Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
  • Supplerende information
  • 25. januar 2017
  • Repræsentationen i Danmark
  • 7 min læsetid

Onsdag den 25. januar

EU i dagens aviser

25. januar 2017

Onsdagens EU-tophistorier

Indre anliggender: Europa-parlamentet bakker op om dansk Europol-aftale

Politiken skriver, at Europa-parlamentets retsudvalg tirsdag diskuterede Danmarks Europol-aftale for første gang, og der er tilsyneladende gode chancer for, at særaftalen kan vedtages inden 1. maj, hvor det europæiske politisamarbejde bliver til et overstatsligt agentur. ”Vi vil gøre alt for, at det skal kunne ske,” siger udvalgets formand, den britiske socialdemokrat Claude Moraes. Berlingske fortæller, at flere parlamentsmedlemmer under debatten udtrykte et ønske om en juridisk vurdering af aftalen for at sikre, at andre EU-lande ikke vil kunne bruge samme model. Ifølge Moraes er der dog ”intet drama” mht. denne vurdering, hvilket betyder, at den med al sandsynlighed vil være klar inden 1. maj. Også Jyllands-Posten skriver, at europaparlamentarikerne generelt bakker op om den danske aftale. Den tyske socialdemokrat Birgit Sippel var dog kritisk over for, at Danmark nu står til at få det, som danskerne stemte nej til ved folkeafstemningen sidste åt. Hun kritiserede også stigningen i antallet af lande, der kræver særaftaler.

Kilder: Politiken, s. 9; Berlingske, s. 19; Jyllands-Posten, s. 6; Metroxpress København, s. 3; kristeligt Dagblad, s. 3

Institutionelle anliggender: Britisk parlament skal godkende EU-exit

Flere af dagbladene skriver i dag, at den britiske højesteret har afgjort, at landets parlament skal godkende Storbritanniens exit fra EU. Jyllands-Posten kalder beslutningen for et ”sviende nederlag” for premierminister Theresa May, mens Politiken skriver, at flere partier nu vil forsøge at påvirke Mays brexit-kurs. Ifølge Berlingske kæmpede May og hendes regering mandag for at bevare kontrollen over udmeldelsen, og Brexit-minister David Davis fastslog i Underhuset, at det britiske folk har stemt for at forlade unionen, og det er derfor det resultat, de forventer. Metroxpress skriver, at parlamentet sandsynligvis ikke vil blokere for EU-udmeldelsen, men at oppositionen nu håber, at bruddet vil blive mindre hårdt. Ifølge Børsen efterlyser en række parlamentsmedlemmer, at den britiske regering fremlægger en skriftlig plan for brexit og forpligter sig til mere parlamentarisk kontrol. Information skriver i en leder, at Labour ønsker et fair immigrationssystem, så fuld adgang til det indre marked som muligt, toldfri handel og koordinering af reguleringen i EU og Storbritannien. Det tyder på, at splittelsen efter folkeafstemningen sidste år er ved at hele, men ikke at vreden i ”Remain”-lejren er aftaget fuldstændigt. Berlingske skriver desuden, at flere analytikere mener, at den britiske økonomi kan blive udfordret som følge af den britiske højesterets afgørelse. I Politiken fastslår Dominic Schroeder, den britiske ambassadør i Danmark, at Storbritannien forlader EU, men ikke Europa. Han understreger desuden, at briterne vil arbejde hårdt for at indgå en ambitiøs handelsaftale med EU.

Kilder: Jyllands-Posten, s. 16; Politiken, s. 10; Berlingske, s. 19; Børsen, s. 18; Information, s. 11 og s. 20; Metroxpress, s. 8; Berlingske, Business, s. 9; Politiken, Kultur, s. 8

Andre EU-historier: Prioriterede emner

Klima: Ekstreme forandringer i klimaet er her og bliver værre

En ny rapport fra EU’s Miljøagentur, EEA, konkluderer, at klimaforandringerne og især udviklingen med mere ekstremt vejr allerede er et faktum i Europa, skriver Jyllands-Posten. Bl.a. er land- og havtemperaturerne steget, nedbørsmønstrene har ændret sig, og havniveauet er steget.

Kilde: Jyllands-Posten, s. 8

Andre EU-historier

Administration: Sygemeldt Messerschmidt mister EU-post

Morten Messerschmidt (DF) er ikke længere næstformand i ECR-gruppen i Europa-Parlamentet, skriver Berlingske. Det sker efter afsløringerne af Dansk Folkepartis misbrug af EU-midler via partiet Meld og den tilhørende fond Feld. Messerschmidt har været sygemeldt siden oktober sidste år.

Kilder: Berlingske, s. 6; Jyllands-Posten, s. 4; Ekstra Bladet, s. 12; Kristeligt Dagblad, s. 3

Handel: EU forsvarer frihandel efter USA's aflysning

Europa-Parlamentet stemte i går CETA-aftalen videre i systemet, skriver Kristeligt Dagblad. Aftalen er en frihandelsaftale med Canada, og ifølge parlamentet er den særlig vigtig, da den amerikanske præsident, Donald Trump, har trukket USA ud af TPP-aftalen.

Kilde: Kristeligt Dagblad, s. 6

Institutionelle anliggender: Centrumhøjre kan også lægge stemmer til venstreorienteret EU-politik

Ifølge flere venstreorienterede EU-parlamentarikere er det ikke en konstruktiv løsning at melde sig ud af EU, blot fordi man synes, at EU’s politik er for højreorienteret, skriver Information. En af disse, Ole Christensen (S), påpeger, at det blandt andet inden for arbejdsmarkeds- og miljøområdet har været relativt nemt at skabe flertal i parlamentet for større beskyttelse på trods af et centrumhøjre-flertal siden 2014. Han roser desuden kommissionsformand Jean-Claude Juncker for at have sat fokus på social dumping som endnu et eksempel på den øgede beskyttelse.

Kilde: Information, s. 8

Interne anliggender: Martin Schulz bliver kanslerkandidat i Tyskland

Berlingske skriver, at formanden for de tyske socialdemokrater i SPD, Sigmar Gabriel, har givet afkald på titlen som partiets kanslerkandidat ved valget den 24. september. I stedet foreslår han den tidligere formand for EU-Parlamentet, Martin Schulz, til posten. I en analyse i Information skriver Lasse Soll Sunde, at Gabriel i stedet vil gå efter posten som udenrigsminister. Hvis Schulz bliver kanslerkandidat, vil han være en mere markant udfordrer af kansler Angela Merkel, end Gabriel ville have været. Schulz er nemlig veltalende, engageret og troværdig, og han vil kunne skabe optimisme og momentum hos SPD, mener Sunde. Ifølge Politiken har Schulz været vælgernes favorit som socialdemokratisk kanslerkandidat i meningsmålingerne, siden han gjorde det klart før jul, at han ville forlade Europaparlamentet og vende hjem til tysk politik.

Kilder: Berlingske, s. 6; Information, s. 9; Politiken, s. 2; BT, s. 21; Jyllands-Posten, s. 10

Interne anliggender: Vil DF ud af EU for enhver pris?

I Børsen sidste onsdag bekendtgjorde Kristian Thulesen Dahl (DF), at han ønsker en folkeafstemning om det danske EU-medlemskab samt en aftale lig den britiske, selvom denne også ser ud til at indebære en udmeldelse af Det Indre Marked. Nadja Schou Lauridsen, jurist ved tænketanken Europa, spørger i et debatindlæg i dagens udgave af avisenn, om Thulesen Dahl ønsker Danmark ud af EU for enhver pris. Hvorfor skal vi stemme om en model, der er tilpasset de britiske forhold, når Danmark allerede har en dansk model med fire forbehold, spørger hun.

Kilde: Børsen, s. 2

Konkurrence: Regeringen lokkede Facebook med fjernelse af PSO-afgift

Facebook annoncerede planer om at åbne et datacenter i Odense nogle uger efter, at regeringen fjernede afgiften, skriver Information. Regeringen har hævdet, at EU havde beordret PSO-afgiften fjernet, men en talsmand for EU-Kommissionen har forklaret, at kommissionen blot rejste tvivl om finansieringsmetoden.

Kilde: Information, s. 6

Retslige anliggender: Industri og venstrefløj samles mod masseovervågning

Efter EU-Domstolen har afgjort, at telelogning af borgere indskrænker privatlivets fred, er regeringen modvilligt klar til at ændre lovgivningen, skriver Politiken. En række venstrefløjspartier samt brancheforeningen Teleindustrien er tilfredse med planerne om at indsnævre reglerne for telelogning.

Kilde: Politiken, s. 6

Udenrigspolitik: Konflikt mellem Kosovo og Serbien ulmer

I går mødtes præsidenter og premierministre fra Kosovo og Serbien i Bruxelles for at forbedre forholdet mellem de to lande, skriver Berlingske. Tidligere på måneden blussede konflikten mellem landene op igen, fordi Serbien sendte et tog med nationalistiske symboler afsted mod Kosovo. Inden mødet sagde EU's udenrigschef, Federica Mogherini, at et forbedret forhold mellem landene er "af afgørende betydning for begge parter, for EU og det vestlige Balkan som helhed."

Kilde: Berlingske, s. 18

Udenrigspolitik: Kun et klogt Europa kan afværge Trump

Flere eksperter mener, at EU bør arbejde hurtigt for at påvirke den nye amerikanske regering, skriver Kristeligt Dagblad. Seniorforsker ved DIIS Hans Mourtizen siger blandt andet, at man ikke længere kan regne med, at USA vil støtte traditionelle vestlige værdier som ytringsfrihed og ligestilling.

Kilde: Kristeligt Dagblad, s. 1

Udenrigspolitik: Trump baner vejen for nybyggeri i bosættelser i Israel

Trump har lovet, at USA’s ambassade i Israel skal flyttes til Jerusalem, skriver Jyllands-Posten. Det bryder med den internationale konsensus om ikke at anerkende Jerusalem som hovedstad og er blevet mødt med protester fra EU. EU’s udenrigschef, Federica Mogherini, advarer mod at begå ensidige handlinger, som kan have alvorlige konsekvenser.

Kilde: Jyllands-Posten, s. 12

Økonomi: Endelig slipper Europa ud af deflationsfælden

Det er to år siden, at Den Europæiske Centralbank startede med kvantitative lettelser af pengepolitikken. Siden har Europa bevæget sig væk fra deflationsfælden, hvilket blandt andet kan ses på den accelererede nominelle BNP-vækst, skriver økonomisk kommentator Lars Christensen i et debatindlæg i Børsen.

Kilde: Børsen, s. 4

Detaljer

Publikationsdato
25. januar 2017
Forfatter
Repræsentationen i Danmark