe sandlag, hvor der er langt til vandspejlet, og deraf følgende store planterodnet, samt anvendelsen af relativt hårdføre druesorter.

I henhold til artikel 103 i forordning (EU) nr. 1308/2013 kan en beskyttet oprindelsesbetegnelse og beskyttet geografisk betegnelse anvendes af enhver aktør, der markedsfører en vin, som er fremstillet i overensstemmelse med den dertil svarende produktspecifikation.

Detaljer

Publikationsdato
20. april 2018
Forfatter
Repræsentationen i Danmark