Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
  • Supplerende information
  • 25. august 2017
  • Repræsentationen i Danmark
  • 6 min læsetid

Fredag den 25. august

EU i dagens aviser

25. august 2017

Dagens EU-tophistorier

Interne anliggender: Macron trækker i arbejdstøjet
Flere medier skriver om den franske præsident, Emmanuel Macrons, kommende rundrejse i Østeuropa. Jyllands-Posten skriver, at Macron nu forsøge at vise sit værd ved at tage fat på ét af sine største valgløfter: at få EU-landene overtalt til at ændre det såkaldte direktiv for udstationerede arbejdstagere. I Macrons - og mange andre vesteuropæiske lederes øjne - har mange virksomheder i årevis udnyttet direktivet på en måde, så det fører til social- og løndumping. De ansætter billigere medarbejdere i et østeuropæisk land og sender dem til et rigere EU-land, hvor de arbejder for færre penge og ikke er underlagt det lokale lands beskæftigelsesregler og lønkrav. De beskyldes for at tage de lokales job og hæmme konkurrencen. Det skønnes, at der netop nu er 286.000 udstationerede arbejdere i Frankrig, heraf er størstedelen polakker. Frankrig er det land i EU, der huser næst flest udstationerede arbejdere efter Tyskland. MetroXpress skriver, at Polen ikke vil ændre holdning til et EU-direktiv om udstationeringer. ”Vi vil forsvare vores position til den bitre ende, for det er den position, der er til gavn for polske arbejdere,” siger Polens premierminister, Beata Szydlo. Dermed går premierministeren mod den franske præsident, Emanuel Macrons, ønske om at ændre på EU-reglerne for udenlandsk arbejdskraft.
Kilder: Jyllands-Posten, s. 13; MetroXpress, s. 12-13

Migration: Flygtningestrømmen er aftaget
Politiken fortæller, at EU's ledere kan ånde lettet op over, at flygtningestrømmen fra Libyen er aftaget. Men de bør holde vejret noget endnu, mener migrationseksperter. Og de kan næppe selv tage æren for udviklingen, vurderer Marco Funk, der er ekspert i EU's migrationspolitik ved tænketanken European Policy Centre. ” Det er et meget overraskende fald, og det er alt for tidligt at sige, om det varer ved. Men nedgangen har næppe meget med EU-indsatser at gøre - det har nok nærmere med dynamikker i Libyen at gøre. Meget, meget forvirrende dynamikker, som er svære at gennemskue,” siger Marco Funk. Lokale kilder fortæller, at militsen Sabratha har taget kontrol over området, som har været det centrale transitpunkt for flugten over Middelhavet, og det har dæmpet flygtningestrømmen. EU har med fuld dansk tilslutning pumpet hundredvis af millioner kroner i at træne og udstyre den libyske kystvagt, og EU støtter forbedringen af forholdene for migranter i Libyen med omkring 700 millioner kroner.
Kilde: Politiken, s. 10

Andre EU-historier: Prioriterede emner

Finansielle anliggender: Verden venter på ECB og Federal Reserve
Børsen fortæller om centralbankchefernes årlige møde i Jackson Hole, hvor de diskuterer verdens økonomi og udfordringer. Det meste af verden venter på, om ECB-chefen Mario Draghi og hans kollega fra Federal Reserve, Janet Yellen, fredag antyder en stramning af pengepolitikken. ”Skal man undgå efterfølgende kursfald, må de ikke stramme retorikken mere i forhold til tidligere signaler," understreger Teis Knuthsen, investeringsdirektør i Saxo Bank. Hans grundlæggende opfattelse er, at både ECB og Federal Reserve, og i endnu højere grad Bank of Japan, er gået alt for langt for at pumpe likvider ud, og især at ECB ikke har godt greb om inflationen, fordi deres indsats intet har flyttet.
Kilde: Børsen, s. 4, 24

Migration: Tyskland beder EU-Kommissionen tage nye visumregler i brug
Jyllands-Posten skriver, at Tyskland har rejst et forslag til EU-Kommissionen, om at indfører visumrestriktioner overfor afrikanske politikere, hvis de ikke samarbejder om at standse migrationen til Europa fra Afrika. I sidste uge besøgte udlændingeminister Inger Støjberg (V) Nigeria, hvor hun forsøgte at overbevise regeringen om, at den skal indgå en aftale om hjemtagelse af afviste asylansøgere fra Danmark, og hun er med på tyskernes idé. ”Der er ingen tvivl om, at der kan være afrikanske ledere, der godt kunne tænke sig at komme til Europa med deres familier. Derfor tror jeg da helt sikkert, at det vil kunne lægge et pres på nogle af dem. Derfor synes jeg helt klart, man skal overveje det,” siger Inger Støjberg.
Europa står foran at skulle hjemsende mere end 1 million migranter. Det regnestykke lavede EU-Kommissionen tidligere i år.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 12

Andre EU-historier

Arbejdsmarkedspolitik: EU-domstolen værner om flysikkerheden
Jyllands-Posten beretter, at EU-Domstolen i en ny dom nu har taget stilling til, hvorvidt en afskedigelsesgrænse på 65 år for piloter inden for kommerciel flytransport er i overensstemmelse med EU-retten. EU-Domstolen fastslår, at den aldersgrænse, som EU-lovgiver har indført, ikke er i strid med det EU-retlige ligebehandlingsprincip. Dette konkluderes på baggrund af en grundig gennemgang af sagligheden, proportionaliteten og de bagvedliggende hensyn til reglens indførelse.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 15

Interne anliggender: USA's atomvåben i Tyskland er blevet en del at valgkampen
Berlingske skriver, at den tyske socialdemokratiske kanslerkandidat, Martin Schulz, ønsker at USA’s atomsprænghoveder skal fjernes hurtigst muligt fra tysk jord. På et vælgermøde i delstaten Rheinland-Pfalz i det sydvestlige Tyskland annoncerede Martin Schulztirsdag ifølge Der Spiegel, at han som kansler vil bestræbe sig på at få de amerikanske atomvåben ud af Tyskland. De amerikanske atomvåben i Tyskland udgør en væsentlig del af NATOs slagstyrke og er et centralt element i forsvarsalliancens afskrækkelsespolitik. Med sit seneste udspil forsøger Martin Schulz at gøre Tysklands forhold til USA og NATO til en del af den igangværende valgkamp.
Kilde: Berlingske, s. 6

Naboskabspolitik: Makedonien søger dansk hjælp til EU-medlemskab
Berlingske skriver, at Makedonien søger Danmarks støtte til at blive optaget i EU og Nato. Grækenland har nedlagt veto, indtil landet opgiver at hedde Makedonien. Makedoniens største interne problem lige nu er korruption, et dårligt uddannelsessystem og altså en fastlåst situation i forhold til medlemskab af EU og NATO. ”Vi er særdeles interesserede i, at Danmark hjælper os med at bekæmpe korruptionen, og vi har bedt Finland om at hjælpe os med at udvikle vores uddannelsessystem,” siger Makedoniens nye udenrigsminister, Nikola Dimitrov til Berlingske under et stop i København, hvor han har diskuteret korruptionsbekæmpelse i Udenrigsministeriet.
Kilde: Berlingske, s. 14

Handel: Dansk design og danske værdier efterstræbes
Børsen fortæller, at japanerne har fået øjnene op for dansk design og arkitektur, især efter den nye frihandelsaftale mellem Japan og EU. Eksporten af danske produkter til Japan steg med 18 procent fra 2015 til 2016, og med den nye frihandelsaftale mellem EU og Japan forventer alle, at dansk eksport vil eksplodere. Måske op mod 70 procent Fra omkring 20 milliarder kroner til 35 milliarder kroner. Berlingske fortæller, at også den franske ambassadør i Danmark ønsker, at danskerne skal inspirere resten af verden med vore værdier og taler om danskernes evne til at skabe balance i tilværelsen og have tillid til hinanden. ”Danmark er et stærkt brand ude i verden. I er det lykkeligste folk på kloden, jeres design og arkitektur er i absolut verdensklasse, og det danske demokrati og velfærdssystem står for mig som noget, alle samfund bør stræbe efter,” siger han. Balancen mellem arbejdsliv og fritidsliv er en af danskernes helt store styrker, mener Francois Zimeray. Men han nævner også balancen mellem mænd og kvinder, rige og fattige, syge og raske, stærke og svage, mellem hav og land, fleksibilitet og sikkerhed, industri og miljø.
Kilder: Børsen, s. 10; Berlingske s. 12-13

Detaljer

Publikationsdato
25. august 2017
Forfatter
Repræsentationen i Danmark