Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Supplerende information11. august 2017Repræsentationen i Danmark

Fredag den 11. august

EU i dagens aviser

11. august 2017

Dagens EU-tophistorier

Grundlæggende rettigheder: Løkke vil have rimelighed i EU
Flere dagblade har i dag fokus på statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) der ønsker rimelighed i EU. I en analyse skriver Berlingske, at Løkke gør sig klar til at bruge mere vidtgående metoder i kampen mod banderne. Løkke har gjort det klart, at han i efteråret, når Danmark overtager formandskabet i Europarådet, vil arbejde for at få Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol til at moderere sine fortolkninger af Menneskerettighedskonventionen. Analysen skriver, at Menneskerettighedskonventionen i praksis har gjort det svære at udvise kriminelle og gøre reglerne for familiesammenføring så stramme, som flere partier ønsker. I et interview i Politiken udtaler Løkke, at regeringen vil bruge en del kræfter på en rimelighedspakke i forhold til det europæiske system i efteråret. Han fastslår, at grundlæggende er den frie bevægelighed og EU som sådan gode. Han mener dog der skal rimelighed tilbage i den frie bevægelighed. ”Vi er nødt til at få rimeligheden tilbage i et borgernært perspektiv. De ting, vi går og slår os på. Jeg kan mærke det på mig selv. Jeg bliver harmdirrende arrig over, at der kommer nogle rumænere til Danmark og begår kriminalitet. De skal udvises til Rumænien. Rumænien rækker hånden op og siger, at de gerne vil have dem tilbage. Men vi kan ikke sende dem tilbage, fordi vi har lavet et europæisk regelsæt i et krydsfelt mellem EU og Europarådet, der gør, at det ikke kan lade sig gøre. Jeg kan som menneske mærke, at det får mit blod til at koge,” siger han til avisen. I dag fremlægger Løkke rimelighedspakken til folketingsgruppen. I et debatindlæg i Jyllands-Posten skriver Naser Khader, folketingsmedlem (K), at det går ud over hans og andre retsfølelse, at domstolene ikke er i stand til at udvise oplagte personer, som blandt andet Shuaib Khan, leder af den kriminelle bande ”Loyal To Familia”. ”Disse kriminelle har ikke vist loyalitet over for Danmark og koster de danske skatteydere mange ressourcer. Fængsel har ingen virkning på dem. Det eneste, de forstår, er en kontant udvisning,” skriver han i indlægget. I indlægget skriver Khader, at direktør for Institut for Menneskerettigheder Jonas Christoffersen, siger, at man godt kan opponere og gå i en form for dialog med menneskerettighedsdomstolene. ”Han mener, at vi politikere kan vise utilfredshed ved at vedtage love, som går til kanten. På den måde kan vi udfordre gældende praksis,” skriver Khader i indlægget.
Kilder: Berlingske, s. 14; Jyllands-Posten, s. 20; Politiken, s. 1,5

Andre EU-historier: Prioriterede emner

Interne anliggender: Grækerne tør næsten tro på fremtiden
Jyllands-Posten skriver, at de seneste prognoser giver Grækenland håb om, at bunden er nået. Den økonomiske situation i landet synes endeligt at være stabiliseret efter snart 10 års nærmest uafbrudt recession. ”2016 endte med nulvækst, hvilket set i et græsk perspektiv er fremskridt, da vi hvert år siden 2007 - med undtagelse af 2014 - har været i recession og i dette tiår har oplevet et samlet økonomisk tilbageslag på tæt ved 30 pct.,” forklarer Platon Monokroussos, cheføkonom i Eurobank Ergasias i avisen. I Grækenland kommer den voksende tillid tydelig til udtryk, da statsgældskontoret i Athen for to uger siden gennemførte de første auktioner over statsobligationer siden 2014. Avisen skriver, at auktion er vigtigt for den græske regering set i lyset af, at den nuværende hjælpepakke udløber om et år. Ambitionen er, at Grækenland til den tid skal være i så relativ fornuftig forfatning, at landet vil være i stand til at klare sig selv og herunder hente den nødvendige finansiering via de finansielle markeder. ”Moody's forventer, at Grækenland i år vil få en økonomisk vækst på 1,5 pct. stigende til 2,0 pct. næste år. De drivende faktorer vil være investeringer, understøttet af finansiering fra EU, og et noget større privatforbrug på baggrund af en generel forbedring af situationen på det græske arbejdsmarked,” siger Kathrin Muehlbronner, senior vicedirektør i Moody's i avisen.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 12-13

Interne anliggender: Valgkamp i Tyskland
Angela Merkel fører, men hendes popularitet falder som følge af dieselskandalen. Det skriver Politiken. En meningsmåling viser, at 69 procent af de adspurgte var i sidste måned 'tilfredse' med hendes embedsførelse, mens tallet nu er 59 procent. Vælgerne er utilfredse med politikernes bløde holdning til fusk med måleudstyr i biler og karteldannelser i den magtfulde industri, hvilket rammer især Merkels popularitet. Avisen skriver at årsagen er den skandale der startede, da det for to år siden kom frem, at måleudstyr i VW-biler angiver færre farlige stoffer i udstødningen, end virkeligheden er. I regeringen er de mest populære politikere finansminister Wolfgang Schäuble og udenrigsminister Sigmar Gabriel, SPD. Weekendavisen skriver, at trods valget til september, befinder tysk politik sig i en døs. Store emner som flygtningestrømmen, integration og Eurozonens problemer bliver ikke diskuteret, dog synes Merkel sikker på sejren, og udfordreren Martin Schulz formår ikke at presse hende. Ifølge avisen er det dog en valgkamp hvor der diskuteres mange indenrigspolitiske temaer. Blandt andet pensioner, skolepolitik, skattepolitik, infrastruktur, uddannelse med mere. Det passer også tyskerne fint, at valgkampen er uden det store spræl, og stadig flere tilslutter sig Merkel, der med en zen-agtig dominans har været en mester i at afmontere potentielle konflikter.
Kilder: Politiken, s. 12; Weekendavisen, s. 10

Andre EU-historier

Sundhed: To personer anholdt i æggeskandale
Berlingske skriver, at hollandsk politi har anholdt to personer, der er under mistanke efter fundet af det giftige middel fipronil i europæiske æg. ”Det relaterer til to ledere i et selskab. De formodes at have brugt substansen i kyllingefarme,” siger en talskvinde. De seneste uger er millioner af æg trukket tilbage fra butikkerne i blandt andet Holland, Tyskland, Belgien og Sverige. I EU forbyder regler brug af stoffet på dyr, der skal ende på middagsbordet og det kan derfor være skadeligt for mennesker. Ekstra Bladet og MetroXpress skriver begge, at 20 ton forurenet æg med det giftige middel fipronil er solgt i Danmark, og at de blandt andet er solgt til danske kantiner og catering.
Kilder: Berlingske, s. 6; Ekstra Bladet, s. 12; MetroXpress, s. 4

Konkurrence: Vestager har taget kampen op med IT-giganterne
Få gigantiske virksomheder styrer langt hovedparten af internettet, mens nationale og internationale myndigheder melder sig ind i kampen om magten på nettet, skriver Berlingske. Konkurrencekommissær Margrethe Vestager tager kampen op mod giganter som Facebook og Google, og hun ryster slet ikke på hånden. ”Ja, de er store, imponerende virksomheder, men det er de 500 millioner mennesker, jeg repræsenterer også,” siger Margrethe Vestager. Gennem de seneste år har hun ført en række enkel sager mod Facebook, Google og Microsoft, der blandt andet har resulteret i en rekordbøde på 18 milliarder til Google for at misbruge virksomhedens dominerende markedsposition ved at favorisere egne tjenester i rangeringen af søgeresultater.
Kilde: Berlingske, s. 4-5

Finansielle anliggender: Vestjysk Bank går fra EU-krise til vækst
Berlingske skriver, at Vestjysk Bank har formået at køre en mere end solid bankdrift, i samme periode som en stor redningsplan skulle redde banken fra en fatal EU-dom. Et mere positivt regnskab, der kommer kun to måneder efter, at staten meddelte, at man efter flere års jagt endelige havde fundet en aftager til statens 81,5 procent af banken. Avisen skriver, at årsagen skulle findes i, at EU-Kommissionen længe har undersøgt statens ejerskab i Vestjysk Bank for ulovlig statsstøtte, og at man har haft en klar formodning om, at EU-Kommissionen snart ville træffe en afgørelse, der med stor sandsynlighed ikke ville falde ud til Vestjysk Bank.
Kilde: Berlingske, s. 6

Konkurrence: Mærsk satser på betalinger sammen med Danske Bank
I en meddelelse til EU-Kommissionen skriver Mærsk og Danske Bank, at Gatetu, en betalingsløsning, skal udvikle tjenester til ”indenlandske, udenlandske og internationale kunder”. Dog er aftalen betinget af konkurrencemyndighedernes godkendelse. Det skriver Børsen. "Formålet med Gatetu er sammen at udvikle nye løsninger og services inden for betalingsområdet, som kan bruges på tværs af begge parters digitale platforme," siger Lars Sjögren, chef for Transaction Banking i Danske Bank.
Kilde: Børsen, s. 10

Retlige anliggender: Priser på flybilletter skal kunne gennemskues
Jyllands-Posten skriver, at EU-Domstolen underkender Air Berlins praksis for prisangivelser på flybilletter. Afgifter, skatter, tillæg og gebyrer skal anføres specifikt. EU-Domstolen blåstempler samtidig de tyske myndigheders underkendelse af Air Berlins ekspeditionsgebyr ved afbestilling og manglende fremmøde til boarding. Avisen skriver, at Air Berlin ikke mente, at flyselskabet havde en forpligtelse til særskilt at angive størrelsen af de skatter, afgifter, tillæg og gebyrer, som flyselskabet er forpligtet til at betale, når disse oplysninger er indregnet i den endelig pris, som kunden skal betale.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 17

Finansielle anliggender: Mødet i Jackson Hole bliver vigtig
I en kommentar i Jyllands-Posten skriver Peter Lundgreen, Lundgreen's Capital, at finansmarkederne sidst på måned retter blikket mod Wyoming i USA, da finansverdens store møde i år bliver særlig interessant. ”Desuden har der verseret rygter gennem den seneste måned om, at præsidenten for ECB, Mario Draghi, skal holde et indlæg, hvilket vil være første gang i tre år. Bliver det tilfældet, stiger spændingen omkring topmødet signifikant, og det får hele finansmarkedets fulde opmærksomhed. Naturligvis er det selv de mindste udtalelser i retning af en ændring af pengepolitikken, som der spejdes efter,” skriver Lundgreen i avisen.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 14

Migration: Rohdes store plan er heldigvis bare varm luft
I et debatindlæg skriver Morten Messerschmidt, medlem af Europaparlamentet (DF), at hvis europæerne lader EU-politikere som Jens Rohde bestemme den europæiske immigrationspolitik, vil der om føje år ikke findes et Europa, som er værd at emigrere til. ”Jens Rohdes budskab fylder 2.200 ord, men hele falbeladen kan koges ned til: Kolonimagternes Europa, og dermed også de nulevende europæere, har et moralsk ansvar for, at Afrika ikke består af sociale velfærdsstater. Deraf følger, at vi ikke kan sige nej til en million unge afrikanske mænd, når de vil bo i Europa, moraliserer Rohde. Det skal EU håndtere i nordafrikanske lejre, hvorefter de heldige fordeles til de 28 EU-lande. Og så skal der i øvrigt gives amnesti og integration til de hundredtusinder, som ganske vist er blevet afvist, men som alligevel lever under jorden som en omflakkende hær af vagabonder i Europa,” skriver Messerschmidt i indlægget.
Kilde: Politiken, s. 7

Detaljer

Publikationsdato
11. august 2017
Forfatter
Repræsentationen i Danmark