Gå til hovedindholdet
Repræsentation i Danmark
Supplerende information4. april 2017Repræsentationen i Danmark12 min læsetid

Tirsdag den 4. april

Dagens EU-tophistorier

Institutionelle anliggender: Europæiske stormagter i krigerisk ordstrid om Gibraltar
Flere af dagens aviser skriver om en ophedet ordkrig mellem Storbritannien og Spanien angående hvad der skal ske med Gibraltar, når briterne forlader EU. Politiken skriver, at efter at EU har valgt side i Gibraltar-strid, så antyder britiske politikere nu, at de er klar til krig mod Spanien. Ifølge Ekstra Bladet fastslår den britiske udenrigsminister, Boris Johnson, at briterne vil kæmpe for Gibraltar og dets suverænitet og det har fået den spanske udenrigsminister Alfonso Dastis til at udtale: “Den spanske regering er noget forundret over tonen i de reaktioner, som kommer fra Storbritannien, der ellers er kendt for rolige og velovervejede reaktioner.” I et udkast til EU's forhandlingsretningslinjer står der skrevet, at når Storbritannien forlader EU, kan ingen fremtidig aftale mellem Storbritannien og EU finde anvendelse på Gibraltar uden Spaniens godkendelse. Sætningen betyder ikke det store, da en fremtidig handelsaftale under alle omstændigheder skal godkendes i alle medlemslande, herunder Spanien. Men symbolikken er en hel anden snak. Det viser med tydelighed, at EU efter Brexit ikke længere repræsenterer både Spanien og Storbritannien i spørgsmålet om Gibraltar. EU har valgt side til fordel for Spanien. Sådan skriver Politiken i dag. En analyse i Information skriver, at der kan forventes flere kriser som følge af Brexit-kampagnens laissez-faire-omgang med selvstyrenationernes fremtid, det kan blandt andet medføre et dårligere forhandlingsklima under Brexit-forløbet.
Kilder: Berlingske, s. 12; BT, s. 4-5; Politiken, s. 8; Ekstra Bladet, s. 16-17; Information, s. 11

Klima: Danmark modtager officiel ansøgning om russisk gasrørledning
Energistyrelsen i Danmark har nu modtaget den officielle ansøgning fra russerne om den russiske gasledning Nord Stream 2. Det skriver flere aviser i dag. Berlingske skriver, at EU-Kommissionen er kritisk indstillet over for Nord Stream 2 og de har derfor undersøgt, om den europæiske energilovgivning i den såkaldte tredje energipakke kunne omfatte Nord Stream 2. I praksis ville dette blokere for rørledningen, idet energilovgivningen indeholder krav om adgang for flere parter til rørledninger, ligesom rørledningens ejer og bruger ikke må være den samme, hvilket er tilfældet med Nord Stream 2. I et brev til de tyske myndigheder spurgte EU-Kommissionens generaldirektør for energi, Dominique Ristori, om denne lovgivning kunne omfatte Nord Stream 2, men det blev afvist af de tyske myndigheder. Nu har EU-Kommissionen erkendt, at den tredje energipakke ikke omfatter offshore-rørledninger og vil i stedet forsøge at få mandat fra EU-landene til at forhandle særlige regler for Nord Stream 2 på plads med Rusland, skriver Berlingske. Altinget skriver, at den danske regering nødigt vil træffe en beslutning, da både et ja eller et nej kan få store konsekvenser for både europæisk sikkerheds- og energipolitik. Derfor har Lars Løkke Rasmussen (V) sammen med sin svenske kollega, bedt EU-Kommissionen om at gå ind i sagen og sørge for, at EU tager fælles stilling til det store projekt. Ifølge Jyllands-Posten udtaler udenrigsordfører Nasar Khader (K), at gasledningen skal bruges mod Putin, så han bliver presset så meget, at han kunne overveje at respektere andre landes grænser og menneskerettigheder for at få gasledningen godkendt.
Kilder: Kristeligt Dagblad, s. 3; Altinget, mandag; Børsen, s. 13; Jyllands-Posten, s. 2; Berlingske, s. 24

Andre EU-historier: Prioriterede emner

Institutionelle anliggender: Margrete Auken: Hvad med miljøet efter Brexit
I en debat i Altinget skriver Margrete Auken (SF), medlem af Europaparlamentet, hvor trist det er, at Storbritannien forlader EU og hun er ikke i tvivl om, at EU's enestående forpligtende samarbejde mellem 28 stater vil lide skade ved kun at omfatte 27 stater. Derudover skal der, parallelt med forhandlingerne med briterne, internt i EU findes en måde at fungere på uden englænderne. ”Churchill ville have bandet over Brexit, da det var ham, der lagde grobunden for EU,” skriver Morten Løkkegaard (V), medlem af Europaparlamentet i en debat i Politiken. Han skriver yderligere: ”Hvorfor så bruge kræfter på Churchill og hans tænkning i dag? Fordi hans grundlæggende præmis holder. Vi europæere har en fælles skæbne; vi må erkende dette og handle. Og mon så ikke, at han ville bande over sit eget Storbritannien: på vej væk fra det fællesskab, som han anså for at være Europas eneste redning.” Information skriver, at den britiske historiker og Hitler-ekspert, Ian Kershaw, mener, at EU kan bryde sammen, men Kershaw tror ikke, at det bliver et Europa som i 1920'erne og 30'erne. Han mener, at de europæiske institutioner er etablerede på en sådan måde og er så integrerede i landene, at de er uhyre vanskelige at nedbryde, hvilket blandt andet kan ses nu, hvor England vil ud. ”Jeg tror dertil, at Tyskland og Frankrig efter valgene vil forny Unionen og forbedre dens folkelige position. Hvordan, er jeg ikke sikker på, men noget vil ske, og Unionen kan meget vel blive styrket i de næste år,” siger Kershaw i Information.
Kilder: Altinget; Politiken, s. 7; Information, s. 14-15

Andre EU-historier

Handel: Tyskland har nøglerolle i vækststrategi
Tyskland er hovedmotoren i eksport med knap 25 milliarder kroner ud af den samlede eksport af energiteknologi på 70 milliarder kroner i 2015. Tyskland går forrest med implementeringen af den såkaldte Vinterpakke, der forpligtiger EU-landene til at blive mere energieffektive og bruge mere alternativ energi. Det skriver Børsen. Danfoss vurderer, at Tyskland er et af de vigtigste fjernvarmemarkeder og en enestående mulighed for et dansk eksportboom, hvis førerpositionen bevares samt en offensiv ageren. Det forklarer Lars Tveen, chef for Danfoss Heating ifølge Børsen. I en debat i Jyllands-Posten skriver Claus Robert Krumre, tysk ambassadør i Danmark, at i EU-regi vil Tyskland fremover være stærkere end nogensinde før og gøre sig til talsmand for frihandel, frie markeder og liberale værdier for at udfylde det tomrum, som vores britiske venner efterlader. Claus Robert Krumre mener, at det er meget vigtigt, at alle engagerer sig ikke bare i deres eget land, men også i den Europæiske Union.
Kilder: Jyllands-Posten, s. 18; Børsen, s. 24, 25;

Institutionelle anliggender: Cheføkonom: Ingen grund til at frygte populisterne
Holger Schmieding, cheføkonom for Berenberg, går mod strømmen og er overbevist om, at de populistiske strømninger i såvel Europa som USA ikke vil kunne klare mødet med de demokratiske institutioner. ”Vi ser, hvordan præsident Trump langsomt er ved at blive tæmmet, hvordan kansler Merkels regerende CDU vandt valget i Saarland, og hvordan støtten til de mest EU-venlige præsidentkandidater i Frankrig er stigende. Nok er der fortsat risici, man skal holde øje med, men nyhedsstrømmen peger generelt i den rigtige retning,” konstaterer Holger Schmieding i Jyllands-Posten.
Kilde: Jyllands-Posten, s. 10-11

Landbrug: 68 forslag skal forenkle EU's landbrugspolitik
Danmark har sammen med Finland, Estland, Letland, Litauen og Sverige lavet en liste med 68 forslag, som skal forenkle EU's landbrugspolitik. Det skriver Altinget. "Det er første gang, at der på europæisk niveau er så stor opbakning til et så vidtgående katalog af ideer, der kan gøre livet lettere for landmændene. En forenkling af landbrugspolitikken vil være til stor gavn for både landbruget og myndighederne. Mange af forslagene på vores liste burde kunne blive til noget ganske hurtigt, og alle forslagene bør kunne realiseres efter 2020, hvis viljen er til det," siger Esben Lunde Larsen (V) til Altinget.
Kilder: Altinget

Konkurrence: Fusionskapløb skader landmandens handlefrihed
Tre megafusioner bliver i øjeblikket overvejet af myndighederne i EU og USA, der vil koncentrere magten over verdens landbrug hos producenter af pesticider og gensplejset såsæd og bringe aktionærafkast i centrum. Der er tale om Dow-Du-Pont-fusionen, Monsanto-Bayer-fusionen og ChemChinas-Syngenta-fusionen. Det skriver Information. Næsten 200 europæiske organisationer i EU har i sidste uge sendt en fælles appel til EU-Kommissionen om at blokere de tre fusioner. I sidste uge godkendte EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager Dow-DuPont på blandt andet den betingelse, at man inden fusionen frasælger en betydelig del af DuPonts pesticid-produktion for at forebygge markedsdominans og sikre fortsat konkurrence.
Kilde: Information, s. 12-13

Grundlæggende rettigheder: Menneskerettigheder er en tabersag i Kina
Lederen i Information skriver, at enkeltstående, højtprofilerede menneskerettighedssager er en tabersag i samarbejdet med lande som Kina. Menneskerettighedsspørgsmålet bliver rejst bag lukkede døre i troen på, at ved at have en god relation, vil det på lang sigt kunne få indflydelse på den retning, lande som Kina bevæger sig i. En EU-erklæring, der opfordrede Kina til at undersøge menneskerettighedsadvokaters rapporter om tortur og tilbageholdelse på hemmelige adresser, blev underskrevet af 11 lande, heriblandt Sverige, Tyskland og Storbritannien. Danmark valgte ikke at skrive under, da udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) var på vej til Kina og i stedet for selv ville tage menneskerettighedsspørgsmålet op i dialogen med sine kinesiske samtalepartnere. Information skriver, at Samuelsens beslutning måske var påvirket af, at det ikke var et samlet EU, der bakkede op om erklæringen, og dermed kom de enkelte lande til at stå mere sårbare overfor kinesiske sanktioner.
Kilde: Information, s. 20

Interne anliggender: ”Vi håber på det bedste og forbereder os på det værste”
Torben Frederiksen, chef for kapitalforvaltningsenheden hos Alm. Brand vurderer, at der er gode muligheder at komme efter i Europa, hvis man lægger sin strategi efter den usikkerhed, der uvægerligt følger med en stor og relativt uforudsigelig valgkampagne i Frankrig. Skepsissen er stor til meningsmålingerne, som var forkerte både under Brexit og det amerikanske præsidentvalg. Det skriver Børsen i dag. "Langt hovedparten af franskmændene er jo stadig for euroen. Marine Le Pen vil ud af EU, og det er jo skrækscenariet for alle, der er investeret i EU. Men én ting er, hvis de franske vælgere går imod etablissementet, som vi så det i USA. Men når man så, har lagt sin stemme hos hende, skal man jo også være villig til at tage skridtet fuldt ud, hvis der så kommer en afstemning om EU," siger Torben Frederiksen til Børsen.
Kilde: Børsen, s. 8

Udenrigspolitik: Uacceptabelt at Tyrkiet overvåger i Danmark
Politikens leder skriver i dag, at det er uacceptabelt, at autoritære tyrkiske leders regime har formået at få fangarmene helt ind i det danske samfund. Gennem den tyrkiske ambassade i København har Tyrkiet med sine egne ord nøje overvåget flere herboende tyrkiske journalister, hvilket fremgår af en indberetning fra ambassaden til de tyrkiske myndigheder. ”Mest af alt understreger skandalen, hvor langt der p.t. er mellem EU's værdier og Tyrkiets. Og dermed også hvor problematisk og kortsigtet det er, at EU med flygtningeaftalen har gjort sig dybt afhængig af Tyrkiet og Erdogans luner. EU må finde en bedre og mere permanent metode at håndtere flygtningespørgsmålet på. En, som ikke er baseret på reelt at overlade magten til præsident Erdogan,” skriver Politiken.
Kilde: Politiken, s. 1

Institutionelle anliggender: En god repræsentant for EU
I et læserbrev i Berlingske skriver Ole Kamstrup, at Donald Tusk er en regeringschef, som også på det menneskelige plan er en god repræsentant for EU.
Kilde: Berlingske, s. 35

Klima: Esben Lundes argumenter om bæredygtig flisproduktion holder ikke

Søren Wium-Andersen, Biolog, cand.scient., skriver i en debat i Altinget, at flis øger den danske CO2-udledning. I en rapport fra EU-Kommissionen er budskabet, at afbrændingen af biomasse fra træer frigiver i de fleste tilfælde mere CO2 til atmosfæren per energienhed end det fossile brændsel, som biomassen erstatter, men miljøministeren har endnu ikke forholdt sig til rapporten, som udkom for fire måneder siden. ”Jeg vil håbe, at staten stopper flisproduktionen, når den erkender EU-Kommissionens miljøvurdering af, at afbrændingen af biomasse har en negative indflydelse på CO2-balancen. Biomasseværkernes store glæde ved anvendelse af biomassen skyldes udelukkende, at der ikke er skat på denne energiform. Derfor finder jeg, at der er behov for at stoppe udnyttelsen af flis i statens skove her og nu og lade det, der i dag flises, blive liggende i skovbunden til gavn for biodiversiteten,” skriver Wium-Andersen.
Kilde: Altinget

Udenrigspolitik: Nyvalgt serbisk præsident støttes af EU, men har kuet kritisk presse
Aleksandar Vucic, Serbiens premierminister, er valgt til præsident og han lover at fortsætte kursen mod EU-medlemskab. Men kritikere advarer om en autoritær leder, der flirter med Vladimir Putin. Det skriver Politiken. ”Problemet er, at Aleksandar Vucics ' europæiske vej' synes at gå over Moskva,” siger Jelena Milic, fra Center for Euro-Atlantic Studies. Hun opfordrer EU til at tage fat på kapitel 31 i optagelsesforhandlingerne med Serbien, som handler om udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitik, da hun mener, det vil tvinge ham til at vise sit sande ansigt, siger hun i Politiken.
Kilde: Politiken, s. 8

Migration: Sådan får vi en fungerende europæisk asylpolitik

I en debat i Altinget kommer Cecilia Wikström (Liberalerna), svensk medlem af Europa-Parlamentet med sit bud på en ny forordning på Asylsystemet, som er baseret på fem klare kriterier. Hun vil kæmpe for at forslagene bliver virkelighed og hun mener, at Sverige burde gå i spidsen for de lande, der ønsker, at et juridisk solidt og retfærdigt asylsystem endelig kan blive realiseret.
Kilde: Altinget

Retslige anliggender: Vinylpladen i overhalingsbanen
Trods en stigning i omsætningen fra musikstreaming-tjenester og vinylplader, bliver der ikke jublet voldsomt i den danske musikbranche på grund af den nuværende EU-lovgivning. ”Den gældende EU-lovgivning i skikkelse af en såkaldt safe harbour i e-handelsdirektivet er gammeldags og upræcis og medfører i praksis, at Youtube som landets mest populære tjeneste for musik slipper med at betale 11 millioner kroner, hvilket svarer til blot 2,8 pct. af omsætningen fra streaming,” siger Lasse Lindholm, kommunikationschef i pladebrancheorganisationen IFPI i Jyllands-Posten. Komponistrettighedsorganisationen Koda og IFPI sætter deres lid til, at et såkaldt copyrightdirektiv, der efter planen skal behandles i indeværende år i EU-Parlamentet og Ministerrådet, bliver vedtaget med en ordlyd, der reelt trækker Youtube ind i samme betingelsesramme som de abonnementsbaserede streaming-tjenester. Berlingske skriver, at Anders Lassen fra Koda kalder sig 'forsigtigt positiv' i forhold til udformningen af den nye EU-lovgivning og tilføjer, at han håber, at politikerne kan stå imod de magtfulde lobbyisters pres og få skabt lige vilkår for alle tjenester i den digitale verden.
Kilder: Jyllands-Posten, s. 15; Berlingske, s. 10

Detaljer

Publikationsdato
4. april 2017
Forfatter
Repræsentationen i Danmark