Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Supplerende information11. oktober 2017Repræsentationen i Danmark11 min læsetid

Onsdag den 11. oktober

EU i dagens aviser

11. oktober 2017

Dagens EU-tophistorier

Klima: Danmark kan ende for EU-domstolen
Flere medier skriver, at EU truer Danmark med en retssag. Altinget skriver, at EU-Kommissionen mener, at Danmark har ikke gjort nok for at gennemføre EU's regler om infrastruktur til miljøvenlige biler. ”Hvis Danmark ikke opsætter flere ladestandere og tankstationer til miljøvenlige biler inden for de næste to måneder, venter en mulig tur for EU-Domstolen,” oplyser EU-Kommissionen, der har sendt Danmark og otte andre lande en såkaldt begrundet udtalelse. "De ni medlemsstater har nu to måneder til at meddele Kommissionen disse foranstaltninger, hvorefter Kommissionen i modsat fald vil kunne beslutte at indbringe sagen for EU-Domstolen," skriver EU-Kommissionen. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra transportminister Ole Birk Olesen (LA), men ministeriet oplyser til Altinget, at der netop er fremsat et lovforslag, som vil give konkret mulighed for at implementere EU-direktivet. Berlingske fortæller, at salget af dieselbiler er i år dykket brat over det meste af Europa i takt med, at en lang række europæiske storbyer diskuterer forbud mod dieselbiler i kølvandet af Volkswagen-skandalen. I Danmark har udviklingen i første halvår været den modsatte, og de nye bilafgifter ventes at give yderligere et løft til salget af dieselbiler.
Kilder: Altinget; Berlingske, s. 6-7; MetroXpress, s. 12; Jyllands-Posten, s. 2

Interne anliggender: Catalonien udsætter uafhængighed
Flere medier skriver om den politiske ballade i Catalonien i Spanien. Politiken skriver, at den catalanske regeringschef og seperatistleder Carles Puigdemont, i sin længe ventede tale i aftes i det catalanske parlament, opfordrede parlamentet til omgående midlertidigt at sætte uafhængigheden ud af kraft for at give plads til at nå en forhandlingsløsning. Puigdemont kunne ikke meget andet, for hans manøvremuligheder var og er meget begrænsede, og de bliver næppe større i de kommende dage og uger. Berlingske skriver, at de økonomiske konsekvenser vil være uoverskuelige for Catalonien, hvis regionen løsriver sig fra Spanien uden centralmagtens accept. ”Det vil skabe voldsom stor usikkerhed, hvis catalonierne går videre i kampen for selvstændighed,” vurderer cheføkonom hos Nordea Helge J. Pedersen. Han peger på, at man allerede har set virksomheder flytte ud af den catalanske hovedstad, Barcelona, på grund af uvisheden. Fredag oplyste banken Caixa Bank, at den flytter kontor til Valencia af samme årsag. Han sammenligner konflikten med Brexit. I et debatindlæg i Information, skriver Gerry Adams, partiformand for Sinn Féin i Nordirland: ”Krisen i forholdet mellem Catalonien og den spanske stat udvikler sig lige nu fra slemt til værre. Ved siden af Brexit er dette Europas største udfordring siden 1990'ernes krige på Balkan.” Han ønsker, at det internationale samfund og især EU kommer på banen i krisen.
Kilder: Politiken, s. 6; Berlingske, s. 8-9; Børsen, s. 20-21; Information, s. 9; Jyllands-Posten, s. 10; Kristeligt Dagblad, s. 10;

Andre EU-historier: Prioriterede emner

Klima: Danske fiskere klager over katastrofale EU-kvoter
Flere medier fortæller, at EU's ministerråd har netop vedtaget fiskekvoterne for Østersøen i 2018. Jyllands-Posten skriver, at det et står klart, at de danske fiskere i området har udsigt til endnu et år med ekstremt få fisk. ”Med de nye kvoter er det en realitet, at krisen forlænges yderligere et år. Desværre vil det her nok få modløsheden til at brede sig og få en del til at give op - både fiskere og blandt virksomhederne i følgeindustrien,” vurderer Svend-Erik Andersen, formand i Danmarks Fiskeriforening. Han påpeger, at torskekvoterne i den vestlige del af Østersøen allerede for et år siden blev sænket med 56 pct. til et historisk lavt niveau. Ministerrådet har besluttet, at kvoterne skal fastholdes på dette lave niveau i 2018. MetroXpress beretter, at Danmarks Fiskeriforening kalder den ny EU-aftale om Østersøens fiskekvoter for direkte chikane af Danmark.
Kilder: Jyllands-Posten, s. 4; MetroXpress, s. 2; Ekstra Bladet, s. 20; Kristeligt Dagblad, s. 11

Institutionelle anliggender: Brexitforhandlingerne om handel kan måske snart begynde
Flere medier skriver om Brexit. Information skriver, i næste uge skal EU's stats- og regeringschefer beslutte, om briterne har gjort nok fremskridt i skilsmisseforhandlingerne til, at forhandlingerne om handel kan begynde. Ifølge EU-Kommissionens talsmand Margaritis Schinas, ligger bolden på briternes banehalvdel. MetroXpress beretter, at EU-præsident Donald Tusk håber, at der til december vil være sket tilstrækkeligt store fremskridt i Brexit-forhandlingerne, så EU og Storbritannien til den tid kan begynde at tale om fremtiden.
Det fremgik tirsdag i en tale i Det Europæiske Regionsudvalg i Bruxelles.
Kilder: Information, s. 11; Børsen, s. 18; MetroXpress, s. 10

Beskæftigelse, vækst og investeringer: Det går fremad for europæisk økonomi
Flere medier skriver om den europæiske økonomis udvikling. Børsen fortæller, at den globale økonomi vokser, rapporterer IMF i sin kvartalsprognose. Rapporten, der offentliggøres kort før årsmødet i Den Internationale Valutafond (IMF) og Verdensbanken, dykker ned i forholdene rundt om på kloden. Den siger blandt andet, at væksten er for opadgående i eurozonen. Trods usikkerhed om Brexit hæves vækstprognosen for i år til 2,1 procent. Berlingske fortæller, at det mindre tillokkende at komme til Danmark for at tage et arbejde i fremtiden. Det viser en analyse, som Dansk Erhverv har lavet. Konklusionen bliver bakket op af de økonomiske vismænd, som i deres seneste rapport, der netop er kommet på gaden, skriver, at presset på det danske arbejdsmarked i fremtiden ikke i samme grad kan dæmpes af udenlandsk arbejdskraft. ”Vismændene vurderer, at beskæftigelsen kommer til at stige med godt 40.000 personer om året. Der kan man godt spørge, hvor den arbejdskraft skal komme fra. De reformer, som er sat i gang, er ikke nok,” siger arbejdsmarkedskonsulent i Dansk Erhverv Peter Halkjær.
Kilder: Børsen, s. 16, 20, 32; Berlingske, s. 5; Information, s. 4-5

Handel: Dansk eksportfremstod i Japan ovenpå frihandelsaftale med EU
Jyllands-Posten fortæller, at en stor dansk delegation er i Japan for at gøde jorden efter frihandelsaftalen med EU, der i de næste år vil fjerne en lang række toldbarrierer for blandt andet danske produkter. ”Et besøg som det her betyder utrolig meget, ikke mindst i Asien,” udtaler fødevareminister Esben Lunde Larsen (V). Asger Krogsgaard, vicedirektør i Landbrug og Fødevarer glæder sig over besøget, som han mener vil lette tilgangen til det japanske marked for danske eksportvirksomheder. Jyllands-Posten skriver også, at eksporten af økologiske fødevarer fra dansk landbrug vokser med op mod 15 procent. Især salget af mejerivarer, svinekød og grøntsager er i vækst.
Kilder: Jyllands-Posten, s. 16, 18

Andre EU-historier

Grundlæggende rettigheder: Sagen om bandelederen vækker harme
Information skriver i sin leder ”Danske bander er ikke Pakistans problem”: ”Shuaib Khan gør det ikke let for andre at forsvare hans rettigheder. […] Tirsdag undgik han for fjerde gang en ubetinget udvisningsdom. Retten vurderede, at udvisning ville være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. […] Kort efter domfældelsen var landets politikere på skærmen med alvorlige miner og forargede stemmer. […] Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) tonede frem og lovede, at hun vil stramme reglerne for udvisning, så folk som Khan fremover kan udvises. Hun vil også benytte Danmarks forestående formandskab i Europarådet til at drøfte tolkningen af menneskerettighederne med andre lande. […] Dansk Folkepartis medlem af Europa-Parlamentet, Morten Messerschmidt, kaldte for nylig, i et indlæg i Politiken, menneskerettighederne for en »parasit på retsstaten« og »et angreb på demokratiet«.”
Kilde: Information, s. 20

Klima: Danmark går imod Europaparlamentet
Information fortæller om et veritabelt søslag mellem Danmark og Europaparlamentet. Danmark der er en af verdens største søfartsnationer og EU's ministerråd kæmper sammen mod at indlemme skibsfarten i EU's kvotesystem, der regulerer udledningen af drivhusgasser. Europa-Parlamentet vil på den anden side presse shippingbranchen til at sætte bindende klimamål for sine skibe. Skibsfarten har historisk været internationalt reguleret af FN-organet International Maritime Organization(IMO), men ngo'er har længe bebrejdet IMO for at have en uambitiøs klimapolitik på skibsfartens vegne. ”Det er regeringens holdning, at skibsfartens udledninger bør reguleres globalt i regi af FN's søfartsorganisation IMO,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).
Kilde: Information, s. 12-13

Migration: Ord kan ikke løse migrationsproblemerne
Altinget giver plads til et debatindlæg af Morten Helveg Petersen (R), MEP, der skriver: ” Siden den efterhånden sagnomspundne septemberdag i 2015, hvor den danske befolkning for alvor fik øjnene op for Europas enorme flygtninge- og migrationsudfordringer, da levende mennesker af kød og blod pludselig stod på de danske motorveje, har migration og flygtninge været det altoverskyggende tema i Danmark. Det har det også været i Bruxelles og i Strasbourg. […]Det synes stadigvæk kun at være Angela Merkel, som har muskler og format til at vedkende sig et ansvar for at løse Europas største udfordring nu og på sigt. I to år har statslederne diskuteret uden at nå frem til mere end én ting, nemlig akutaftalen med Tyrkiet, hvortil de så at sige har udliciteret EU's problemer. […] Den manglende vilje til at træde i karakter har sat EU's troværdighed på prøve.”
Kilde: Altinget

Interne anliggender: Holland har endelig fået dannet en ny regering
Politiken fortæller, at det nu endelig efter 208 dage er lykkes at danne en regering i Holland. Den nye regering spænder over det yderst pro europæiske D66 og det noget EU-skeptiske CU. I regeringsgrundlaget slås det imidlertid fast, at Holland er »uigenkaldeligt« knyttet til EU, og at EU skal påtage sig en mere aktiv rolle for at tackle indvandring, klimaforandringer og grænseoverskridende kriminalitet.
Kilde: Politiken, s. 6

Interne anliggender: Merkel kan blive svækket
I et debatindlæg i Børsen, skriver Olaf Böhnke, seniorrådgiver, Rasmussen Global, leder af Rasmussen Globals kontor i Berlin: ” Tysk politik er endelig blevet interessant, og ironisk nok først efter at valgkampen er forbi. Der er allerede blevet kommenteret meget på kansler Angela Merkels balanceakt med at forsøge at forene, hvad FDP og De Grønne er gået til valg på, i en ny regeringskoalition. […]Den såkaldte "Jamaica-koalition" vil blive noget af en mundfuld, men det er ikke det eneste koalitionsdilemma, som kansleren står over for. Hun skal nemlig også holde sammen på koalitionen i sit eget parti, hvilket kan ende med at få en endnu større indflydelse på den tyske regerings fremtidige EU-politik.
Kilde: Børsen, s. 4

Generelle rettigheder: Burkaforbud er blåstemplet
Kristeligt Dagblad skriver, at et maskeringsforbud, der omfatter burka og niqab, er umiddelbart ikke i strid med menneskerettighederne, da det kan være centralt for sammenhængskraften, vurderer Christoffer Badse, monitoreringschef i instituttet, som henviser til, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol tidligere på året godkendte et lignende forbud i Belgien. Udmeldingen glæder Venstre, mens De Radikale fastholder modstand mod et forbud.
Kilde: Kristeligt Dagblad, s. 1

Klima: Europæiske byer udvekslede klimaerfaringer på konference
I et debatindlæg i Information, skriver Peter Rathje, direktør for Sønderborgs ProjectZero: ”Omkring 30 europæiske byer var i sidste uge repræsenteret på den internationale klimakonference i Sønderborg arrangeret af Syddansk Universitet. Her stod europæiske mindre og mellemstore byer på mål for deres ambitioner og bidrog til en bedre forståelse af byernes klimaindsatser, muligheder og udfordringer. […] EU driver både den europæiske energi- og klimapolitik. Og gennem Covenant of Mayors også et handlingsspor, hvor borgmestre fra mere end 6.000 europæiske byer har tilsluttet sig en aktiv lokal implementering af de politiske målsætninger. Erfaringerne viser, at det generelt er svært for byerne at omsætte klimamålsætninger og planlægning til konkrete handlinger, som også har effekt på kommunernes klimaaftryk.”
Kilde: Information, s. 13

Interne anliggender: Seriøs EU debat savnes
Stine Bosse, formand for Europabevægelsen, skriver i et debatindlæg på Altinget: ”Af og til ser jeg partier eller politikere starte deres anprisning af Det Europæiske Fællesskab med ordene: "EU styrker dansk økonomi, men..." eller "EU er vor tids største fredsprojekt, men når sådanne ord falder, bliver jeg altid urolig. […] Hører vi nogensinde politikere sige: "Folketinget er en god ide, men nej, selvfølgelig ikke. Folketinget er ligesom det europæiske samarbejde en politisk kampplads, hvor forskellige politiske interesser brydes.”
Kilde: Altinget

Klima: Sagen om de danske grundvandsindberetninger fortsætter
Altinget kan fortælle, at Dansk Folkepartis miljøordfører Pia Adelsteen, er beroliget efter at have læst Miljø- og Fødevareministeriets fire siders lange notat, der redegør for processen bag Cowis rapport om de danske indberetninger om grundvand til EU. Notatet kommer efter, at Politiken beskrev en række forhold i forbindelse med udarbejdelsen af Cowis rapport om danske grundvandsindberetninger til EU. Landbruget, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti udtrykte her stor bekymring for rapportens uvildighed, hvilket miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) ellers har lovet.
Kilde: Altinget

Interne anliggender: Brexit vil vise om EU endelig tør lytte til sine borgere
I et debatindlæg på Altinget, skriver Kenneth Kristensen Berth (DF), MF, EU-ordfører: ”Et nyt folketingsår er netop skudt i gang. Det er nu for alvor tid til at trække i arbejdstøjet. Således også hvad angår dansk EU- politik. Et af de helt store temaer bliver, hvordan fremtidens EU skal tage sig ud oven på Brexit. Danmark har en klar interesse i at støtte briternes bestræbelser på en så gunstig Brexit-aftale med EU som muligt. Storbritannien er det fjerdestørste danske eksportmarked. Danske virksomheder eksporterede i 2016 varer for omtrent 40 mia. kroner. Derfor har vi brug for en aftale, hvor briterne får adgang til det indre marked uden at være omfattet af den frie bevægelighed. […] Dertil er den kommende Brexit-aftale også et vidnesbyrd om, hvorvidt EU omsider har tænkt sig at lytte til Europas befolkninger, eller om det ideologiske korstog forsættes for uændret kraft. ”
Kilde: Altinget

Detaljer

Publikationsdato
11. oktober 2017
Forfatter
Repræsentationen i Danmark