Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Nyhedsartikel26. maj 2019Repræsentationen i Danmark2 min læsetid

EP-valg 2019

Valg til Europa-Parlamentet bliver afholdt i EU mellem torsdag den 23. maj og søndag den 26. maj 2019 - valget afholdes i Danmark søndag den 26. maj 2019...!

EP-valg 2019

Valg i 2019

23.-26. maj 2019 er der valg til Europa-Parlamentet. Her stiller de politiske partier op i hvert land, og i Danmark vælger vi vores 14 MEP’er, som derefter tager til Bruxelles og fordeler sig mellem de politiske grupper.

Ved sidste valg indførte man det såkaldte ”spitzenkandidat”-system, hvor hver politiske gruppe stiller med en kandidat til at blive formand for Europa-Kommissionen. Den gruppe, der samlet får flest stemmer ved valget, forventes at få posten som kommissionsformand. Det var sådan, den nuværende formand for Kommissionen, Jean-Claude Juncker, blev udpeget.

En ny tendens forud for valget i 2019 er, at tværnationale lister står til at få betydning. Blandt andre den franske præsident Macron har forsøgt at samle opbakning blandt liberale kræfter til en fælles-europæisk bevægelse, og det samme gælder den græske socialist Yannis Varoufakis, ligesom flere højrenationale bevægelser forsøger at forene sig. Det kan betyde, at debatten i de forskellige medlemslande kommer til at hænge mere sammen, end den plejer. Men det kan også sagtens ende med nationale valgkampe, som det plejer.

EU's stats- og regeringschefer mødes efter valget den 28. maj...!

Brexit vil ændre Parlamentet

Hvis Storbritannien forlader EU, vil der være 705 og ikke 751 medlemmer af Europa-Parlamentet, ligesom Danmark vil få 14 og ikke 13 medlemmer.

Kommissionen/Skiftetid i 2019

I 2019 skal hele Kommissionen skiftes ud. Det sker hvert femte år.
Det er et væsentligt magtspil, når kommissærposterne skal fordeles af den næste formand. Får den danske kommissær en af de magtfulde poster?

Baggrund

Europa-Parlamentet eller Parlamentet er de direkte folkevalgte politikere i EU. Medlemmerne er valgt samtidig i de enkelte lande, og de sidder fem år ad gangen. Et medlem af Europa-Parla-mentet forkortes som regel ’MEP’.
Der er i dag 751 medlemmer af Europa-Parlamentet.Antallet af medlemmer per land afhænger af indbyggertal, men mindre lande har relativt flere medlemmer, end indbyggertallet berettiger, ligesom de største lande har færre. Danmark har pt. 13 medlemmer. Tyskland har flest med 96 medlemmer, imens Estland, Malta, Luxembourg og Cypern har færrest med 6 medlemmer hver.

Ovenstående er uddrag fra vores presseguide

Kandidat-test:

Der findes en række tests der måske kan hjælpe dig, når du skal ned og stemme - f.eks.: DR's kandidattest, Politiken's kandidattest, Altinget's kandidattest, Information's kandidattest og Berlingske's kandidattest

Detaljer

Publikationsdato
26. maj 2019
Forfatter
Repræsentationen i Danmark